logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BK7236B] SONOFF Fusion Orb WS01TPE-E – programowanie przez UART i obsługa OpenBeken?

PullScanner1 01 Lip 2026 21:55 180 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21931199
    PullScanner1
    Poziom 3  
    [BK7236B] SONOFF Fusion Orb WS01TPE-E – programowanie przez UART i obsługa OpenBeken?
    Gniazdko SONOFF Fusion Orb typu E (WS01TPE-E) – Demontaż i identyfikacja układu BK7238B

Witam wszystkich,

Z ciekawości rozmontowałem gniazdko SONOFF Fusion Orb typu E (WS01TPE-E), aby zidentyfikować zastosowane podzespoły.

Identyfikacja układu scalonego

W przeciwieństwie do tego, co początkowo sądziłem, to gniazdo nie jest oparte na układzie ESP32.

Po rozmontowaniu płytki RF i wykonaniu zdjęć makro główny układ scalony został jednoznacznie zidentyfikowany jako:

Beken BK7238B

(Zdjęcia w załączniku.)

Punkty testowe na płytce

Płytka RF posiada kilka dostępnych punktów testowych:

3,3 V
    GND
    RX
    TX
    RX1
    TX1
    ANT (punkt testowy anteny)

Sugeruje to, że firma SONOFF zachowała fabryczne interfejsy UART.

Nie znalazłem jednak żadnych punktów oznaczonych jako CEN, BOOT ani RST.

Mój cel

Na razie nie planuję flashować gniazda.

Moim celem jest przede wszystkim użycie go z oryginalnym oprogramowaniem układowym (Matter / eWeLink) w celu oceny jego działania, stabilności i integracji.

Celem tej demontażu było po prostu zidentyfikowanie platformy sprzętowej oraz sprawdzenie, czy w przyszłości można by rozważyć modyfikację oprogramowania układowego.

Pytania do społeczności
    Czy komuś udało się już wyodrębnić oprogramowanie układowe z tego gniazdka?
    Czy bootloader układu BK7236B jest dostępny przez interfejs UART?
    Który port służy do flashowania: RX/TX czy RX1/TX1?
    Czy to gniazdko jest już kompatybilne z OpenBeken lub LibreTiny?

Mam nadzieję, że te informacje i zdjęcia okażą się przydatne przy dokumentowaniu tego modelu.

Z góry dziękuję za wasze opinie![BK7236B] SONOFF Fusion Orb WS01TPE-E – programowanie przez UART i obsługa OpenBeken?
  • REKLAMA
REKLAMA