logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei EG8145X6 Multimedia FTTH - czy działa Easy Mesh i tryb Bridge?

Enjama 14 Lip 2026 22:20 78 3
REKLAMA
  • #1 21938469
    Enjama
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Mam internet światłowodowy od Multimedia i router Huawei EG8145X6
    Mam do niego podłączony własny router poprzez lan-lan działa jako switch i wifi

Z racji że to juz stara technologia wifi5 chciałem go wymienić na system Wifi mesh
    Chciałem aby włączyli mi tryb Bridge w tym Huawei, ale pan stwierdził, że w technologii ftth nie robia tego.
    Na stronie Vectry normalnie pisze o trybie Bridge, które można włączyć z panelu klienta... a niby Multimedia i Vectra to ta sama firma.

Z tego co czytałem ten Huawei wspiera wifi mesh, ale z panelu użytkownika, nie widzę tej zakładki "Easy mesh"
    Testował ktoś mesha z tym routerem czy Multimedia wyłączyła mesh czy jest aktywny w tym routerze Huawei EG8145X6 ?
    Chciałem kupić router Mesh Huawei K562e-10 bo on pasuje do tego Terminala ONT, tylko nie wiem czy Multimedia blokuje mesh w nim.

Ewentualnie polećcie jakiś system mesh 3 urządzenia, abym mógł podłączyć jeden po kablu z Huawei ONT i mógł mu przypisać ręcznie ip z tej samej podsieci jaką ma ONT a reszta Mesh już po Wifi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21938499
    Enjama
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    >>21938492 Rozmawiałem już z tym userem i on ma internet z Toya, jutro na pewno zadzwonię jeszcze raz do Multimedia, może mi coś więcej powiedzą. Liczyłem, że któryś użytkownik tutaj robił kombinacje Mesh z tym ONT w Multimedia
  • #4 21938513
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5479
    Enjama napisał:
    Na stronie Vectry normalnie pisze o trybie Bridge, które można włączyć z panelu klienta... a niby Multimedia i Vectra to ta sama firma.

Mowa o HFC, czyli DOCSIS!

Nie kompletuj MESH na sprzęcie operatora - największe nieporozumienie.
    Chcesz MESH, zbuduj to od podstaw na czymś zewnętrznym i niezależnym od sprzętów dowolnego operatora.
REKLAMA