logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć taśmę adresowalną LED RGB 3 m w literach 3D z efektem halo?

pleple10 23 Cze 2026 22:28 114 3
REKLAMA
  • #1 21926792
    pleple10
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam do zrobienia litery przestrzenne (10 liter + logo) na elewację z efektem halo na plechach. Wchodzi około 3 mb taśmy adresowalnej. Muszę wyjść po elewacji i wejść do budynku i kabla będzie od najdalszego punktu 8-9 m do sterownika. I tak będzie szedł napis i kolejna litera o 30-50 cm mniej kabla. W środku litery są normalne moduły LED, 20 W i halo około 30 W. Do daty użyję skrętki CAT5e FTP. Do zasilania użyję 4x1.5mm² (podzielone na taśmę i moduły).

Ale pytanie mam, jak powinno wyglądać podłączenie daty, czy mogę zmostkować datę i puścić 11 przewodów, czy muszę iść z litery do litery?
    Gdzie podłączyć rezystor i czy używać bufora.

Taśma, którą chcę użyć, to https://optoplast.pl/pl/cyfrowe-led/307-cyfrowa-tasma-led-zig-zag-magic-rgb.html.

Jaki sterownik Miboxera dokładnie wybrać?
  • REKLAMA
  • #2 21926867
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    @pleple10 Co to jest
    pleple10 napisał:
    efekt halo na plechach
    ?
    pleple10 napisał:
    Ale pytanie mam, jak powinno wyglądać podłączenie daty, czy mogę zmostkować datę i puścić 11 przewodów, czy muszę iść z litery do litery?
    To zależy czy efekt z linii "DATA" ma być wyświetlany jednocześnie w każdym obiekcie, wtedy zastosuj to pierwsze połączenie, czy osobno w każdym obiekcie po kolei, wtedy zastosuj to drugie szeregowe połączenie linii "DATA"?
    pleple10 napisał:
    Gdzie podłączyć rezystor i czy używać bufora.
    Jaki rezystor i jaki bufor masz na myśli - wyjaśnij dokładniej?
    pleple10 napisał:
    Jaki sterownik Miboxera dokładnie wybrać?
    Wybierz taki, aby jego efekty odpowiadały założeniom Twojego projektu. Może przedstaw dokładnej swój projekt i jego założenia?
  • REKLAMA
  • #3 21926914
    pleple10
    Poziom 2  
    Tak jak na zdjęciach, to ta poświata, którą pada na elewację/ścianę, na której są zamontowane litery.

Efekt z datą ma być taki sam na każdej literze, teraz pytanie, jak dokładnie zmostkować te kable. Bo wyobrażam sobie, że w momencie, w którym przerwany jest ekran, to zakłócenia mają szansę przejść.

Rezystor 330-470 Ω, który miałby być montowany bezpośrednio za sterownikiem - no to teraz pytanie, czy przed mostkiem na każdy przewód, czy za mostkiem?

Bufor 74HCT125/74HCT245 - tutaj jedyne założenie, które rozumiem, to to, że ma być jak najbliżej taśmy, natomiast dalej nie wiem, w jaki sposób ma być montowany?
    Jak podłączyć taśmę adresowalną LED RGB 3 m w literach 3D z efektem halo?
REKLAMA