logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer zawiesza się po starcie Windows i w EA FC26, a w BIOS działa?

d0minik_00 05 Lip 2026 17:43 78 3
REKLAMA
  • #1 21933135
    d0minik_00
    Poziom 2  
    Ogólnie to mam taki problem, że komputer (z dobrymi podzespołami) kupowany około 1,5 roku temu zawiesza mi się po włączeniu. Dzieje się to losowo, raz od razu, raz po minucie, innym razem po 5 minutach. Wcześniej nie zawieszał się już na pulpicie, ale gdy włączałem grę EA FC26, zawieszał się dokładnie tak samo, czyli cały Windows i nie można było nic zrobić. Wczoraj wszedłem w BIOS, żeby pochodził trochę, żeby sprawdzić, czy się zawiesi i czy to problem sprzętowy, czy nie, i nie zawiesił się. Później włączyłem tryb awaryjny, a następnie już wszedłem normalnie do Windowsa i komputer nie zawiesił się, ale przy graniu w EA FC26 czasami zacinało grę. Dzisiaj znowu zaczyna się zawieszać już na pulpicie. Macie jakieś porady, co mógłbym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21933141
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Podaj konfigurację.

1. Czy masz możliwość podmiany kości RAM?
    2. Ściągnij program Victoria SSD/HDD, pokaż smart i zrób testy dysku systemowego.
  • REKLAMA
  • #3 21933164
    d0minik_00
    Poziom 2  
    To jest gotowy komputer x-kom G4M3R HERO.
    Specyfikacja:
    Procesor Intel Core i5-14400F
    Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti
    RAM 32 GB 2 kości Kingston FURY
    Dysk 1 TB SSD
    System Windows 11
    Płyta główna GIGABYTE
    Jest możliwość podmiany kości RAM, ale nie mam innych w domu.
    Nie mogę ściągnąć programu, bo gdy włączyłem komputer na początku, zawiesił się, a później uruchomił ponownie, a gdy już się uruchomił, to zawiesił się.
  • #4 21933200
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Uruchom najpierw z jedną kością, jak się będzie nadal wieszał to odpal z drugą. Ale obstawiam padnięty dysk.

Jaki dokładnie model dysku?
    Czy masz możliwość sprawdzenia dysku przez przejściówkę na innym kompie?
    Czy masz możliwość utworzenia bootowalnego pendrive'a z innego pc?

Tak na czuja to wystarczyłoby odpalić kompa z live usb (grml / ubuntu). Jak będzie chodził stabilnie to znaczy że dysk padnięty.
REKLAMA