logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop 16" z 2x SSD i aluminiową obudową wybrać na dłuższe użytkowanie

Savek 17 Cze 2026 13:55 426 41
Najlepsze odpowiedzi

Jaki 16-calowy laptop z aluminiową obudową i możliwością montażu dwóch dysków SSD wybrać na dłuższe użytkowanie?

Jeśli zależy Ci jednocześnie na 16 calach, aluminiowej obudowie i dwóch SSD, to w tym wątku nie wskazano współczesnego Della spełniającego wszystkie warunki: Dell Pro 5 PC16250 ma plastikową obudowę i tylko jeden slot na dysk, a o Dellach padło też, że obecnie praktycznie żaden nie ma prawdziwie aluminiowego korpusu [#21923115][#21938520] Jako 16-calową alternatywę z możliwością dołożenia drugiego SSD wskazano ASUS ROG Zephyrus G16 (2025) GU605 [#21923152][#21923171] Z procesorów Intel Core Ultra 7 255H został oceniony jako szybszy od Ryzen 7 5800HS, a ogólna zasada z wątku jest taka: U to wersje oszczędne i najsłabsze, H są mocniejsze, a HX zwykle najmocniejsze, jeśli chłodzenie daje radę [#21923171][#21939243] Jeśli nie upierasz się przy Dellu, sensownie wyglądają też Lenovo ThinkBook G9, ThinkPad E16 G3 oraz LOQ 15; LOQ ma dwa sloty RAM, brak pamięci wlutowanej i zwykle miejsce na dwa dyski, ale ma 15,6 cala, nie 16 [#21939176] Na pojemność RAM i SSD nie padły tu twarde rekomendacje liczbowe, więc forum sprowadziło wybór głównie do konkretnego modelu, chłodzenia i liczby slotów na dyski [#21923075][#21939243]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21923060
    Savek
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Dzień dobry,
    Aktualnie używam laptopa Dell Vostro 15 5568 z dwoma dyskami SSD i HDD
    Z tego co wiem, już nikt nie produkuje laptopów na dyski SSD+HDD
    Dodatkowo mój laptop ma obudowę aluminiową (trwałą).
    Poszukuję nowego laptopa (najlepiej Dell) z dwoma dyskami (w ostateczności z jednym) w obudowie aluminiowej.

Znalazłem model Dell z serii 5 Pro (16cali - szer 358 mm a długość 251,82). Gabarytowo nawet lekko mniejszy niż mój obecny Vostro 15 5568.
    Mam tylko pytanie o procesor, pamięć i dysk SSD.
    Jaki procesor wybrać Intel czy AMD Ryzen. Który jest najwydajniejszy?
    To samo dotyczy SSD i RAM (jakie wielkości wybrać, aby ten sprzęt posłużył mi przynajmniej 8-10 lat jak ten co mam :).
    Czy w tym modelu jest możliwość podłączenia dwóch dysków SSD i czy wszystkie modele Dell Pro 5 mają obudowy aluminiowe?

Jeżeli jest coś podobnego innej firmy to proszę o podanie modelu.
    Będę wdzięczy za poradę
  • REKLAMA
  • #2 21923075
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 661
    Savek napisał:
    Który jest najwydajniejszy

Podaj konkrety (które modele z jakimi procesorami rozważasz) i programy których używasz, bo najczęściej nie ma "jednego najlepszego".
  • #3 21923088
    Savek
    Poziom 15  
    >>21923075
    Pracuje głównie na programach biurowych MS Office, ale czasem Corel.

Nie jestem fanem częstych zmian komputerów i użytkuję najczęściej tak ok 8-10 lat (aż WIN poda, że nie może zaktualizować się na wyższy poziom i kończy wsparcie.

Teraz mam WIN 11, i7-7500U 2.7GHz i 16RAM, grafika 4GB i dwa dyski-SSD 223GB i HDD 1TB, ale czasem i tak system zawiesza się bo chyba nie daje już rady.
    Tym bardziej, ze Dell nie zaleca w tym sprzęcie instalacji WIN 11
  • #4 21923099
    hindoos
    Poziom 36  
    Zawsze na próbę możesz zrobić format komputera i zobaczyć czy będzie lepiej czy tak samo źle

Niezależnie podrzuć konkretne modele które rozważasz chociaż wydaje mi się że do Office to będzie wszystko jedno
  • #5 21923113
    Savek
    Poziom 15  
    >>21923099
    Dopiero co robiłem format, bo było jeszcze gorzej :)

A co do sprzętu to myślałem o DELL 5 Pro 16 PC16250, ale nie wiem czy ma możliwość dodania drugiego dysku SSD i te wszystkie wątpliwości, o których pisałem w pierwszym poście.
  • #6 21923115
    hindoos
    Poziom 36  
    No w nim obudowa jest plastikowa. I można zamontować tylko jeden dysk.
  • REKLAMA
  • #7 21923150
    Savek
    Poziom 15  
    >>21923115
    A który model z 16 " ma obudowę alu i czy w którymś mozna zamontowac drugi dysk?
  • #8 21923152
    hindoos
    Poziom 36  
    ASUS ROG Zephyrus G16 (2025) GU605
  • #9 21923166
    Savek
    Poziom 15  
    Dziękuję, a który procesor jest wydajniejszy (lepszy) Intel® Core™ Ultra 7 255H czy AMD Ryzen 7 5800HS
    No i to jest typowy laptop Gamingowy. Czy ma możliwości założenia drugiego dysku?
    A który z Dell'i ma obudowę alu i podobne parametry?
  • REKLAMA
  • #10 21923171
    hindoos
    Poziom 36  
    Savek napisał:
    Czy ma możliwości założenia drugiego dysku?

Tak, producent podaje to w specyfikacji https://rog.asus.com/pl/laptops/rog-zephyrus/rog-zephyrus-g16-2025-gu605/spec/

Savek napisał:

Obawiam się że żaden ze współcześnie produkowanych

Dodano po 35 [sekundy]:

Savek napisał:
    Intel® Core™ Ultra 7 255H czy AMD Ryzen 7 5800HS

Intel będzie szybszy
  • #11 21923176
    Savek
    Poziom 15  
    Gość z Della podał mi, ze seria 5 PRO ma obudowy całkowicie aluminiowe
  • #12 21923184
    hindoos
    Poziom 36  
    Ale tylko jeden slot na dysk
  • #13 21923191
    Savek
    Poziom 15  
    hindoos napisał:
    Ale tylko jeden slot na dysk

OK, to jest mniejszy problem, bo i tak planuje kupić stację dokującą (w większości pracuję stacjonarnie z monitorem) i dysk podłączę zewnętrzny.
    Jedyne utrudnienie, to na wyjazdy będę musiał zabierać zewnętrzy dysk oddzielnie.
  • #14 21938477
    Savek
    Poziom 15  
    Czy ktoś może jeszcze dodać coś do tego tematu?
  • #15 21938520
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8271
    Savek napisał:

Teraz to praktycznie żaden nie ma. Bardzo ciężko znaleźć laptopa z aluminiowym korpusem. To znaczy niektóre próbują oszukiwać i mają cienką blachę na plastikowym korpusie, więc połamie się tak samo jak bez tej blachy. Apple mają metalowy korpus, ale nie każdy (włączając w to mnie) jest fanem tej marki. Tym niemniej jeśli chodzi o jakość wykonania to nie miałbym nic przeciwko, żeby pozostali producenci od nich trochę pomysłów kopiowali.

No i pytanie czy i dlaczego musi być Dell? Czy to ma związek z przekonaniem, że jeśli 10 lat temu robili dobre komputery, to teraz nadal je robią? Bo aktualnie to nie odbiegają jakościowo od reszty (więc robią zarówno przyzwoite jak i totalnie słabe), a mocno ogranicza się wybór, jeśli musi to być tylko jedna firma.

Nie znalazłem (może gdzieś mi umknęło) w jakim budżecie chciałbyś się zmieścić.

Jeśli chodzi o wieszające się Win 11 na niewspieranych procesorach Intela, takich jak Twój, to miałem kilka sytuacji, że komputer się wieszał, częściej, rzadziej, bez szczególnych powodów. Ostatnim takim przypadkiem był Dell Optiplex AIO z procesorem 6 generacji, więc w zasadzie prawie to samo co Twój procesor. Wszystkie problemy ustąpiły po zainstalowaniu Windows 10. Próbowałem wszystkiego, nie byłem w stanie dojść do tego, dlaczego ten komputer się wieszał. Windows 11 dał się zainstalować, tak jak i wszystkie możliwe sterowniki. Teraz na tym sprzęcie jest Windows 10 i wszystko działa jak powinno, więc jakbyś chciał dalej swojego laptopa później używać to polecam próbę z Win 10.
  • #16 21938521
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 114
    Ostatnio szukaliśmy laptopa dla kolegi, profil biurowo-naukowy, na coś takiego się zdecydował i jest zadowolony, z tym, że wtedy w x-kom była promka 4999 na ten model: https://www.hp.com/gb-en/shop/products/laptop...k-ai-pc-wolf-pro-security-edition-d3nl2ea-abu

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #17 21938656
    Savek
    Poziom 15  
    dt1 napisał:
    Savek napisał:

Teraz to praktycznie żaden nie ma. Bardzo ciężko znaleźć laptopa z aluminiowym korpusem. To znaczy niektóre próbują oszukiwać i mają cienką blachę na plastikowym korpusie, więc połamie się tak samo jak bez tej blachy. Apple mają metalowy korpus, ale nie każdy (włączając w to mnie) jest fanem tej marki. Tym niemniej jeśli chodzi o jakość wykonania to nie miałbym nic przeciwko, żeby pozostali producenci od nich trochę pomysłów kopiowali.

Zgadzam się całkowicie ;)

dt1 napisał:

No i pytanie czy i dlaczego musi być Dell? Czy to ma związek z przekonaniem, że jeśli 10 lat temu robili dobre komputery, to teraz nadal je robią? Bo aktualnie to nie odbiegają jakościowo od reszty (więc robią zarówno przyzwoite jak i totalnie słabe), a mocno ogranicza się wybór, jeśli musi to być tylko jedna firma.

Niekoniecznie musi byc DELL, ale przyzwyczaiłem się

dt1 napisał:
    Nie znalazłem (może gdzieś mi umknęło) w jakim budżecie chciałbyś się zmieścić.

Nie pisałem, bo tu jak każdy chciałbym mieć jak najtaniej z jak najwyższą jakością :), ale tak na poważnie, to chciałbym zmieścić się do 5k netto, jakby się udało.

dt1 napisał:

Jeśli chodzi o wieszające się Win 11 na niewspieranych procesorach Intela, takich jak Twój, to miałem kilka sytuacji, że komputer się wieszał, częściej, rzadziej, bez szczególnych powodów. Ostatnim takim przypadkiem był Dell Optiplex AIO z procesorem 6 generacji, więc w zasadzie prawie to samo co Twój procesor. Wszystkie problemy ustąpiły po zainstalowaniu Windows 10. Próbowałem wszystkiego, nie byłem w stanie dojść do tego, dlaczego ten komputer się wieszał. Windows 11 dał się zainstalować, tak jak i wszystkie możliwe sterowniki. Teraz na tym sprzęcie jest Windows 10 i wszystko działa jak powinno, więc jakbyś chciał dalej swojego laptopa później używać to polecam próbę z Win 10.

Dzięki za informację, przynajmniej znam teraz przyczynę. Co do WIN 10, to on już nie ma wsparcia i dlatego zdecydowałem się zrobić upgrade.
  • #18 21938668
    hindoos
    Poziom 36  
    Dla użytkowników indywidualnych do października 2027 :)
  • REKLAMA
  • #19 21938669
    Savek
    Poziom 15  
    hindoos napisał:
    Dla użytkowników indywidualnych do października 2027 :)

To warto pomyśleć, ale kupiłem na firmę, to chyba nie będę miał wsparcia
  • #20 21938675
    hindoos
    Poziom 36  
    Jeśli dobrze kojarzę to chodzi o rodzaj licencji. Jak masz BOX czy OEM i jesteś zalogowany kontem indywidualnym to nie ma problemu z przedłużeniem wsparcia. Nawet jeśli zakup był na firmę.
  • #21 21938681
    Savek
    Poziom 15  
    hindoos napisał:
    Jeśli dobrze kojarzę to chodzi o rodzaj licencji. Jak masz BOX czy OEM i jesteś zalogowany kontem indywidualnym to nie ma problemu z przedłużeniem wsparcia. Nawet jeśli zakup był na firmę.

W oryginale miałem taki system: Windows 10 Pro (64-bitowy), wersja polska
    A teraz Windows 11 Pro Wersja 25H2
  • Pomocny post
    #22 21938721
    hindoos
    Poziom 36  
    Tu masz wymagania: https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/extended-security-updates
    Jak widać, wersja Professional również jest włączona.
    Oczywiście,
    Cytat:
    Z programu ESU dla konsumentów nie można korzystać do celów komercyjnych

Natomiast również
    Cytat:
    Z mojego urządzenia korzysta wielu użytkowników. Czy wszyscy musimy zarejestrować się w programie ESU?
    Nie. Gdy dowolny użytkownik komputera z systemem Windows 10 zarejestruje się w programie ESU, wszyscy dodatkowi użytkownicy na tym komputerze również będą chronieni.

Czyli wystarczy, że będziesz miał użytkownika który korzysta z urządzenia do celów prywatnych (np. Ty żeby skorzystać z przeglądarki internetowej poczytać sobie portal o piłce nożnej) i on aktywuje rozszerzoną licencję.
    A tak serio to nikt tego nie sprawdza :) więc moim zdaniem warto spróbować sobie rozszerzyć licencję i na spokojnie szukać kompa.
  • #23 21938944
    Savek
    Poziom 15  
    dt1 napisał:
    Savek napisał:

@dt1 czy możesz polecić coś sensownego?
  • #24 21939006
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 114
    Jak już chcesz konkretnie Dell, to na ich stronie zbudujesz sobie dowolną konfigurację, np. w oparciu o serię Dell Pro: https://www.dell.com/en-uk/shop/laptops-2-in-..._pc16250_emea?redirectTo=SOC#features_section. A jak budżet pozwoli, to iść w główną biznesową serię mobilnych stacji roboczych Dell Precision. Generalnie dzisiaj wszyscy robią to samo, tyle, że w różnej cenie...

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #25 21939176
    dt1
    Admin grupy komputery
    Savek napisał:
    @dt1 czy możesz polecić coś sensownego?

Ciężko, bo sam mam problem z kupowaniem sensownych laptopów aktualnie.
    Z modeli, którym bym się przyjrzał:

- Lenovo Thinkbook G9 (lub można popatrzeć na starsze G8). Ogólnie pozycjonowany jako seria biznesowa. Konstrukcja jest OK, kilka sztuk przeze mnie przeszło. Taki trochę Thinkpad lite. Na plus dobre wykonanie (mimo że plastik), dobrej jakości klawiatura, pamięć RAM montowana w slotach (brak wlutowanej). Na minus - matryce (przynajmniej w większości modeli, może są jakieś inne konfiguracje) - są jasne, 400 nit, ale mają dość niskie pokrycie gamutu sRGB. Czyli do pracy biurowej spoko, ale nie ma się co spodziewać zbyt żywych kolorów. Ot matryca jak w przeciętnym laptopie, ale na szczęście chociaż jasna.

- Lenovo Thinkpad E16 G3 (lub można też zobaczyć starsze G2). Dla mnie jedynie Thinkpady z serii T to były prawdziwe Thinkpady. Natomiast ten - no cóż, seria T to nie jest, ale też jeszcze tragedii nie ma. Ma metalową obudowę, ale z zastrzeżeniem takim jak opisałem wcześniej (korpus jest plastikowy, metal to ładna dekoracja). Generalnie wady i zalety podobne jak w przypadku Thinkbooka. Dodatkowa zaleta jest taka, że jest czarny, co do matrycy jest równie przeciętna jak w Thinkbooku, ale nawet ciut ciemniejsza - max 300 nit. Na plażę się nie nada, ale w jasnym pomieszczeniu będzie ok.

- Lenovo LOQ 15 (lub LOQ 3-15). Niby seria gamingowa, ale nie jest on ani przesadnie duży, ani ciężki. Nie spełnia Twojego wymagania 16 cali, co ma 15.6 cala, mimo tych 0.4 cali mniej też o nim napiszę. Z głównych wad mogę wymienić to, że nie powstały jego nowe wersje. Intel kończy się na 13 generacji z procesorami I5-13450HX. AMD jest jakiś model z Ryzen 5-220, co generalnie jest procesorem z 2025 roku, ale ten procesor jest po prostu przemetkowanym bez jakiejkolwiek zmiany technicznej modelem Ryzen 5 8540U lub Ryzen 5 7545U (przeklejanie oznaczenia z tego procesora trwa sobie w najlepsze jak widać). Pomijając że ten Intel jest starszy, to jest to nadal wydajna jednostka i niczego mu nie brakuje w stosunku do nowszych modeli Core 5. Chyba że komuś będzie brakować NPU, bo 13 generacja miała premierę przed AI hype. Poza tym całkiem dużo zalet. Tworzywo, ale dobrze wykonane, dobra warstwa lakiernicza (dotknięcia plastiku nie pozostawiają dużych tłustych plam), bardzo wygodna klawiatura (mam thinkpada T starszej generacji i jest ona moim zdaniem bardzo podobna), wyraźne białe podświetlenie. Zwykle będzie w komplecie z kartą graficzną (np z RTX5060), która może skompensować brak NPU w niektórych przypadkach związanych z AI. Matryce są jasne i mają pokrycie sRGB na poziomie 99 albo 100%, więc są lepsze niż w obu poprzednich. Laptop ma dwa sloty pamięci, nie ma pamięci wlutowanej. Wersje, które widziałem, miały miejsce na dwa dyski. Chłodzenie jak na urządzenie quasi gamingowe jest trochę lepsze niż w biurowych modelach i działa jak na laptopa całkiem rozsądnie. Do tego jest zwykle w rozsądnej cenie.

O tym laptopie napisałem najwięcej, bo w ciągu ostatniego roku przeszło przeze mnie 10 egzemplarzy, uznaję ten model za dość akceptowalny. Ostatnio tego kupowałem, bo poniżej 5k jest wariant z 24 GB RAM, RTX5060 i Windowsem: https://www.x-kom.pl/p/1476080-laptop-15-16-l...450hx-24gb-512-win11-rtx5060.html?sm=1lyyKKg1

Trochę mały dysk, ale teraz jest cashback na Lenovo, więc mogą dorzucić do większego jeśli się skorzysta :)
  • #26 21939211
    Savek
    Poziom 15  
    Dzięki za solidny opis Lenovo.
    Mam jeszcze pytanie dotyczące procesorów.
    Czym różni się procesor:Intel® Core™ i5-13450HX od procesora Ultra 5-235U czy Ultra 5 336H
  • #27 21939243
    dt1
    Admin grupy komputery
    Poza Lenovo nic nie opisywałem, bo Asus czy Acer nie mają sensownych z mojej perspektywy modeli na ten moment, które by dobrze z nimi mogły stanąć do walki, a Della sam rozpracowujesz.

Po 14 generacji procesorów Intel stwierdził, że zresetuje licznik i zamiast 15 generacji wprowadził Core 1xx, potem Core 2xx, potem 3xx. Więc przede wszystkim 13 generacja jest najstarsza, 2xx jest nowsza, 3xx najnowsza - jeszcze nawet niezbyt popularna.

Dalej w laptopach mamy wersje U, V, H, HX.
    U to wersje energooszczędne, najmniej wydajne.
    V to trochę wydajniejsze wersje, z mocniejszym NPU, czyli AI friendly.
    H to wersje bardziej nastawione na wydajność, mniej na oszczędność energii.
    HX to jeszcze mocniejsze wersje H. Zwykle wersje H/HX są szybsze od kilku nowszych wersji U.

Ze względu na swoją specyfikę różnią się te modele konfiguracją rdzeni.
    Procesory ogólnie mają rdzenie typu P (performance - najwydajniejsze), E (efficience - oszczędne) oraz LP-E (low power efficient - czyli bieda edyszon, najniższa wydajność, ale bardzo oszczędne).

Tabelkami ciężko porównywać wydajność, mimo wszystko zestawienie parametrów tych trzech procesorów wygląda jakoś tak:
    | Parametr                |    Core i5-13450HX   |       Core Ultra 5 235U   |     Core Ultra 5 336H   |
    | ------------------------| -------------------: | ------------------------: | ----------------------: |
    | Rdzenie P (Performance) |                    6 |                         2 |                       4 |
    | Rdzenie E (Efficient)   |                    4 |                         8 |                       4 |
    | Rdzenie LP-E            |                    0 |                         2 |                       4 |
    | Łączna liczba rdzeni    |                   10 |                        12 |                      12 |
    | Liczba wątków           |                   16 |                        14 |                      12 |
    | Cache L3                |                20 MB |                     12 MB |                   18 MB |
    | Maks. taktowanie P-Core |              4,6 GHz |                   4,9 GHz |                 4,6 GHz |
    | Maks. taktowanie E-Core |              3,4 GHz |                   4,1 GHz |                 3,4 GHz |
    | Maks. taktowanie LP-E   |                    — |                   2,4 GHz |                 3,2 GHz |
    | TDP bazowe              |                 55 W |                      15 W |                    25 W |
    | Maks. Turbo Power       |                157 W |                      57 W |                    65 W |
    | iGPU                    | UHD Graphics (32 EU) |         Int. (4 Xe-Cores) |      Int. (4 Xe3-Cores) |
    | Maks. taktowanie GPU    |             1,45 GHz |                  2,05 GHz |                2,30 GHz |
    | Ray Tracing             |                  Nie |                       Nie |                     Tak |
    | Obsługiwana pamięć      | DDR5-4800, DDR4-3200 | DDR5-6400, LPDDR5/5X-8400 | DDR5-7200, LPDDR5X-8533 |
    | Maks. pamięć            |               192 GB |                    128 GB |                  128 GB |

I tu zaczyna się ciekawostka. Teoretycznie stary 13450HX ma "tylko" 10 rdzeni, 225U ma 12 rdzeni, 336H też ma 12. Ale 13450HX ma 6 wydajnych rdzeni i 4 oszczędne rdzenie, nie ma żadnych rdzeni bardzo oszczędnych, a z kolei 225U ma poza dwoma rdzeniami wydajnymi dodatkowe 8 rdzeni niższej wydajności i 2 bardzo oszczędne. 336H ma jeszcze inną konfigurację, bo ma po 4 rdzenie każdego typu. Widać też, do jakiego poziomu mocy można konfigurować te procesory. Bazowe TDP to 15W dla wersji U, 25W dla H i 55W dla HX, przy czym przy turbo może ona dojechać z poborem mocy bardzo wysoko, w przeciwieństwie do nowych serii (i w scenariuszu dużych obciążeń raczej bym stawiał, że ten stary HX powinien, jeśli chłodzenie mu na to pozwoli, być wydajniejszy). Pamięć dodałem w ramach ciekawostki, bo wszystkie obsługują jej znaczne ilości (chociaż podzieliłbym to przez 2, ponieważ ta ilość może być przedstawiana dla platform z czterema slotami, a laptopy zwykle mają 2 sloty). Różnią się też zintegrowanymi grafikami, ale jaka by to grafika nie była, to raczej bym do zastosowań wymagających wydajnego GPU nie brał bardziej pod uwagę. Gigaherców nie warto w zasadzie porównywać, bo na gigaherce można porównywać warunkowo procesory z tej samej generacji. O ile jeszcze ma to jakiś sens między 225U a 336H (tutaj z gigaherca można wyciągnąć zbliżone wydajności), o tyle 13450HX był dość mocno różniącą się platformą, więc nie porównywałbym go z seriami Ultra, bo zegarowo gigaherc do gigaherca ze względu na różnice konstrukcyjne może w różnych zastosowaniach się rozjeżdżać wydajnością.
  • #28 21939382
    Savek
    Poziom 15  
    Dzięki za ciekawa analizę.
    Jeżeli dobrze zrozumiałem, to mój aktualny procesor Intel(R) Core(TM) i7-7500U CPU @ 2.70GHz jest porównywalny z tymi Core Ultra 5?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru 16-calowego laptopa do wieloletniego użytkowania biurowego i okazjonalnej pracy w Corelu, z wymaganiem aluminiowej obudowy oraz najlepiej dwóch dysków SSD, ewentualnie jednego. Rozważany był Dell Pro 5 16 PC16250, ale ustalono, że ma plastikową obudowę i tylko jeden slot na dysk. W rozmowie porównano procesory Intel Core Ultra 7 255H i AMD Ryzen 7 5800HS, wskazując przewagę wydajności Intela. Pojawiła się też sugestia ASUS ROG Zephyrus G16 (2025) GU605 jako modelu z metalową konstrukcją i wsparciem dla drugiego dysku, oraz HP ProBook 4 G1i 16 jako alternatywa do zastosowań biurowych. W końcowej części podkreślono, że współcześnie trudno znaleźć laptopy z prawdziwym aluminiowym korpusem i że wiele modeli oferuje tylko jeden dysk wewnętrzny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA