logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Perfecta 32 LTE - czy pilot Gorke z 2 przekaźnikami uzbroi i rozbroi strefę 2?

emalkay 13 Cze 2026 23:44 210 9
  • #1 21920807
    emalkay
    Poziom 9  
    Witam serdecznie
    Posiadam centralę Perfecta 32 LTE
    Czy jest możliwość podłączenia zewnętrznego pilota np. Górkę z dwoma niezależnymi przekaźnikami ? Chce z tego właśnie pilota uzbrajać i rozbrajać strefę 2.
  • Pomocny post
    #2 21920813
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1423
    Odpowiednio trzeba oprogramować centralkę i będzie działać.
  • #3 21920816
    emalkay
    Poziom 9  
    >>21920813 możesz zdradzić coś więcej, czy muszę to zrobić za pomocą wirtualnych wejść?
  • Pomocny post
    #4 21920840
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1423
    Wejścia fizyczne z odpowiednią funkcją.
  • #5 21920953
    emalkay
    Poziom 9  
    >>21920840 czyli ustawiam typ wejścia na w tym przypadku NO, a typ reakcji na sterowanie wej/wyj, i wtedy te wejścia przypisuje do strefy którą chce sterować . Dobrze rozumiem
  • Pomocny post
    #6 21921180
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Bądź, proszę precyzyjny w swoich wypowiedziach - w Perfekcie nie ma czegoś takiego, jak
    emalkay napisał:
    sterowanie wej/wy
    jest załączanie czuwania lub wyłączanie czuwania. Oraz załączanie/wyłączanie czuwania - to można stosować przy wykorzystaniu jednego przekaźnika, co może mieć znaczenie, jeśli chciałbyś sterować uzbrojeniem strefy zamiennie za pomocą pilota oraz klawiatury.
  • #7 21921281
    emalkay
    Poziom 9  
    >>21921180 przepraszam moje przejęzyczenie, to ma być strefa sterowana tylko z pilota (dodatkowe pomieszczenie). A możesz rozjaśnić mi jakie ma znaczenie włącz/wyłącz czuwanie z jednego przekaźnika przy sterowaniu jednocześnie klawiaturą?
  • Pomocny post
    #8 21921326
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Bo, jeśli będziesz miał sterowanie z dwóch przekaźników (jeden załącza czuwanie, drugi je wyłącza) to bez problemu możesz mieć sterowanie z klawiatury: załączasz czuwanie pilotem, ale wyłączasz klawiaturą. Albo odwrotnie. Masz sterowanie monostabilne - wyzwalasz wejście sterujące chwilowo.
    Ale przy używaniu jednego przekaźnika [13. Zał./wył. czuwanie] jeśli wejście sterujące jest w trybie "załączenie czuwania" to wyłączenie czuwania z klawiatury jest niemożliwe.
  • #9 21921335
    emalkay
    Poziom 9  
    >>21921326 a no faktycznie, jeżeli mogę zadać jeszcze jedno pytanie bo tak teraz pomyślałem, że przydało by się jakieś potwierdzenie załączenia i wyłączenia czuwania , i w tym przypadku myślałem nad zamontowaniem sygnalizatora wewnętrznego , z tym że mam w centrali zajęte już wyjścia out1 i out2 , jedyne rozwiązanie to chyba przepiąć sygnalizatory z out2 do out1 i w miejsce out2 wpiąć ten dodatkowy ze strefy drugiej. Dobrze kombinuję?
  • #10 21923902
    emalkay
    Poziom 9  
    Koledzy z forum pomogli mi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia zewnętrznego pilota z dwoma niezależnymi przekaźnikami do centrali alarmowej Perfecta 32 LTE w celu uzbrajania i rozbrajania strefy 2. Ustalono, że rozwiązanie jest możliwe po odpowiednim zaprogramowaniu centrali i wykorzystaniu fizycznych wejść z właściwą funkcją. Wyjaśniono też różnicę między sterowaniem jednym przekaźnikiem a dwoma przekaźnikami: przy dwóch przekaźnikach można niezależnie załączać i wyłączać czuwanie, co pozwala na równoległe sterowanie pilotem i klawiaturą, natomiast przy jednym przekaźniku z funkcją zał./wył. czuwania może to ograniczać wyłączenie czuwania z klawiatury. W dalszej części rozmowy pojawił się temat sygnalizacji załączenia i wyłączenia czuwania oraz wykorzystania sygnalizatora wewnętrznego przy zajętych wyjściach OUT1 i OUT2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA