logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hörmann SupraMatic P2 – całkowicie martwy, wyświetlacz ciemny pomimo 230V

hartmut1Wichtelmann 15 Lip 2026 10:59 282 8
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21939459
    hartmut1Wichtelmann
    Poziom 3  
    Witam wszystkich!
    Wygląda na to, że znalazłem tu osoby o podobnych poglądach, które wolą naprawiać uszkodzenia zamiast kupować nowe urządzenia.
    Obecnie mój SupraMatic P2 w ogóle nie działa.
    Silnik się nie porusza, nie świeci się żadna kontrolka – nic. Transformator ma przewody w kolorach: niebieskim, brązowym, białym i czerwonym.
    Podobnie jak w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3104247.html
    zmierzyłem:
    pin 2 – 11,3 V
    pin 3 – 22,7 V
    pin 4 – 33,8 V

Czy te wartości są prawidłowe również dla P2?
    1 – masa .................................................................................................. (niebieski przewód)
    2 – +12 V przełączane przez T200 z układu scalonego (8-pinowego) .... (biały przewód)
    3 – +24 V z zasilacza .............................................................................. (brązowy przewód)
    4 – +24 V z zasilacza, sterowane przez płytę główną ............................. (czerwony przewód)

Płytka wygląda na nienaruszoną, nie ma spalonych elementów, nie ma zwarcia, nic nie widać.
    Mimo to wszystko nie działa.
    Nie znalazłem żadnego małego bezpiecznika, czego jeszcze mogę szukać?

AI: Czy sprawdziłeś na wejściu transformatora lub układu sterującego, czy na pewno jest tam napięcie 230 V, a jeśli tak: czy podane wartości mierzysz jako prąd przemienny (AC) czy stały (DC) i w każdym przypadku względem którego pinu/masy?
    tak, napięcie wynosi 230 V
    Wartości mierzone względem styku 1 i masy, niebieski przewód AC
    AI: Czy naprawdę wszystko pozostaje całkowicie ciemne, czyli również wyświetlacz/dioda LED/podświetlenie przycisków sterujących w SupraMatic P2, czy też pojawia się jakiś sygnał, słychać kliknięcie przekaźnika lub następuje krótkie zaświecenie po podłączeniu?
    Tak, wszystko jest ciemne, brak reakcji, wyświetlacz również jest ciemny
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21940354
    hartmut1Wichtelmann
    Poziom 3  
    Chyba znalazłem usterkę:
    Spójrzcie po lewej stronie, pod jasnoniebieskim kondensatorem elektrolitycznym, pod diodą 1N4007. Czy to jest/był rezystor „ofiara”?
    W tym czasie była też burza, czy to może mieć z tym związek? Jak prawdopodobna byłaby taka usterka, skoro żadne inne urządzenie w domu nie uległo uszkodzeniu?
    A może są inne przyczyny? Czy może być więcej uszkodzonych innych elementów, czy jest to raczej mało prawdopodobne?
    Czy ktoś zna wartość tego rezystora, jeśli rzeczywiście to on?

Zbliżenie płytki PCB z kondensatorami, układem scalonym i elementami SMD oraz etykietą z kodem kreskowym.

Dodatek: kondensator elektrolityczny nie ma przejścia, więc nie powinien robić zwarcia, podobnie jak regulator napięcia po lewej stronie zielonego kondensatora elektrolitycznego.
  • REKLAMA
  • #4 21941990
    hartmut1Wichtelmann
    Poziom 3  
    Czy mogę jeszcze raz przypomnieć o tym poście? Niestety bez waszej pomocy nie dam sobie rady. Co to za element i jakie ma parametry?
  • #5 21942040
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2354
    Trzeba wiedzieć, w jakim obwodzie jest ten uszkodzony rezystor, daj oznaczenie tej płytki drukowanej, zobacz, tu jest takie samo uszkodzenie opisane.
    https://elektrotanya.com/content/hormann-supr...-kapu-elektronika-nem-mukodik#google_vignette
    Czy ta dioda zaznaczona czerwonym kółeczkiem jest sprawna? Zmierz ją.
    Sprawdź, zmierz, czy procesor ma poprawne zasilania, sprawdź tę diodę i rezystor, który jest uszkodzony. Czy jest on na wejściu, czy na wyjściu tego 7805?
  • #6 21942124
    hartmut1Wichtelmann
    Poziom 3  
    Od strony elementów znajduje się naklejka z kodem kreskowym i numerami: 00045305 F19228103833EE000249-16
    Z tyłu: 940VO GF 201 1006

Więc ścieżka drukowana biegnie od pinu 1 regulatora napięcia stałego przez diodę prostowniczą SM 4007 do uszkodzonego elementu (prawdopodobnie diody?), stamtąd do „A3 D5”, a dalej do rezystora i nie wiem jeszcze dokąd. Czy to może wyglądać mniej więcej tak i czy to pomoże?

Hörmann SupraMatic P2 – całkowicie martwy, wyświetlacz ciemny pomimo 230V
    [F]
  • #7 21942444
    Telo
    Serwisant RTV
    Płyta PCB z elementami elektronicznymi; zaznaczone kółkami miejsce przy stabilizatorze i w górnym prawym rogu.
    hartmut1Wichtelmann napisał:
    uszkodzonego elementu (prawdopodobnie diody?)

Ten element uszkodzony to rezystor SMD. Zmierz te diody, czy nie mają zwarcia, oraz tę, która jest przy złączu, tak jak na tym foto, co przesłałem.
    Zmierz te z żółtym kółeczkiem, czy 7805 nie ma zwarcia, czy procesor nie ma zwarcia.
    Przez ten uszkodzony rezystor stabilizator 7805 nie otrzymuje zasilania na pinie 1.
  • #8 21942617
    hartmut1Wichtelmann
    Poziom 3  
    Tak więc SM4007 u góry obok wtyczki: test diod – na pierścieniu 770, w drugą stronę 1900, a potem wartość rośnie, brak wskazania
    SM4007 na zdjęciu nad uszkodzonym rezystorem, tak jak powyżej: 716 / brak wskazania
    A3D5 pod uszkodzonym rezystorem – jak powyżej: 806 / brak odczytu
    Regulator napięcia
    test diodowy – na 2 + na 3: ciągłość, pomiar rezystancji 2,2
    test diodowy – między 1 a 2 = 705 – między 2 a 1 = 1900, wartość rośnie, potem brak odczytu; pomiar rezystancji = 18 mΩ
    Pomiar rezystancji NEC
    Pin 6 względem 4 – brak odczytu
    Pin 6 względem 26 – brak odczytu
    Pin 39 względem 26 – brak odczytu
    Mam nadzieję, że to były właściwe pomiary?
  • REKLAMA
  • #9 21942679
    Telo
    Serwisant RTV
    hartmut1Wichtelmann napisał:
    Regulator napięcia test diodowy – na 2 + na 3: ciągłość, pomiar rezystancji 2,2
    test diodowy – między 1 a 2 = 705 – między 2 a 1 = 1900, wartość rośnie, potem brak odczytu; pomiar rezystancji = 18 mΩ

Nic z tych pomiarów nie rozumiem, pomiędzy 2 i 3 masz 2,2 czego ohmach to jest????
REKLAMA