logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zbudować grill ogrodowy? Materiały i instrukcje krok po kroku

t64 27 Gru 2005 12:53 31928 12
REKLAMA
  • #1 2119178
    t64
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jak wykonać grila ogrodowego, proszę o propozycje. Mile widziane fotki i opis z czego można wykonać (materiały)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2119633
    Szymek_14
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Grila ogrodowego możesz wykonać z blachy, betonu, cegły, kamienia. Jeśli ma to być gril przenośny to najlepiej wykonać go z blachy. Jeśli natomiast ma to być duży stojący gril to można wymurować go z cegły lub kamienia. Widziałem altanki ogrodowe wymurowane z kamienia i w rogu miały wymurowany dodatkowo gril także z kamienia. W całości wyglądało to świetnie gdyż po środku ustawiony był masywny stół z ławami gdzie można było zjeść przyrządzone jedzenie
  • #3 2125824
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    A co powiesz na coś takiego?
    Załączniki:
    • GRIL.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #4 2135773
    Szymek_14
    Poziom 16  
    t64 napisał:
    Jak wykonać grila ogrodowego, proszę o propozycje. Mile widziane fotki i opis z czego można wykonać (materiały)

Zrobiłem 2 fotki grila, które wstawiam:arrow:
    Gril może nie wygląda zbyt atrakcyjnie ponieważ jest pokryty śniegiem,
    ale jak tylko nadaży sie okazja korzystamy z niego
    Załączniki:
    • gril2.JPG (583.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • gril1.JPG (648.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2138107
    t64
    Poziom 13  
    Mam pytanie z czego wykonać ruszt a z czego kratownice na której będa smażone kiełbaski?
  • #6 2138184
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Bęben od pralki automatycznej?
  • Pomocny post
    #7 2148369
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    t64 napisał:
    Mam pytanie z czego wykonać ruszt a z czego kratownice na której będa smażone kiełbaski?

>>>>
    Ruszt możesz wykonać z pręta lub z profila zamkniętego (kwadrat, prostokąt, sześciokąt). Ja dodatkowo skręcałem spiralnie profil zamknięty kwadratowy w imadle. Kratownicę najlepiej wykonać z materiału nierdzewnego ja wykonałem z chromoniklu . Na konstrukcję użyłem pręta o średnicy 6mm a resztę wykonałem z pręta 3mm
    Załączniki:
    • ruszt.JPG (954.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kratownica.JPG (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • profil na ruszt-.JPG (507.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2166852
    t64
    Poziom 13  
    Do Szymek_14. Czym obłożony jest ten gril?
  • Pomocny post
    #9 2178843
    Szymek_14
    Poziom 16  
    t64 napisał:
    Do Szymek_14. Czym obłożony jest ten gril?

>>>>>>
    Boki grila obłożone są imitacją kamienia własnej roboty. Góra i środek narzucone są taraboną. Wstawiam fotki
    Załączniki:
    • płytki.JPG (631.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • bok grila.JPG (361.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2237619
    t64
    Poziom 13  
    Mam pytanie ,czy pod ten gril można zrobić tylko płytę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 2239438
    Nstan
    Poziom 31  
    t64 napisał:
    Mam pytanie ,czy pod ten gril można zrobić tylko płytę?

Jeśli teren nie jest podmokły, mieszkasz na przykład na górce to można. Musisz wykonać solidną płytę, najlepiej zbrojoną o grubości około 20cm. Wskazane byłoby także wykonać podsypkę z materiału przepuszczalnego(żwir, gruz).
  • #12 2248620
    t64
    Poziom 13  
    A jesli chciałbym aby wykonac fundament to jakie musi mieć wymiary? Czy fundament też należy zbroić drutem?
  • Pomocny post
    #13 2252549
    Nstan
    Poziom 31  
    Potrzebowałem ziemi na skalniak, więc w ogrodzie wykopałem dołek i wtedy właśnie powstał pomysł postawienia w tym miejscu kominka. Wymiary mojego fundamentu uzależnione były od kominka i wynosiły 70cm x 90cm i głębokość 80 cm. Aby zużyć jak najmniej betonu topiłem w nim uszkodzone krawężniki od kostki brukowej, elementy filarów, kamienie. Można także wybrać ziemię łopatą drenarską w kształcie [ i także zaoszczędzimy na materiale. Fundament nie musi być zbrojony, chociaż możesz włożyć zbędne druty, płaskowniki.

Podsumowanie tematu

✨ Grill ogrodowy można wykonać z różnych materiałów, w zależności od przeznaczenia i wielkości. Do grilla przenośnego zaleca się użycie blachy, natomiast duże, stojące grille można murować z cegły lub kamienia, co daje estetyczny i trwały efekt. Konstrukcję rusztu można wykonać z prętów stalowych lub profili zamkniętych (kwadratowych, prostokątnych, sześciokątnych), które można dodatkowo skręcać spiralnie. Najlepszym materiałem na kratownicę jest stal nierdzewna, np. chromonikiel. Pręty o średnicy 6 mm stosuje się na konstrukcję, a 3 mm na pozostałe elementy. Boki grilla można obłożyć imitacją kamienia własnej roboty, a górę i środek przykryć taraboną. Fundament pod grill powinien mieć solidną, zbrojoną płytę o grubości około 20 cm, z podsypką z materiału przepuszczalnego (żwir, gruz), szczególnie na terenach niepodmokłych. Wymiary fundamentu zależą od wielkości grilla, przykładowo 70x90 cm i głębokość 80 cm. Fundament nie musi być zbrojony, ale można zastosować druty lub płaskowniki dla wzmocnienia. Do wypełnienia fundamentu można użyć odpadów budowlanych, takich jak uszkodzone krawężniki czy kamienie, co pozwala zaoszczędzić beton. Jako alternatywę dla rusztu sugerowano użycie bębna od pralki automatycznej.
REKLAMA