logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampę L N PE przy Smart Home Fibaro i przewodach PE brąz czarny szary?

ml0dy007 01 Lip 2026 07:49 174 1
REKLAMA
  • #1 21930757
    ml0dy007
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć,

Nie jestem elektrykiem i nie mam żadnego doświadczenia z instalacjami elektrycznymi, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Do tej pory montaż lamp był dla mnie prosty. Z sufitu wychodziły trzy przewody: żółtozielony, niebieski i brązowy, więc bez problemu podłączałem lampę.

W nowym mieszkaniu sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Wydaje mi się, że mam włącznik schodowy, a dodatkowo cała instalacja jest zintegrowana ze Smart Home Fibaro.

Z sufitu wystaje kostka, do której podłączone są cztery przewody:

* żółtozielony,
    * brązowy,
    * czarny,
    * szary.

Moja lampa ma standardowe zaciski: L, N oraz PE.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić, jak poprawnie zidentyfikować te przewody i podłączyć lampę? Czy w instalacji Smart Home/Fibaro kolory przewodów mogą być wykorzystane w inny sposób niż standardowo? Nie chciałbym niczego uszkodzić ani stworzyć zagrożenia.

Jak podłączyć lampę L N PE przy Smart Home Fibaro i przewodach PE brąz czarny szary?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21930762
    gry6h54
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    ml0dy007 napisał:
    Czy w instalacji Smart Home/Fibaro kolory przewodów mogą być wykorzystane w inny sposób niż standardowo? Nie chciałbym niczego uszkodzić ani stworzyć zagrożenia.

Zalezy od montera. :>

ml0dy007 napisał:
    Wydaje mi się, że mam włącznik schodowy, a dodatkowo cała instalacja jest zintegrowana ze Smart Home Fibaro.

Dokladnie podaj jak to jest polaczone.
REKLAMA