logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes A W169 1.5 SIM266 - jak skopiować immo bez błędu flash CRC?

Pfemek 30 Cze 2026 15:36 132 1
REKLAMA
  • #1 21930432
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 342
    Witam.
    Mam mercedesa klasa A (w169) 1,5 benzyna z uszkodzonym sterownikiem silnika (SIM266). Z wszystkich badań wynika że usterka jest w pamięci flash. Pierwszy odczyt ktag i od razu info na końcu, że jest błąd sumy kontrolnej i nawet nie wyodrębnił pliku. Odczyt galletto się powiódł i mam plik ale winols też zgłasza bład CRC. Kupiony drugi ster, po skopiowaniu flasha z uszkodzonego sterownika z naprawionymi sumami auto pali ale usterka pozostała. Jest problem z działaniem przepustnicy. Sterownik w skrócie zachowuje się tak, jakby zamiast zamykać przepustnicę otwierał ją. Silnik zaraz po odpaleniu podnosi obroty, przepustnica się uchyla o kilkanaście, kilkadziesiąt stopni, oczywiście prycha, kicha itd. Jest ktoś kto mógłby skopiować tylko dane immo z oryginalnego sterownika do nowego? Z tego co sam widzę ostatnie sektory pamięci to pewnie wydzielona część na wirtualny eeprom, tam jest kilka razy zapisany VIN i inne dane. Ważne dla mnie żeby były skopiowane tylko dane potrzebne do odpalenia o ile jest to możliwe.
    Załączniki:
    • SIM266.zip (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21932140
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 342
    Problem rozwiązany. Jak się okazuje oba wsady są uszkodzone. Poprawny wsad pomógł...
REKLAMA