logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics RS-EH60 - buczenie i brak nagrywania po wymianie pasków i rolek

Deny81 08 Cze 2005 16:31 4008 12
REKLAMA
  • #1 1560436
    Deny81
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    wymieniłem paski i rolki a po poskładaniu na lewej kieszeni prawy kanał zaczął buczeć. nie nagrywa z kieszeni na kieszeń ani z radia a kompakt został u klienta ale z pewnością również by nie nagrywał. głowica sprawna elementy również a jest niedobrze . ma ktoś jakiś pomysł??????? pomocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1560660
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Bez segmentu CD to normalka -w nim spinają się masy DECKA.
    Klient przyniesie CD i będzie prima .
  • REKLAMA
  • #3 1562124
    Deny81
    Poziom 22  
    jesteś na 100 % pewny ?bo ja już zamówiłem procka i qrwa popłyne z kasą. zrobiłem ich kilkadziesiąt a nie zauważyłem takiego efektu. no teraz to już nie zasne a jeśli mi się uda to w snach będą mnie procesory goniły. jesteś pewny???????????
  • Pomocny post
    #4 1563268
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    w technicsach wieloczęściowych bez jednego segmentu dzieją się cuda tak że weź od klienta brakujący segment i sprawdź na całość jak się zachowuje ale można też sprawdzić taśmę łączącą głowicę obrotową z elektroniką czy się nie uszkodziła przypadkiem sam niedawno męczyłem się z podobnym przypadkiem ale często w technicsach miałem zwarte elka w elektronice magnetofonu
  • #5 1563442
    Deny81
    Poziom 22  
    sprawdziłem wszystko a w szczególności głowice i jaj elementy. wezme dzisiaj segment i będe wszystko wiedział.
  • #6 1563712
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Najpierw poczytaj posty.Było to już opisywane na forum na temat magnetofonów łączonych taśmami.I nie pytaj czy ja jestem na 100% pewny.
  • #7 1568608
    Deny81
    Poziom 22  
    dzięki za pomoc. faktycznie bez cd nie miało prawa być dobrze. teraz jest ok. ale jeszcze jedna sprawa do tik taka. szukałem na forum po modelu i mniej więcej po usterkach i nic nie znalazłem więc żuciłem temat na forum. nie mam czasu szukać po kilka dni w internecie bo nie na tym moja praca polega. potrzebowałem porady a nie pouczeń. poza tym wielkie dzięki bo już jest ok choć i tak niepotrzebnie kupiłem już układzik. pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #9 2029804
    Deny81
    Poziom 22  
    panowie moderatorzy . ten temat zakończyłem więc nie było potrzeby o to monitować. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2703685
    ara5
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    witam!! czy wie ktos moze gdzie dostane te glowice obrotowe z tasmami?? prosze o odpowiedz!!
  • #12 2708222
    ara5
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    a wie ktos moze jakie to sklepy?? naprawde mam klopot bo to nie moja wieza!! ja mialem tylko wymienic paski a poszly te przeklete tasmy!! prosze o pomoc:cry: wyglada to tak: zrobilem zdjecia tych glowic.
    Załączniki:
    • Technics RS-EH60 - buczenie i brak nagrywania po wymianie pasków i rolek Obraz 0087.jpg (3.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Technics RS-EH60 - buczenie i brak nagrywania po wymianie pasków i rolek Obraz 0086.jpg (40.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Technics RS-EH60 - buczenie i brak nagrywania po wymianie pasków i rolek Obraz 0085.jpg (27.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21782659
    bart198x
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam.
    Mam taką poradę do dodania, że również w moim przypadku pomogło podłączenie segmentu CD. Robiłem testy na stole w wersji minimum (z odłączonymi innymi segmentami). Szukałem po wszystkim (IC, kondki, itp.). Przeczytałem ten temat i stwierdziłem, że to aż za proste, aby zadziałało. Ale ZADZIAŁAŁO! (w moim przypadku). Miałem od tej wieży odpięty magnetofon przez 10 lat, bo nie chciałem naprawiać pasków (i reszta śmigała - radio, wzmacniacz i CD), wymieniłem w końcu paski w kaseciaku (tydzień temu) i na "stole" były brumy, straszne brumy. Podłączałem wszystko do kupy i jest super. (A i tak już wcześniej przelutowałem wszystkie IC, elektrolity itd., itp. i nic to nie dało). Może komuś pomoże (jak sprawdzał na stole, a nie poskładane do kupy).

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pasków i rolek w wieży Technics RS-EH60 pojawiło się buczenie prawego kanału na lewej kieszeni oraz brak nagrywania z kasety na kasetę i z radia. Początkowo podejrzewano uszkodzenie głowicy, elementów elektroniki lub taśmy łączącej głowicę obrotową z płytą, a także zwarte elektrolity w elektronice magnetofonu. Ostatecznie ustalono, że przy pracy „na stole” bez podłączonego segmentu CD układ nie działał poprawnie, ponieważ w wieloczęściowych Technicsach masy magnetofonu spinają się przez segment CD. Po podłączeniu brakującego segmentu CD usterka ustąpiła i nagrywanie oraz brumienie wróciły do normy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA