logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTX 3050 Laptop - Czy zrobiłem poprawnie UnderVolting

tobiaszbaranowski6 11 Cze 2026 20:35 189 10
REKLAMA
  • #1 21919763
    tobiaszbaranowski6
    Poziom 3  
    Witam, po prostu chcę zapytać, czy aby na pewno dobrze zrobiłem UnderVolt na RTX 3050 na laptopie.

RTX 3050 Laptop - Czy zrobiłem poprawnie UnderVolting

Zegar przed undervoltingiem to około 1950 MHz, a po to około 1750 MHz.
    Jaki to dokładnie laptop (marka/model) i jakie dokładnie ustawiłeś parametry undervoltingu RTX 3050 - np. na jakim napięciu (mV) i w jakim programie to robiłeś?
    Lenovo 15arp9, jestem początkującym, więc za bardzo nie wiem i robiłem to w programie MSI Afterburner.
    Jakie masz efekty po undervoltingu: temperatury, pobór mocy, FPS/wyniki w benchmarkach i czy karta jest stabilna w grach/testach bez crashy albo artefaktów?
    Temperatura spadła w Unigine Heaven Benchmark o 9 stopni, a w BeamNG.drive o około 5 stopni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21920245
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Ogólnie to undervolting ma sens jeśli poprawisz bądz utrzymasz wydajność obniżając napięcie. O ile to Ci się udało to przy okazji zrobiłeś potężny downgrade wydajności... Poza tym że karta będzie chłodniejsza to wydajność spadnie.

Zegar 1950 MHz na 1750 MHz...

wykres z MSI Afterburner pokazuje że idealnie wypłaszczyłeś krzywą na poziomie około 1740–1750 MHz zaczynając już od okolic 825 mV... Ale zbyt mocno ściąłeś taktowanie. Trochę pozbawiłeś kartę jej potęcjału... Sama krzywa wygląda poprawnie technicznie, ale na moje jest za nisko. Sam kształt linii (wypłaszczenie od pewnego punktu do końca) jest wzorowy. Po prostu cały ten "stół" (płaska linia) powinien znajdować się wyżej na osi pionowej (Frequency).

Więc wyciągnij wnioski i popraw ;P

Pamiętaj że Twoja karta fabrycznie boostuje do 1950 MHz więc spróbuj znaleźć najniższe stabilne napięcie dla wartości 1900-1950 MHz...
  • REKLAMA
  • #3 21920317
    tobiaszbaranowski6
    Poziom 3  
    Dzięki wielkie (:
  • REKLAMA
  • #4 21920391
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 599
    tobiaszbaranowski6 napisał:
    zrobiłem UnderVolt na RTX 3050 na laptopie.

w laptopie wszystkie karty z definicji tego że są w laptopie poddane są już undervoltingowi przez producenta laptopa. Więc zrobiłeś umdervolting karty która już miała udervolting xd
  • #5 21920422
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1115
    Robisz undervolt GPU by uniknąć throttlingu z powodu temperatury? To teraz ci throttluje z powodu braku mocy ;)
    Podnieś jej trochę te napięcia i lepiej undervoltnij CPU.
    CPU i GPU mają częściowo wspólne chłodzenie.
    Choć UV Ryzena jest upierdliwe, i nie każdego się da. Ale te którymi się bawiłem, całkiem dobrze znosiły UV.
  • REKLAMA
  • #6 21920507
    tobiaszbaranowski6
    Poziom 3  
    Ok. Sam wiedziałem, że trochę za nisko poszedłem, ale chciałem się upewnić. A co do CPU to też spróbuję UV.
  • #7 21920543
    qrek1
    Poziom 38  
    tobiaszbaranowski6 napisał:
    A co do CPU to też spróbuję UV.

informacja że w laptopach robienie UV nie ma sensu cię nie satysfakcjonuje? To to po co tu przychodzisz i się pytasz skoro sam wiesz lepiej?
  • #8 21920545
    tobiaszbaranowski6
    Poziom 3  
    >>21920543 >>21920543 Ponieważ chcę się upewnić?
  • #9 21920555
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1115
    qrek1 napisał:
    informacja że w laptopach robienie UV nie ma sensu cię nie satysfakcjonuje? To to po co tu przychodzisz i się pytasz skoro sam wiesz lepiej?

Ja się z tym nie zgodzę.
    Mimo że układy mobilne "standardowo" chodzą na niższych napięciach niż desktopowe, to i tak producenci "na zapas" trzymają je w górnych granicach, bo może się trafi słabsza partia i będą problemy ze stabilniością.

Za to poskąpiono tego zapasu w układach chłodzenia. Praktycznie nie ma laptopów które nie throttlują.
    Jedne prędko, innym to chwilę zajmie. Jak można im za darmo zbić parę stopni to tylko lepiej dla sprzętu.
    Tu nie chodzi o oszczędność energii czy dłuższą pracę na akumulatorze.
    Większość laptopów siedzi na biurkach/łóżkach/kolanach, przypięte ładowarką do ściany i udają że są desktopem...
  • #10 21920705
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    qrek1 napisał:
    informacja że w laptopach robienie UV nie ma sensu cię nie satysfakcjonuje?

Mnie także nie! Oczywiście, że UV ma sens i to większy niż w stacjonarkach.
  • #11 21920863
    qrek1
    Poziom 38  
    Kasek21 napisał:
    Oczywiście, że UV ma sens i to większy niż w stacjonarkach.

możesz uzasadnić po co?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawdzenia poprawności undervoltingu karty RTX 3050 w laptopie Lenovo 15ARP9 wykonanym w MSI Afterburner. Po obniżeniu zegara z około 1950 MHz do około 1750 MHz użytkownik odnotował spadek temperatury o 9°C oraz około 5°C w grze BeamNG.drive. Tematem jest ocena, czy zastosowane ustawienia napięcia i taktowania są prawidłowe oraz czy uzyskane efekty wskazują na stabilne i skuteczne obniżenie poboru energii i temperatur.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA