logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics RS-B965 - ciągłe pykanie przy odtwarzaniu, na Source widać je w prawym kanale

kiwu 11 Cze 2026 10:26 183 5
REKLAMA
  • #1 21919136
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    W magnetofonie Technics RS-B965 podczas odtwarzania mam delikatne zakłócenie w postaci ciągłego pykania, jest to bardzo widoczne, słyszalne na ciszy między utworami. Odsłuch mam na słuchawkach i usterka słyszalna jest w obu kanałach, na wskaźniku jest to widoczne tylko na kanale Prawym po przejściu na Source.
    Nie wiem czy to z głowicy czy coś innego ?

Wymieniłem trzy pojemności 2200uf/25V przy rozgrzanych tranzystorach Q610, 611,Q624, paski oraz rolkę, ale to nie to.
    Po za tym magnetofon szleje od czasu do czasu, sam zatrzymuje się otwiera, zamyka kieszeń, na wyświetlaczu migają funkcje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21919702
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    Przelutuj złącza wielostykowe na płycie głównej, możesz je też oczyścić by był dobry styk. Sprawdź czy mechanizm i jego metalowe elementy mają potencjał masy, tak samo obudowa.
  • REKLAMA
  • #3 21919861
    kiwu
    Poziom 19  
    wkj napisał:
    Przelutuj Sprawdź czy mechanizm i jego metalowe elementy mają potencjał masy, tak samo obudowa.

Trafiony zatopiony 👍 , dziękuje jest dobrze teraz, mechanizm musi być umasiony.
    Ale czemu od czasu do czasu magnetofon sam zatrzymuje się, otwiera, zamyka kieszeń podczas odtwarzania? mikrostyki na przednim panelu do wymiany ?.
  • REKLAMA
  • #4 21920275
    wkj
    Poziom 37  
    Do sprawdzenia i czyszczenia lusterka od transoptorów, miałem przypadki ze transoptory były za daleko kółek z lusterkami, musiałem je lekko wysunąć z psb. Switche same z siebie nie działją, gdzieś gubiony jest sygnał, sprawdż jak wyżej pisałem.
  • REKLAMA
  • #5 21920954
    kiwu
    Poziom 19  
    Tak jak kolega pisał wcześniej, postanowiłem przeczyścić i przylutować złącza płyty z panelem. Po złożeniu niestety mam kolejny problem z wyświetlaczem, świeci się wszystko cały czasu,jak na zdjęciu.
    Technics RS-B965 - ciągłe pykanie przy odtwarzaniu, na Source widać je w prawym kanale
    Funkcje magnetofonu są, odtwarza, przewija tylko ten wyświetlacz cały czas wyświetla wszystko. Sprawdziłem czy coś nie pozwierałem ale raczej jest ok. Co tutaj się narobiło ?
  • #6 21922113
    wkj
    Poziom 37  
    Sprawdź dokładnie te wielozłacza, mogłeś gdzieś zewrzeć dwa piny. Ewentualnie spróbuj poruszać lekko tymi wielozłaczami, może jakiś niekontakt?
    Co do stanu, to widać po klawiszach ze jest mocno brudny, czyszczenie wszystkiego by sie przydało. To nie napawa optymizmem na stan całości.
REKLAMA