logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CMT-EH25 - gdzie kupić potencjometr głośności, nie działa podgłaśnianie?

Brahrp 16 Cze 2026 16:34 114 5
REKLAMA
  • #1 21922517
    Brahrp
    Poziom 10  
    Witam, szukam potencjometru do wieży Sony CMT-EH25. Nagle nie działa podgłaśnianie a nie posiadam pilota :(
    Może ktoś posiada i sprzedania albo wie, gdzie można taki kupić?

Zbliżenie enkodera obrotowego na płytce PCB z oznaczeniem „24D0C1” i metalowym wałkiem Zbliżenie enkodera obrotowego na płytce drukowanej, z metalowym korpusem i czarną osią

Czy na pewno chodzi o potencjometr — rozbierałeś już wieżę i masz oznaczenie tej części, czy tylko podejrzewasz, że to on?
    Rozbierałem i załączam jego zdjęcia.
    Jak dokładnie zachowuje się regulacja głośności: nie da się tylko podgłaśniać, a ściszać działa, czy gałka w ogóle nie reaguje i czy reszta przycisków działa normalnie?
    Bez różnicy w którą stronę kręcę, cały czas jedzie do minimum. Czasami wskakuje na jakaś wartość od 1-9, ale nic ponad się nie udało ustawić a 9 to za cicho aby tak to zostawić :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21922526
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Rozebrać wyczyścić, złożyć i powinien działać, czy obraca się dookoła, jeżeli tak, to jest to enkoder, a jak nie, to zwykły potencjometr.
  • REKLAMA
  • #3 21922531
    Brahrp
    Poziom 10  
    Obraca się w obie strony i jest ten sam efekt czasami wskakuje jakaś wartość od 1 do 9 i spada na MIN. Rozbierałem i czyściłem nic nie dało :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21922583
    Telo
    Serwisant RTV
    Czyli zwykły potencjomer wylutuj i zmierz, jak się zachowuje na mierniku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21922629
    Telo
    Serwisant RTV
    Enkoder impulsator do naprawy, nie masz wiedzy zawieź do serwisu.
REKLAMA