logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens HF35M562/03 - wyłącza się po 30-50 s, nie grzeje, brak błędów.

Kendharaja 24 Cze 2026 11:53 171 3
  • #1 21927022
    Kendharaja
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,
    Kuchenka mikrofalowa Siemens HF35M562/03 wyłącza się mniej więcej po 30-50 s (film w załączeniu). Wentylator chodzi, brak sygnalizacji jakiegokolwiek błędu, bezpieczników nie wyrzuca, potrawy po owym czasie zimne. Podobno to są objawy uszkodzenia magnetronu (zakupiłem i spróbuję wymienić). Uprzejmie proszę Szanowne Koleżeństwo o ewentualne inne (poza wymianą ww. elementu) sugestie.

Z góry bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam K.

.
    Czy po tych 30–50 s kuchenka wyłącza się całkowicie, czy tylko przerywa program/odliczanie, oraz czy w czasie pracy działa talerz, oświetlenie i panel sterowania?
    Tylko przerywa program. Oświetlenie i panel sterowania działają.
    Czy były już wykonywane jakiekolwiek pomiary lub sprawdzenia elementów obwodu wysokiego napięcia i zabezpieczeń, tj. bezpiecznika WN, diody WN, kondensatora, transformatora/inwertera, mikrowyłączników drzwiowych oraz termika magnetronu?
    Nie.
  • #2 21927065
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2382
    Trzeba wykonać podstawowe pomiary, jeżeli nie masz doświadczenia i sprzętu, to tylko serwis. Mikrofalówka nie należy do urządzeń, które powinien naprawić ktoś bez doświadczenia i zaplecza pomiarowego.
    Jeżeli nie pracuje magnetron, to może być brak wysterowania, brak zasilania, uszkodzony bezpiecznik wn, uszkodzona dioda, chyba że ten model ma to wszystko jako moduł elektroniki, wtedy pomiary elementów.
  • #3 21927084
    Kendharaja
    Poziom 6  
    Dziękuję za sprawną odpowiedź. Bezpiecznik wewnętrzny zapewne całościowo odcina zasilanie, a kuchenka po prostu kończy program przed czasem (tak jakby następował reset). Po czymś takim (podczas tego samego cyklu bez potrzeby naciskania ON/OFF) można znowu nastawić czas, uruchomić program i sytuacja się powtarza. Wnętrze wygląda
    na modułowe (fotki poniżej).

Siemens HF35M562/03 - wyłącza się po 30-50 s, nie grzeje, brak błędów. Siemens HF35M562/03 - wyłącza się po 30-50 s, nie grzeje, brak błędów.

Multimetr mam i jakieś tam amatorskie doświadczenie. Uprzejmie proszę o wskazanie ewentualnych pomiarów do wykonania.

Pozdrawiam
    K.
  • #4 21931400
    Kendharaja
    Poziom 6  
    Witam ponownie,

Problem rozwiązany. Poszperałem trochę w internecie i w 95% przypadków taką właśnie usterkę (identyczne objawy) powoduje uszkodzony magnetron. Wymieniłem - robota prosta nawet dla laika, wymagająca odkręcenia kilku wkrętów (no może kilkunastu).

Podzielę się teraz ciekawostką natury finansowej, chociaż wiem, że forum skupia porady techniczne.
    Koszt zakupu magnetronu (część 00642655) u autoryzowanego przedstawiciela 654,95 PLN. W tym przypadku dostawa darmowa, bo powyżej 300,00 PLN. Dodatkowo sama usługa wymiany 200,00-300,00 PLN - naprawdę takie uzyskałem informacje.
    Koszt zakupu na popularnej, azjatyckiej platformie 144,28 PLN już z dostawą.
    Urządzenia są praktycznie identyczne (zdjęcia poniżej). Nowy wygląda na bardzo dobrej jakości. Zapewne producent kuchenki w tej samej fabryce zamawia.

Siemens HF35M562/03 - wyłącza się po 30-50 s, nie grzeje, brak błędów.

Rozumiem godny zarobek i inne uwarunkowania, ale prawie 662% narzutu same niecenzuralne słowa podsuwa. Podobna sytuacja z filtrami wody do lodówek (zagadnienie znam z autopsji).

Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam K.
REKLAMA