logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka płyta AM5 do Ryzen 7 9700X i Arc B580 pod cichy komputer do pracy?

tacman 26 Cze 2026 00:53 189 12
REKLAMA
  • #1 21928012
    tacman
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam wszystkich.
    Zostałem posiadem poniższych cześć (po wymianie na inne) - dobre bo za darmo :)
    - Procesor AMD Ryzen 7 9700X
    - RAM Kingston FURY 64GB (2x32GB) 5600MHz CL40 Beast Black
    - Grafika ASRock Arc B580 Steel Legend OC 12GB GDDR6
    - Dysk KC3000 1TB

Komputer do pracy (kompilacja kodów, programowanie, obróbka Audio/Video, programy biurowe).
    Potrzebuje pod to porządnej płyty głównej. WiFi jest niepotrzebne - komputer do pracy podpięty kablem LAN, karta dźwiękowa z wyjściem optycznym (jeżeli lepsza będzie osobna to też może być). Dobrze by było jakby dało się włożyć 2 dyski NVME i podpiąć 3-4 urządzenia SATA.
    Potrzebne będzie też chłodzenie procesora oraz jakaś obudowa + zasilacz.
    Wymagania dodatkowe - bezwzględna cisza nawet kosztem większych wydatków.
    Podczas standardowej pracy z przeglądarką internetową czy programami biurowymi musi być niesłyszalny!
    Całość chce kupić tak aby nie wymieniać w przyszłości jakiś składników. Jak będzie trzeba szybszej maszyny to kupię całą nową, także dobieramy możliwie dobre komponenty pod to co już mam. Bez RGB itp.
  • REKLAMA
  • #2 21928018
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1906
  • REKLAMA
  • #3 21928020
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1118
    Propozycje kolegi @turkuc11 są całkiem sensowne.

Ale ja się jeszcze spytam:
    Jaki format/wielkość komputera zakładasz?

Jak ATX to propozycje już masz podane.
    Mniejsze formaty będą bardziej problematyczne.

Jak liczy się bezwzględna cisza przy małym/średnim obciążeniu to szedłbym jednak w klasyczne chłodzenie powietrzne.
    Żadne WC czy AIO, bo pompki jednak prawie zawsze bezgłośne to nie są...
  • #4 21928040
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 603
    Karaczan napisał:
    szedłbym jednak w klasyczne chłodzenie powietrzne.

a kto niby proponuje inne?

Płyta główna nie ma większego wpływy na głośność. Na głośność wpływa głównie zasilacz karta graficzna.
  • REKLAMA
  • #5 21928440
    tacman
    Poziom 17  
    Ten konkretny komputer może być w tradycyjnej obudowie. Jako "maszynkę do pracy" mam jeszcze Lenovo ThonkCentre M75q Gen 5 z Ryzen 5 Pro 5600GE. Miało być małe, miało być ciche, mogło być mniej wydajne - i takie jest.
    To co teraz składam to ma być cicha ale wydajna maszyna.

Po analizie wychodzi mi, że płyta to MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI. Reszta części wydaje się OK.
    Dopytam dla pewności...ten zasilacz do 400W powinien być cichy - to już wiemy. Pytanie czy mając możliwość włożenia na pokład 2x1TB KC300 + 4x2TB SSD Intel Enterprise zostawić ten zasilacz czy dołożyć jakiś?

Pytanie jeszcze co do obudowy...znalazło by się coś równie godnego jak ta obudowa ale z miejscem na napęd 5,25"?
    Nie ukrywam, że po USB też dam rade podpiąć, ale że będę nagrywać krążki AUDIO fajnie by było mieć wszystko w jednym miejscu. Przy czym - jak mam obniżyć jakość obudowy aby mieć miejsce 5,25" to sobie darujemy.
  • #6 21928456
    Karaczan
    Poziom 42  
    Nigdzie nie jest wspomniane że obsadzanie slotów NVME zabiera złącza SATA albo odwrotnie.
    Do tego złącza M2 są tylko NVME, nie wspierają dysków M2 SATA więc nie mają łączonych lini PCIe-SATA jak niektóre konstrukcje.
    Więc bezproblemowo wszystkie porty powinny być dostępne jednocześnie.
  • #7 21928457
    tacman
    Poziom 17  
    Co do płyty to doczytałem w dokumentacji, że tylko m2_3 jest dzielone ale to w mojej konfiguracji nie ma znaczenia.
    Bardziej chodzi mi o zasilacz czy nie dać modniejszego aby w użyciu wszystkich dysków nadal było cicho (no w sumie ciszej)
  • REKLAMA
  • #8 21928458
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Dyski zużywają śladową ilość prądu.

Niestety napęd 5,25" już niemal wymarł, praktycznie nie ma nowych obudów z miejscem na to ustrojstwo. Wyjątkiem jest Fractal Pop Air, solidnie wykonana obudowa znanego producenta, nie jest mistrzem przewiewności, nie jest szczególnie głośna choć ręczne obniżenie obrotów wentylatorów jej nie zaszkodzi. Nowszy model, Pop 2 Air, poprawił kwestię przewiewności ale kosztem miejsca na napęd 5,25...
  • #9 21928464
    tacman
    Poziom 17  
    Temat na tę chwilę wyczerpany. Wiem co kupić.
  • #10 21928466
    Karaczan
    Poziom 42  
    Dyski nie wezmą raczej więcej niż 10W/dysk więc to raptem 80W, a nawet mniej.

Nie wiem co planujesz na tym robić, ale raczej nie da się wykorzystać całej platformy jednocześnie na 100%.
    100% CPU, 100% GPU, 100% RAM, 100% SSD.

Ok 100W CPU, 100W GPU, 80W dyski i płyta z ramem z 60W. A jest to scenariusz raczej nierealny.
    Mocniejszy zasilacz niekoniecznie musi się mniej grzać i być cichszy.

Zresztą przy takim obciążeniu podejrzewam że CPU i GPU będą głośniejsze niż zasilacz ;)
  • #11 21928472
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Dysk jak weźmie 5W to będzie dobrze, a wszystkich naraz nie obciążysz.
  • #12 21928476
    Karaczan
    Poziom 42  
    Nie pochwalił się Autor jakież to SSD Intel Enterprise, ale znalazłem datasheety kilku ich SSD SATA i mówią że nawet 8.2W przy zapisie.
    KC3000 6.3W podczas zapisu.
    Jakby z tego jakiś RAID zrobić to dało by się tę moc przepalić.
    CPU i Chipset też swoje weźmie przerzucając te 10TB, ale to już będzie tak zajęty, że nie będzie mieć głowy by jeszcze grafikę czymś na max zająć.
    A nawet jakby wszystkie elementy na raz wzięły swoje maksymalne limity mocy, to mamy i tak <400W.
    A to zrobi taki piekarnik w obudowie że hałas zasilacza będzie najmniejszym problemem ;)
  • #13 21928928
    tacman
    Poziom 17  
    Dyski to seria Intel S4x00/D3-S4x10 Series SSDs. Leżą już ze 3 lata i czekały na jakieś zastosowanie :)
    Pisząc o większym mocą zasilaczu raczej nie miałem na myśli tego, że będzie ciszej a to aby przy obciążeniu nie pracował na granicy.
    Te dyski intela do najoszczędniejszych nie należą ale też fakt faktem, że nie sądzę aby nawet w RAID "żarły" cały czasz dużo.
    Jak obciążę maszynę np. rekodowaniem A/V to jasne, że grafika włączy chłodzenie, a to od procesora też będzie musiało coś z temperaturą zrobić.
    Jednak nie sądzę aby zrobił się z tego odkurzacz, raczej będzie słyszalny większy szum wentylatorów (dokładniej powietrza).
    Po sprawdzeniu wszystkiego wiem, że w najgorszym razie może mnie czekać wymiana samych wentylatorów na cichsze, ale producent obudowy też ma takie w ofercie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru cichej i przyszłościowej platformy AM5 do pracy na bazie Ryzen 7 9700X, 64 GB DDR5, karty Arc B580 i dysku KC3000 1 TB. Szukana jest porządna płyta główna bez Wi‑Fi, z LAN, najlepiej z obsługą co najmniej 2 dysków NVMe oraz 3–4 urządzeń SATA, a także odpowiednie chłodzenie CPU, obudowa i zasilacz. Priorytetem jest absolutna cisza podczas pracy biurowej, programowania, kompilacji oraz obróbki audio/wideo, przy założeniu zakupu zestawu bez konieczności późniejszej wymiany podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA