logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hisense 75E8Q - owad między warstwami matrycy LCD, czarna plama i gwarancja?

skunio3251 16 Cze 2026 00:04 258 1
REKLAMA
  • #1 21922091
    skunio3251
    Poziom 2  
    Model telewizora: Hisense 75E8Q

Witam.

Mam problem z telewizorem Hisense 75E8Q, który ma około miesiąca. Na ekranie pojawił się ciemny obiekt widoczny na każdym tle. Po wykonaniu zdjęć w dużym powiększeniu wygląda na owada uwięzionego pomiędzy warstwami matrycy LCD.

Po kilku dniach zauważyłem również drugi, podobny obiekt w innym miejscu ekranu. Telewizor nie był uderzony ani uszkodzony mechanicznie. Problem pojawił się podczas normalnego użytkowania.

Zgłoszenie do autoryzowanego serwisu Hisense zostało już wysłane i obecnie czekam na odpowiedź.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem? Czy istnieje możliwość usunięcia takiego owada bez wymiany matrycy, czy w praktyce kończy się to wymianą panelu? Interesuje mnie również, czy serwis uznaje takie przypadki w ramach gwarancji.

W załączniku dodaję zdjęcia przedstawiające problem.

Makro siatki pikseli RGB ekranu LCD z ciemną plamą w pobliżu środka Makro ekranu LCD z pikselami RGB i ciemną plamą przypominającą owada na środku Ekran telewizora z białym tłem i małą ciemną plamką zaznaczoną fioletowym kółkiem
    Załączniki:
    • Hisense 75E8Q - owad między warstwami matrycy LCD, czarna plama i gwarancja? IMG_4199.png (12.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21922109
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    skunio3251 napisał:
    Model telewizora: Hisense 75E8Q

Witam.

Mam problem z telewizorem Hisense 75E8Q, który ma około miesiąca. Na ekranie pojawił się ciemny obiekt widoczny na każdym tle. Po wykonaniu zdjęć w dużym powiększeniu wygląda na owada uwięzionego pomiędzy warstwami matrycy LCD.

Po kilku dniach zauważyłem również drugi, podobny obiekt w innym miejscu ekranu. Telewizor nie był uderzony ani uszkodzony mechanicznie. Problem pojawił się podczas normalnego użytkowania.

Zgłoszenie do autoryzowanego serwisu Hisense zostało już wysłane i obecnie czekam na odpowiedź.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem? Czy istnieje możliwość usunięcia takiego owada bez wymiany matrycy, czy w praktyce kończy się to wymianą panelu? Interesuje mnie również, czy serwis uznaje takie przypadki w ramach gwarancji.

W załączniku dodaję zdjęcia przedstawiające problem.

Z opisu i zdjęć wygląda że jest to 'kakroć' ( orig. Cockroach).

Hisense 75E8Q - owad między warstwami matrycy LCD, czarna plama i gwarancja?

Sprawę należało też zgłosić do lokalnego urzędu kontroli insektów domowych (jeżeli takowy w twojej administracji zamieszkania istnieje?)
    Tutaj to sie nazywa "Pest Control".
    Ne spodziewałbym się aby servis zakwalifikował to jako usterka, lub wada fabryczna podlegajaca naprawie gwarancyjnej.
    Najpewniej byłoby spakować w oryginalny packing i zwrócić do miejsca zakupu, (zamiast servisu) z zarzutem widocznych wad, bez tych komentarzy i 'odkryć ' tu opisanych.
    Taki dokładny komentarz może okazac się zbyteczny i tu może zaszkodzić !!!

e marcus
REKLAMA