logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co określają moce(W) na urządzeniach elektrycznych ?

degun 09 Lip 2026 00:16 78 4
REKLAMA
  • #1 21935160
    degun
    Poziom 1  
    Co tak właściwie określa moc (W) podawana na urządzeniach elektrycznych?

Jakiś czas temu pożyczyłem starą, elektryczną dmuchawę do liści marki Bosch (made in Germany) z mocą na tabliczce 1100 W i realnym poborem prądu z miernika ~1150 W. Zapragnąłem sprawić sobie własną i przejrzałem oferty kilku większych sklepów (ME, Leroy), tam dosłownie wszystkie dmuchawy mają napisaną moc od 3000 do 3600 W. Widząc te wartości, przestraszyłem się, że gniazdko lub przedłużacz sobie spalę, niemniej decyzja zapadła, nabyłem NAC-a 3200 W - który, jak się dziś okazało, z gniazdka bierze około 800 W przy największej ustawionej prędkości nadmuchu. Czuć, że jest dużo słabszy.

Dlaczego jedne firmy podają wartości zgodne z poborem prądu, a inne jakieś moce właściwie co określające? Notabene Bosch obecnie zmienił strategię i też podaje w swojej aktualnie sprzedawanej dmuchawie, że ma 3 kW (a dokładniej od 1,6 do 3), pomimo że urządzenie gabarytowo jest ze dwa razy mniejsze od tej, którą pożyczyłem. Gardena to samo - 3 kW, ale już Stihl w swoich dwóch dmuchawach odpowiednio 1,1 kW i 1,4 kW.
  • REKLAMA
  • #2 21935169
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1360
    Reklama prawdziwa jak i fałszywa to dźwignia handlu i co tu więcej dodać?
  • REKLAMA
  • #3 21935197
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    Moc elektryczna, to ta pobierana z gniazdka. Moc elektryczna pomnożona przez sprawność urządzenia (zawsze mniejszą, niż 1), daje moc, z jaką to urządzenie pracuje. Tyle fizyki. A teraz wchodzi marketing i jego bełkot. Odkurzacz pobiera np. 800 W. Na pudle napis - moc ssania - 2000 W. Idąc drogą marketingowców można wymyślać dalej, np. moc chęci do pracy - 5000 W! Rozumiesz?
  • REKLAMA
  • #4 21935204
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    degun napisał:
    Dlaczego jedne firmy podają wartości zgodne z poborem prądu, a inne jakieś moce właściwie co określające?

Kiedyś podawano maksymalną moc jaką urządzenie może pobrać.

Teraz podaje się minimalną i maksymalną, a zależne jest to od trybu pracy.
    Przykład: Universal Garden Tidy 2300
    Moc: 1.600 - 2.300 W

Gdybam bo nie chce mi się czytać instrukcji itp.
    1600W - w trybie dmuchawy, najmniejsze ustawienie.
    2300W - w trybie odkurzacza kiedy ma sporo pracy z zasysaniem śmieci.

Więc mierząc sobie bez realnej pracy (w domciu), może pokazywać inne parametry.
  • #5 21935208
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3863
    degun napisał:
    Dlaczego jedne firmy podają wartości zgodne z poborem prądu, a inne jakieś moce właściwie co określające?
    Bo "papier" przyjmie wszystko, a taka praktyka po prostu się opłaca, W tego typu urządzeniach głównym kryterium stosowanym przy porównaniach jest właśnie moc. Wystarczy więc opracować własny algorytm pomiaru, który wygeneruje odpowiednio atrakcyjną "moc marketingową" żeby uzyskać istotną przewagę na rynku. Właśnie dzięki takim zabiegom, na sklepowych półkach pojawiają się absurdalnie oznaczone urządzenia, które potrafią ponoć generować nawet kilowaty mocy nawet z zasilania bateryjnego. W tych deklaracjach oczywiście nie są podawane moce rzeczywiste, ale chwilowe. Świadomie wykorzystuje się to, że przy ekstremalnie krótkich cyklach pomiaru mogą pojawiać się właśnie takie ekstremalnie zawyżone wartości.

Dawniej istniały rygorystyczne normy pomiarów (np. w RFN było to Deutsches Institut für Normung) i egzekwowano ich stosowanie. Dzisiaj niestety nikt z tą praktyką wprowadzania w błąd klientów skutecznie nie walczy. Dlatego w przypadku braku realnej lub choćby prawdopodobnej deklaracji mocy urządzenia, pozostaje szukanie danych katalogowych wykorzystanego silnika. W przypadku ich braku, tę wielkość można ocenić szacując typ, wymiary i masę silnika elektrycznego. Oczywiście tak uzyskane wyniki są jedynie zbliżone do rzeczywistości i nie są w pełni precyzyjne. Ale wystarczająco dokładne do bardziej rzetelnych porównań sprzętu, szczególnie dla użytkownika. Oczywiście te wielkości zwykle okazują się kilka czy kilkakrotnie niże od tych marketingowych deklaracji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA