Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamchrisbp napisał:Po coś tam jednak to było...
chrisbp napisał:Po coś tam jednak to było... Z tego co widziałem na filmach na YT to tak, był tam mały kondensator.
chrisbp napisał:Byłem w sklepie elektronicznym i powiedziano mi, że można tam zrobić zwrorkę, ale jakby coś się działo to po coś on tam był.
chrisbp napisał:Czyli zmienić ten okrągły na górze
chrisbp napisał:Bo jak daję w wyszukiwarce "50 nF/400V DC" to mi pokazuje tylko takie.
chrisbp napisał:Tam nie ma dziurek, są pola lutownicze
chrisbp napisał:Z doborem części jestem zielony, wymiana od strony technicznej już tak.
Rysio4001 napisał:Ten element był równolegle z DC za mostkiem i z kondensatorem elektrolitycznym.
Obstawiam, że to był rezystor.
W takich obwodach zwykle są wstawiane rezystory, żeby rozładować kondensator po odłączeniu urządzenia od zasilania.
Często spotykam rezystory 1 MΩ 0,5 W.
chrisbp napisał:Byłem w sklepie elektronicznym i powiedziano mi, że można tam zrobić zwrorkę, ale jakby coś się działo to po coś on tam był.
Rysio4001 napisał:Obstawiam, że to był rezystor.
sisko napisał:Teraz przejrzałem trochę zdjęcia w internecie, i rzeczywiście to wygląda na kondensator ceramiczny SMD.Czy aby na pewno?
DiZMar napisał:Jeżeli reszta sprawna to powinno działać tak samo jak działało z nim gdy był sprawny.
chrisbp napisał:Po coś tam jednak to było...
chrisbp napisał:to po coś on tam był.
chrisbp napisał:Nie mam możliwości podłączenia i sprawdzenia