logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka skrętka linka kat.6 do 1Gbps, 2,5Gbps i PoE w kawalerce?

onufrycz 26 Cze 2026 21:36 108 6
  • #1 21928370
    onufrycz
    Poziom 2  
    Szukam skrętki typu linka kat. 6 do przesyłania danych z prędkościami 1 Gb/s oraz 2,5 Gb/s i zasilania różnych urządzeń przez PoE. Skrętka cięta na kawałki i zarabiana ręcznie odpowiednimi narzędziami. Kabel będzie kładziony wewnątrz kawalerki. Szukałem w Google po różnych hurtowniach, sklepach takich jak Dipol, ale wszędzie widzę skrętki z drutem. Kabel będzie krojony na kawałki o długości od 1,5 m do 3 m. Z PoE będą korzystać różne zabawki IoT własnej roboty na płytkach takich jak Arduino Uno, zarządzane przez Raspberry Pi i access point. Do zasilania urządzeń przez PoE używany będzie router MikroTik RB5009UPr+S+IN ze standardowym oryginalnym zasilaczem do niego.
  • #3 21928402
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8247
    Do montażu w ścianach pomiędzy keystonami zwykle używa się drutu. Polecam kategorię 6 albo 6A z miedzi. Linkę zwykle stosuje się od keystona do urządzenia.

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-sieci...60-deeac9fd406c&utm_content=b29892344318#

lub w większych, ale jeszcze nie przesadnych ilościach - wyjdzie taniej za metr: https://allegro.pl/oferta/skretka-alantec-u-u...60-deeac9fd406c&utm_content=83f980f16e7f#

Dlaczego chcesz użyć linki do takiego montażu?
  • #4 21928405
    onufrycz
    Poziom 2  
    Do montażu w listwie myślę, że wezmę np. Netset, BitLAN z drutem, a jeśli chodzi o rolkę kabla, to myślałem, że taniej będzie wziąć linkę np. Telegartner i zarabiać ręcznie kable, niż co chwilę kupować gotowe patchcordy. Bardzo chciałbym też kiedyś nauczyć się zarabiać kable, w końcu skoro już bawię się w MikroTiki, Router OS. Czy firma ma jakieś znaczenie w kwestii wyboru kabla, czy wystarczy patrzeć na parametry typu, czy miedź, kategoria? Dobre opinie ma Telegartner?

Dodano po 11 [minuty]:

Z tymi keystonami to się rozpędziłem. Chodziło mi o wtyki zaciskane RJ45. Edytowałem post.
  • #5 21928412
    dt1
    Admin grupy komputery
    Kategoria decyduje o tym, jakie teoretycznie prędkości ta skrętka będzie w stanie obsługiwać.
    2.5GbE nie jest mocno wymagające, prawdę mówiąc nawet na kategorii 5e sprzed 20 lat da się skutecznie zestawić takie połączenie, ale kładąc kable na parę lat lepiej położyć już nieco lepsze niż gorsze. Skrętka 6A powinna obsłużyć 10 GbE, a być może i więcej nawet.

Miedź to podstawa, żadnego aluminium czy żelaza, nawet malowanego na kolor złoty się nie bierze. Czyli magiczne skróty CCA - Copper Clad Aluminum czy CCS - Copper Clad Steel się nie powinno brać pod uwagę.

Firma nie jest najbardziej istotna, o ile przewód jest uczciwy, ale jest sporo producentów z dzikiego wschodu, którzy naklejają naklejki z parametrami losowo, a kabel czasem ledwo wymagania kategorii 5e spełnia. Więc coś sensownego i rozpoznawalnego zawsze warto brać. Tym bardziej że nie oszukujmy się - od 3 złotych na metrze się raczej nie zbankrutuje (Alantec, co dla przykładu podałem, raczej powinien trzymać się swoich deklaracji z karty produktu).

Co do zarabiania linki ręcznie - keystony są przystosowane do drutu, więc zarobienie może zadziała, może nie, ale między keystonami w ścianach czy listwach bym raczej drut położył, a od gniazdek gotowe patch cordy jednak kupił, bez kombinowania. Patch Cordy. Z tanich ostatnio kupowałem Digitus DK-1617, nie jest to marka kojarzona z najlepszą klasą okablowania, ale podobno miedziane i generalnie nie łamały się w palcach, więc można zaryzykować.

Dodano po 3 [minuty]:

onufrycz napisał:
    Z tymi keystonami to się rozpędziłem. Chodziło mi o wtyki zaciskane RJ45. Edytowałem post

Z keystonami to nie było zbędne rozpędzenie się, tylko prawidłowe założenie montażowe, jeśli planuje się poprawnie sieć zrobić.

Położenie llinek w listwach i montaż wtyczek na końcach... Może i jakiś czas zadziała, ale nie stosuje się takich rozwiązań. Linkę stosuje się na ostatnim odcinku od gniazda do urządzenia jedynie. Pewnie dlatego jest tylko w gotowych patch cordach dostępna, a do instalacji z metra są tylko druty.
  • #6 21928423
    onufrycz
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc w takim razie. Zrobię, jak mówicie. Myślę, żeby poprosić jakiegoś fachowca, niech on już zajmie się brudną robotą.
  • #7 21928438
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli chciałeś zaciskać wtyczki na linkach, to założenie keystone w wariancie beznarzędziowym nie jest trudniejsze. Jeśli chcesz zrobić to w listwach i wybrać gniazda natynkowe, to jest spora szansa, że sobie z tematem poradziłbyś sam.

Przykładowy filmik z montażu keystone: https://www.youtube.com/watch?v=-0yjkRWoeMM - keystone różnych firm mają minimalnie inne rozwiązania, ale najczęściej idea jest taka sama - przekładasz przewody przez plastikowy element (są na nim rozrysowane najczęściej kolory), ścinasz nadmiar, wkładasz do głównej części, robisz klik i gotowe.

W przypadku przewodów w listwach unikaj zginania tego przewodu ostro pod kątem prostym, oficjalnie powinno się to zrobić dość luźno, przewody te zniosą trochę więcej niż oficjalne dobre zwyczaje nakazują, ale mimo wszystko warto stosować nieco nadmiarowe rozmiarowo listwy.

Podsumowanie tematu

✨ Wątek dotyczy wyboru skrętki kat.6 typu linka do krótkich odcinków 1,5–3 m w mieszkaniu, przeznaczonej do transmisji 1 Gb/s i 2,5 Gb/s oraz zasilania urządzeń przez PoE. Kabel ma być ręcznie zarabiany keystonami lub odpowiednimi narzędziami i używany do własnych projektów IoT, m.in. na Arduino Uno sterowanych przez Raspberry Pi oraz access point. Szukany jest przewód dostępny w handlu, ponieważ w ofertach hurtowni i sklepów dominują wersje na drucie, a wymagane jest elastyczne wykonanie do instalacji wewnętrznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA