logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Aulika TOP HSC SUP040R – woda pod blokiem zaparzacza i przy palcu, skąd wyciek?

michas 15 Cze 2026 15:28 123 8
REKLAMA
  • #1 21921812
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Mam problem z ekspresem Saeco SUP040R Aulika TOP HSC, zbiera się woda w kieszeni pod zaworem zdawczym, tzw. palec, oraz pod blokiem zaparzacza na tacce. Ekspres odkamieniony, oringi na palcu wymienione (w środku nie, chyba tam są jeszcze jakieś, nie zdołałem palca wyciągnąć).
    Blok zaparzacza przekonserwowany.
    Co może być jeszcze przyczyną takiej usterki? Proszę o pomoc.

Załączam zdjęcie poglądowe
    Wnętrze ekspresu z zaznaczonym miejscem gromadzenia się wody i wymienionymi oringami Ekspres do kawy Saeco Aulika na blacie kuchennym, z kubkiem pod wylewką i wężem po lewej stronie

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 21921823
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Najprościej sprawdź, co się dzieje przy otwartych drzwiczkach. Zablokuj czujnik otwarcia klapy bocznej i obserwuj. Jeśli urządzenie ma bardzo duży przebieg, to prawdopodobnie uszkodzeniu uległa uszczelka tłoka dolnego w zaparzaczu i woda ucieka dołem - nie jest zazwyczaj dostępna w standardowych zestawach regeneracyjnych bloku zaparzacza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21922478
    michas
    Poziom 23  
    Witam, czy to, że woda pojawia się w kieszonce pod zaworem zdawczym, nie wyklucza nieszczelności na osi tłoka?
    Zauważyłem, że jak napłynie wody do tej kieszonki pod zaworem (ona jest częścią mechanizmu napędowego zaparzacza), strumyczkiem sobie po ściance płynie koło osi napędowej mechanizmu do tacki pod zaparzaczem. Co do oringu na cylindrze, to zrobiłem zdjęcie. Próbowałem także obserwować w trakcie zaparzania kawy cały mechanizm, ale nic nie zauważyłem, wszystko jest z czarnego plastiku i nic nie widać, przydałby się cieniutki endoskop.

Dodaję zdjęcie oringu głównego zaparzacza.
    Saeco Aulika TOP HSC SUP040R – woda pod blokiem zaparzacza i przy palcu, skąd wyciek?
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 21922773
    Agentlos
    Poziom 25  
    Oring tłoka jest w bardzo dobrym stanie.
    michas napisał:
    czy to, że woda pojawia się w kieszonce pod zaworem zdawczym, nie wyklucza nieszczelności na osi tłoka?

Jeśli nie widać podczas zaparzania, że woda ucieka dołem oraz woda gromadzi się we wnęcę pod zaworem gorącej wody, tak też bym stwierdził.

michas napisał:
    Zauważyłem, że jak napłynie wody do tej kieszonki pod zaworem

O jak dużej ilości wody rozmawiamy? Czy słychać syczenie uciekającej cieczy od strony zaparzacza? Generalnie po zakończeniu cyklu gdy mechanizm cofa krócieć zaparzacza nachodzącego na paluch, niewielka ilość wody może się w tamtym miejscu pojawić.

michas napisał:
    Ekspres odkamieniony, oringi na palcu wymienione (w środku nie, chyba tam są jeszcze jakieś, nie zdołałem palca wyciągnąć).

Żeby wyeliminować problem z zaworem, można spróbować zasymulować proces parzenia kawy przez Test Mode i obserwować, czy przy wyjętym zaparzaczu zawór nie przepuszcza. W instrukcji serwisowej jest opisane jak sterować napędem zaparzacza oraz zaworami i pompą. W rozdziale 4.1 masz opis jak wygląda tor przepływu wody.
  • #6 21922985
    michas
    Poziom 23  
    A możecie mi podpowiedzieć, jak powinien ten zawór zdawczy działać? On ponoć w środku ma jakieś oringi. Jakiś wewnętrzny zawór?

Pozdrawiam
    Michał
  • #8 21923275
    michas
    Poziom 23  
    Witaj, nie jestem pewien, czy jest on dokładnie taki sam, ponieważ chciałem go zdemontować. Wykręciłem te 2 imbusy, co na zdjęciu - co spowodowało, że palec był luźny, jednakże nie ma możliwości wyciągnięcia go przez to okienko w metalowej ściance, więc zrezygnowałem na razie z demontażu. Niestety w Aulice nie ma tak prostego dostępu do niego jak na tym filmie demonstracyjnym, a szkoda. :( Być może jest jakiś chytry sposób na jego wyciągnięcie, nie bebesząc połowy ekspresu.

Dzięki za podpowiedzi.

Michał
  • #9 21923424
    Agentlos
    Poziom 25  
    Zapewne musisz zdjąć całą osłonę znajdującą się za zaparzaczem. Osobiście nigdy nie miałem do czynienia z tym modelem ale ze zdjęć wynika, że aby uwolnić zawór należy go odsłonić i odkręcić śrubkę i będzie można go wysunąć.

Plastikowy zawór lub zespół zaworu w czarnej obudowie, widok z góry na białym tle
    Plastikowy element zaworu z metalowymi króćcami i śrubami na jasnym tle

Będzie jednak nadal trzymany przez wąż wodny w czerwonym oplocie, najczęściej zabezpieczany przez zaciskaną obejmę.

Zawór z metalową końcówką na czarnej obudowie, podłączony do węża w czerwonym oplocie

Podsumowanie tematu

✨ W ekspresie Saeco Aulika TOP HSC SUP040R pojawia się wyciek wody do kieszeni pod zaworem zdawczym („palec”) oraz pod blokiem zaparzacza na tacce. Urządzenie zostało odkamienione, wymieniono oringi na palcu, a blok zaparzacza był konserwowany, jednak problem nadal występuje. Podejrzewana jest nieszczelność dodatkowych uszczelnień wewnątrz palca lub inny element układu wodnego/zaparzającego powodujący przedostawanie się wody pod blok zaparzacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA