logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Elfon Optima 255R z unifonami OP-U73 po wymianie Cyfral/Wekta?

Felek Trodaj 18 Lip 2026 11:43 147 3
REKLAMA
  • #1 21940626
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć, zastałem taką sytuację:

Panel Elfon Optima 255R z modułem listy lokatorów OP - LP
    podłączone unifony cyfrowe: 5 szt elfon OP-U7, 3 szt Cyfral Smart-D, 1 szt Wekta TK6
    Wszytko zasilane zasilaczem Elfon ZS-20 dedykowanym do paneli domofonowych i modułów Elfon OPTIMA
    Adresacja poprawna, ale system nie działał poprawnie, np. po wybraniu numeru 1, dzwoniły unifony z adresem 3 (były 2 z takim samym adresem w jednym lokalu) i działy się inne niepożądane rzeczy. Nie wnikałem, bo zapadła decyzja o wymianie mocno zużytego panelu wejściowego oraz wymianie cyfrali i wekty na elfony OP-U7/3.

Teoretycznie prosta robota, ale system dalej nie działa prawidłowo.
    Zasilanie na wyjściu zasilacza to 17V AC, zasilanie na linii unifonów ponad 9V DC i o ile są podłączone jedynie nowe elfony OP-U7/3 (zaciski LU-/LU+) to działa dobrze, ale po podłączeniu choćby jednego starego OP-U7 (GND/LU+) to napięcie na linii unifonów mocno spada co kilkanaście sekund, by po sekundzie znów skoczyć do ponad 9V DC. Stare elfony zachowują się dziwnie, bo dioda w unifonie sygnalizująca wywołanie świeci cały czas, a z tego co wiem, powinna tylko podczas dzwonienia. Po wybraniu jakiegokolwiek numeru słychać dzwonek w wszystkich starych OP-U7. Gdy zadzwonię na stary elfon, to mogę odebrać, coś tam słychać ale nie można otworzyć drzwi.
    Panel nie pokazuje zwarcia linii.

Co może być powodem? Zbyt wysokie napięcie w linii unifonów?
  • REKLAMA
  • #2 21940980
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    Felek Trodaj napisał:
    Nie wnikałem, bo zapadła decyzja o wymianie mocno zużytego panelu wejściowego.Co może być powodem?
    Uszkodzone stare unifony.
    Dlatego poprzedni panel źle działał.
  • REKLAMA
  • #3 21941499
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Może być, że uszkodzone, ale sprawdziłem tylko 3 z 5 starych OP-U7 i założyłem, że problem jest gdzie indziej. Wymienię wszystkie na nowe i się przekonamy.

Inna sprawa... W instrukcji do Optima 255 czytam:
    13.7.7. Włącz Autootwieranie
    (Dawniej Włącz Tryb Gabinetu) Aktywacja tej opcji pozwala na automatyczne otwarcie elektrozaczepu w
    momencie wybrania numeru lokalu jeżeli słuchawka unifonu będzie odwieszona.

Gdzie mam odwiesić słuchawkę? Ma dyndać na sznurze i bujać się po ścianie? Szkoda, że nie można odwiesić słuchawki jak w unifonie ACO INS-UP720B.
  • #4 21941685
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Felek Trodaj napisał:
    Gdzie mam odwiesić słuchawkę? Ma dyndać na sznurze i bujać się po ścianie?

Ten typ tak ma.

Felek Trodaj napisał:
    Szkoda, że nie można odwiesić słuchawki jak w unifonie ACO INS-UP720B.

To prawda
REKLAMA