logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens HF17055 Mikrofalówka inwerter – wyłącza się po starcie, reset po odłączeniu zasilania

pkpintercity 23 Lip 2025 22:28 624 14
  • #1 21615245
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witam, wpadła mi do naprawy kuchenka mikrofalowa Siemens HF17055 inwerterowa. Z początku, od razu po podłączeniu do prądu, wywalało RCD. Problem jest na płytce z filtrem EMI itp., ale to później. Pominąłem tę płytkę i puściłem przez żarówkę i działa, żarówka nie świeci się. Potem puściłem już bez żarówki i mikrofalówka uruchamia się, i gdy nacisnę start, chwilę chodzi i zaraz się wyłącza całkowicie. Po wyjęciu z prądu i znowu podłączeniu wraca do życia i znowu się sytuacja powtarza.
    Siemens HF17055 Mikrofalówka inwerter – wyłącza się po starcie, reset po odłączeniu zasilania20250723_2..708.jpg (6.23 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens HF17055 Mikrofalówka inwerter – wyłącza się po starcie, reset po odłączeniu zasilania20250723_2..722.jpg (7.12 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens HF17055 Mikrofalówka inwerter – wyłącza się po starcie, reset po odłączeniu zasilania20250723_2..727.jpg (5.71 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens HF17055 Mikrofalówka inwerter – wyłącza się po starcie, reset po odłączeniu zasilania20250723_2..731.jpg (6.93 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens HF17055 Mikrofalówka inwerter – wyłącza się po starcie, reset po odłączeniu zasilania20250723_2..617.jpg (2.85 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21615328
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 768
    Miałem kilka przypadków wycieku mikrofal poza falowód. W ciągu 1–2 s resetował się panel sterujący. Potrzebny chociaż najprostszy miernik pola mikrofalowego.
    Drugi podejrzany to jakiś termik – zdarzało się, że ktoś uruchomił pustą. Wtedy przegrzewa się magnetron i mogą ucierpieć jego magnesy. Wtedy wymagana jest wymiana magnetronu.

Btw. Chyba wcześniej wrzucałem schemat takiej przetwornicy Panasonika. Sterownik mierzy napięcie i prąd anodowy i jak coś się nie zgadza z żądaną mocą, to wyłączało się grzanie. Czasem leciał IGBT, ale to już z pewnością sprawdziłeś :)
  • #3 21615331
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Termik jest tam jeden. Miernika nie posiadam, a IGBT nie sprawdzałem. Bo to to jakieś nieporozumienie, żeby je wydostać, trzeba by wylutować te trafo i inne pierdoły.
  • Pomocny post
    #4 21615401
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    pkpintercity napisał:
    Miernika nie posiadam

Ciekawe, a na zdjęciu widać miernik. To nie są Twoje zdjęcia?
  • #5 21615472
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Sorki mialobyć miernik posiadam. Tylko pisownie tak poprawilo

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

gklub napisał:
    Miałem kilka przypadków wycieku mikrofal poza falowód. W ciągu 1–2 s resetował się panel sterujący. Potrzebny chociaż najprostszy miernik pola mikrofalowego.
    Drugi podejrzany to jakiś termik – zdarzało się, że ktoś uruchomił pustą. Wtedy przegrzewa się magnetron i mogą ucierpieć jego magnesy. Wtedy wymagana jest wymiana magnetronu.

Btw. Chyba wcześniej wrzucałem schemat takiej przetwornicy Panasonika. Sterownik mierzy napięcie i prąd anodowy i jak coś się nie zgadza z żądaną mocą, to wyłączało się grzanie. Czasem leciał IGBT, ale to już z pewnością sprawdziłeś :)

A tak ciekawosci o co chodzi z tym wyciekiem mikrofal ???
    Mam podobna mikrofale ten inwerter wiec magnetrony powinne pasowac. Podesle fotki. Chodz sprawdzalem miernikiem magnetron zwarcia do obudowy nie ma. A miedzy pinami bylo ponad 80Mohm. Tyle moge sprawdzic miernikiem.
  • Pomocny post
    #6 21615614
    gklub
    Poziom 34  
    Ktoś wcześniej usunął uszczelkę (RF gasket) :( , uszkodzony falowód itp.
    Schematyczny widok wnętrza magnetronu z opisanymi częściami, w tym uszczelką RF
    pkpintercity napisał:
    miedzy pinami bylo ponad 80Mohm

Powinno być blisko 0 (3,15V/13A na gorąco, na zimno 5x mniej).
    Przejrzyj moje wcześniejsze opisy diagnostyki mikrofalówek, proszę.
  • #7 21615625
    pkpintercity
    Poziom 13  
    @gklub

3,15 V/13 A, nie czaję trochę tego. Wiesz co, szukałem u ciebie tych opisów, ale nie umiem znaleźć. Będę dalej szukał.
  • Pomocny post
    #8 21615634
    gklub
    Poziom 34  
    Typowe napięcie żarzenia to 3,15V, typowy prąd żarzenia 13A.
    Jak podzielisz napięcie przez prąd to otrzymasz tu rezystancję:
    3,15V/13A=0,25Ω dla gorącej katody.
    Dla zimnej można przyjąć 5 razy mniej czyli 0,05Ω.
    Może być jeszcze przebicie izolacji kondensatora filtru RF do masy.
    Sprawdzenie multimetrem jest niepewne, przynajmniej testerem izolacji.
  • #9 21615678
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Heh juz powoli sie robi grubo jak dla mnie tylko tam zadnego kondensatora nie widze. Czy bedziesz mnie jakos w stanie nakierować?? Pomyslalem przez przez chwile tez o diodach HV sa tam dwie diody. Wiadomo miernikiem nir ma szans ich zmierzyc.
  • Pomocny post
    #10 21615686
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Ten model mikrofalówki ma zasilacz elektroniczny, do naprawy zapewne jest, ale nie wiem, czy kolega sobie poradzi.
    Czy jest w środku taki duży, ciężki transformator?
  • Pomocny post
    #11 21615700
    gklub
    Poziom 34  
    To są kondensatory przepustowe filtru RF, googlaj magnetron rffilter circuit.
    Generalnie bardzo uważaj bo tam jest ponad 3000V przy prądzie do 1A czyli krzesło elektryczne :(
    Nie trzeba dotknąć żeby j...o.
    Ja po 10 latach rutyny kupiłem zestaw narzędzi z atestem (prawdziwym) 5000V - dlaczego? :)
    Jak oddajesz klientowi mikrofalówkę po naprawie musisz sprawdzić, że wyciek mikrofal spełnia normy.
    Dlatego pisałem o mierniku pola.
  • #12 21615730
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21615686
    Nie, tam nie właśnie tego dupnego trafa. Nieduża cewka.
    @gklub
    No, napięcie to tak. Tylko czy tam gdzieś się odkłada to napięcie jak w klasycznej mikrofalówce czy w dużym kondensatorze? Czy tutaj po odłączeniu prądu od razu zanika HV? No ok, tylko co dalej. Zaraz będę w domu, to wrzucę dokładniejsze fotki. A co do magnetronu, hmmm, i lukalem tę fotkę, co mi wysłałeś, to tam niby jest jakaś podkładka. Parę mi się zdarzyło rozebrać, ale nigdy nie trafiłem na tę podkładkę.
  • Pomocny post
    #13 21615754
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    @pkpintercity WN prawie natychmiast zanika ze względu na mała pojemność kondensatorów w przetwornicy. Niemniej zawsze należy je rozładować do końca.
  • #14 21615857
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Wnętrze zasilacza mikrofalówki z transformatorem i elementami elektronicznymi Wnętrze elektronicznego urządzenia z widocznymi komponentami zasilacza Zbliżenie na płytkę drukowaną urządzenia elektronicznego z komponentami Zbliżenie na płytkę drukowaną z dużym transformatorem i kondensatorami. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi, cewką, transformatorem i kondensatorami Zbliżenie na płytkę drukowaną z kondensatorami, rezystorami i złączem zielonym
  • #15 21654787
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Niestety nie udało mi się dojść do usterki. Ale dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka Siemens HF17055 z inwerterem po uruchomieniu wyłącza się po krótkim czasie pracy i resetuje się po odłączeniu zasilania. Początkowo problem powodował wyzwalanie RCD, co wskazywało na usterkę na płytce filtra EMI. Po pominięciu tej płytki urządzenie działa, lecz po naciśnięciu startu następuje szybkie wyłączenie. Podejrzewane są wycieki mikrofalowe poza falowód, uszkodzenie termika lub magnetronu, a także ewentualne uszkodzenia elementów wysokiego napięcia, takich jak diody HV czy kondensatory przepustowe filtru RF. Typowe napięcie żarzenia magnetronu to 3,15 V przy prądzie 13 A, co odpowiada rezystancji około 0,25 Ω na gorąco. Wskazane jest użycie miernika pola mikrofalowego do wykrycia wycieków oraz zachowanie szczególnej ostrożności ze względu na wysokie napięcia (ponad 3000 V) w układzie. W modelu HF17055 zasilacz jest elektroniczny, bez dużego transformatora, a wysokie napięcie zanika niemal natychmiast po odłączeniu zasilania. Pomimo prób diagnostycznych i wymiany elementów, usterka nie została jednoznacznie zlokalizowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA