logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera podczas gry 18WOS i normalnego użytkowania

Martin_1991 06 Sie 2007 18:22 1641 17
  • #1 4151789
    Martin_1991
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Mam taki proble bo zawiesza (nic nie można zrobić tylko reset) mi sie komputer szczególnie przy grze 18WOS pedal to the metal ale także przy normalnym użytkowaniu zrobiłem format dysku na c: zainstalowałem nowego windowsa i sie tak samo zacioł pod koniec instalacji udało mi sie zainstalować nadal sie zawiesza i nie wiem co z tym zrobić , to nie jest chyba wina jakiegoś wirusa a mam dysk podzielony na partycje moze to jest wina ze jakiś błąd jest na inym dysku
    Proszę o szybką odpowiedź thx.
  • #2 4151890
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Proszę poprawić błędy.
    2. Proszę podać konfigurację sprzętu wraz z zasilaczem.
    3. Proszę przetestować pamięć przy pomocy programu memtest.
    4. Proszę zmierzyć MIERNIKIEM napięcia podawane przez zasilacz.
  • #3 4151933
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Martin_1991 dodatkowo niech kolega napisze co probowal juz robic zeby usunac problem. Kolega tak napisal pytanie ze tylko moderator czuje sie na silach zeby odpisac na nie(obowiazek i duzo dobrej woli). (ciezka dola moderatorow -:) )
  • #4 4151982
    Martin_1991
    Poziom 13  
    Zrobiłem testy różnymi antywirusami sformatowałem dysk c i zainstalowałem ponownie windows i nie pomogło:(
  • #5 4151998
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Martin_1991, czy kolega czyta to, co do kolegi piszemy?
  • #6 4152018
    Martin_1991
    Poziom 13  
    2. Proszę podać konfigurację sprzętu wraz z zasilaczem. a ja nie wiem jak mam to wykonać
  • #7 4152125
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czego kolega nie rozumie? Przecież wyraźnie prosiłem o podanie, z jakich podzespołów składa się kolegi komputer, nie zapominając o producencie i mocy zasilacza. Przypominam, że to jest tylko jedno z zadanych przeze mnie pytań.
  • #8 4152274
    Martin_1991
    Poziom 13  
    GeForce 2 MX\MX 400 , karta dźwiękowa Creative Sound Blaster 24 bit, Pentium 4 1,5 Ghz , zasilacz 200W, 256 Mb Ram ,dysk twardy IBM 80 GB
  • #9 4152358
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Czy sterowniki do plyty glownej, karty graficznej i dzwiekowej zainstalowane? Kolega pisal ze byly juz problemy w trakcie instalacji windows.Niech kolega wiec przeprowadzi test pamieci i procesora programem Prime95 (latwiejszy).Po uruchomieniu programu trzeba z menu OPTIONS wybrac opcje "torture test". Testy dxdiag przechodza? (jaka wersja dxdiag?) Menu START >URUCHOM i wpisz tam dxdiag.
    Problemem moze byc takze zasilacz.Najlepiej zobaczyc czy na innym tez beda zwiechy. (ok. 300w)

Prime95
    http://www.pobieralnia.pl/plik-530-prime95-24.14.html
  • #10 4152490
    Martin_1991
    Poziom 13  
    dxdiag przeszedł i nie znalazł zadnych błędów v.5.03 a jak włańczam ten prime95 to sie komputer zawiesza
  • #11 4152538
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Czyli masz problem albo z zasilaczem (raczej) albo z pamieciami (byc moze z procesorem). Sprobuj na poczatek podmienic zasilacz na inny. (mocniejszy niz twoj).
    Ps. chodzi nie o wersje dxdiag tylko o wersje programu directx (troche wyzej napisane), ale to chyba juz nieistotne.
  • #12 4152600
    Martin_1991
    Poziom 13  
    aha no dobra wymienię zasilacz i sie odezwę dzięki za pomoc
  • #13 4152605
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ponawiam sugestię przetestowania pamięci przy pomocy memtest (uruchamianie z dyskietki, a nie spod Windows).
  • #14 4152788
    Martin_1991
    Poziom 13  
    a myslisz ze to nie musi być wina zasilacza tylko pamięci

Dodano po 4 [minuty]:

Też sie zawiesza gdzieś tak w połowie wogóle przy uruchamianiu systemu czasami a jak sie w internecie siedzi to gdzieś około po godz. a przy grze to po 15 min
  • #15 4152843
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy kolega ma zamiar wykonac diagnozę usterki, czy kolega ma zamiar prowadzić z nami bezproduktywną dyskusję nie popartą żadnymi konkretami? Co kolega wykonał z czynności ktore poleciłem?
    Dodam jeszcze jedno: prosze zainstalowac sobie program Everest Home Edition i przy jego pomocy monitorowac temperaturę procesora podczas pracy systemu i programów.
  • #16 4152852
    Xrzychu
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    ja stawiam na zasilacz :) miałem podobny problem dawno, dawno temu, mi do tego jeszcze piszczał jak miałem włączoną wieżę,
  • #17 4153186
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    proszę sprawdzić temperaturę procesora czy przypadkiem nie stoi wentylator chłodzący procesor czy radiator dobrze przylega do procesora zasilacz jest na pewno za słaby ale przyjmuję założenie że wcześniej na nim komp chodził ale może teraz mieć napięcia nieodpowiednie( kondesatory mogły powysychać) tak że dobrze by było sprawdzić wszystkie napięcia przyrządem pomiarowym w zastartowanym komputerze i zaobserwować czy coś się z nimi nie dzieje

Dodano po 8 [minuty]:

często powodem zwisów w kompach jest przekroczenie temperatury w obudowach w których (zwłaszcza starych) powietrze się dusi a procki i pamięci się aż gotują (typowa przypadłość zestawów komputerowych kupowanych w marketach oczywiście po promocyjnych cenach)prosto można sprawdzić czy nie o temperaturę chodzi otwórz obudowę kompa i najlepiej wyciągnij go na biurko na wierzch przy okazji zobaczysz czy wentylatorki chodząa jeśli masz dostęp do zasilacza mocniejszego to go podmień(zasilacze no name są potężnym żródłem ciepła)kondesatory w nich mają ciężką pracę w takich temperaturach
  • #18 4167028
    Martin_1991
    Poziom 13  
    Okey wymieniłem zasilacz i wszystko działa cacy dzieki za pomoc thx.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer zawieszał się podczas gry 18WOS oraz przy normalnym użytkowaniu, wymuszając reset. Problem występował nawet po formacie dysku C: i reinstalacji systemu Windows. Podejrzewano błędy na innych partycjach, jednak wirusy zostały wykluczone. Zalecano podanie pełnej konfiguracji sprzętowej, w tym modelu i mocy zasilacza, oraz wykonanie testów pamięci RAM programem Memtest uruchamianym z dyskietki. Testy diagnostyczne dxdiag nie wykazały błędów, natomiast program Prime95 powodował zawieszenie systemu, co wskazywało na możliwe problemy z zasilaczem, pamięcią lub procesorem. Sugerowano wymianę zasilacza na mocniejszy (około 300W) oraz monitorowanie temperatury procesora programem Everest Home Edition. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe przegrzewanie się podzespołów i niewłaściwe napięcia zasilacza, zwłaszcza w starszych komputerach. Po wymianie zasilacza problem z zawieszaniem się komputera został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA