logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Black and Decker BES720 - działa tylko przy trzymaniu włącznika, po puszczeniu gaśnie

dwojod 25 Cze 2026 00:24 39 1
REKLAMA
  • #1 21927445
    dwojod
    Poziom 1  
    Dobry wieczór.
    Kłopot:
    pilarka Black and Decker bes 720 włącza się, gdy trzymam przycisk. Gdy puszczam, to jest koniec pracy.

Co zrobiłem: wymieniłem włącznik, bo wcześniej wcale nie startowała - działało przez kilka dni. Potem nastąpił kłopot z opisu wyżej. Stwierdziłem, że może wysłali mi wadliwy włącznik. No to zdobyłem drugi taki sam i po wymianie dalej to samo.
    Trochę fotek dla szerszego kontekstu poniżej.
    Forum przejrzałem i są podobne wątki, ale zazwyczaj kończy się na wymianie włącznika albo brakiem jednoznacznej odpowiedzi. Jeszcze sprawdzę cewkę i kondensator, ale może już dziś ktoś może zwrócić uwagę na zupełnie coś innego.

Czy możesz wrzucić wyraźne zdjęcie albo rozpisać połączenia przewodów na włączniku — które przewody idą na które zaciski, oraz jaki dokładnie model/oznaczenie ma ten nowy włącznik?
    Mogę przygotować schemat.
    Czy mierzyłeś napięcie na cewce/podtrzymaniu włącznika w chwili trzymania przycisku i po jego puszczeniu, ewentualnie ciągłość cewki omomierzem? Jakie są wyniki pomiarów?
    Nie

Dodano po 57 [sekundy]:

[img-0] [img-1] [img-2] [img-3] [img-4]
  • REKLAMA
REKLAMA