logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T610 - poszukuje flasha R3C002 EMEA1 disableotpimei

gv 27 Gru 2005 18:33 1934 7
REKLAMA
  • #1 2120231
    gv
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam. Nie ma ktoś może flasha R3C002 EMEA1 (polski) z disableotpimei? Na innym mi nie działa. Pod Diva. Kupiłem telefon na giełdzie, nie działa bluetooth i aparat. Okazało się, że ktoś nie wgrał odpowiedniego softu... ARM'a nie mogę zmienić SEMCtoolem, tylko AVR'a się da. Także potrzbowałbym R3C002 EMEA 1. To się wkopałem ;/

Pozdrawiam, dzięki z góry.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2120569
    gv
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za pomoc, ale nie ma tam z disableotpimei a takiego szukam.
    Jeżeli wczytam tamten z tej strony, którą podałeś to mam 4 locki ;/

Potrzebuje disableotpimei.
    Pozdrawiam
  • #4 2121396
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    szczerze powiedziawszy to do t610 pod div czy tez semctool'a :) widzialem jedynie patchowany EMEA1 R1L013... Pod twistera jest patchowany r4c w gore... Niekoniecznie jest to wina softu, ktorego szukasz... BT czy aparat nie zalezy od tego, ze wgrasz disableotpimei...
  • #5 2121474
    gv
    Poziom 11  
    Semctool uploaduje też te spod Diva :D
    Paweł: prawdę powiedziawszy, to mam wczytany R1L013, tylko modem jest R3C002 i niestety nie działa kamerka przykładowo. A semctoolem nie mogę wgrać ARM'a. Znany błąd po 1%.

Moze jest na to jakiś sposób oprócz użycia Diva?:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2121610
    pawel
    Spec od GSM
    wiem, ze uploaduje :)
    Ten blad przy wgraniu arm to stawialabym na uszkodzenie flasha arm, nie na soft... Ale to tylko sugestia... A swoja droga to nie patchowany r1l013 byl to flash cos w rodzaju flasha "naprawczego".. .
    Reczne bootowanie arm'a tez nie pomaga?
  • #7 2122011
    gv
    Poziom 11  
    Paweł: tak zastanawiam się czy to uszkodzenie :) Kiedyś flashowałem T630 i AVR poszedł pięknie, ARM też nie dało się. Na szczęście wersja była taka sama i wszystko działało :)
    Czy w semc można ręcnzie zabootować ARM'a? To by rozwiązało mój problem. Chociaż spróbuję normalnego ARM'a wczytać wpierw, ale sądzę że nic z tego i tak nie będzie.

Connect to phone
    Check if RSA is active
    Bypass boot authority
    Initialize boot
    Load data for flash
    Upload ARM: "T610_Modem_R1L013.arm"
    ERROR: 003612

...:cry:
  • REKLAMA
  • #8 2122848
    pawel
    Spec od GSM
    to z listy bledow diva:
    Error 3608
    Description:
    ERROR 3608 means ARM flash chip failed to erase (bulk erase command issued, but flash not blank). It does it at 1% as on ARM chip, it does not use the progressive erase-write cycles, uses erasing the whole chip (this is the first percent), then starts to write only if the chip is empty (e.g. contents in the given range is of 0xFFs).
    This can be caused by badly soldered or damaged flash chip, dirty phone connectors, bad connections, but also because of your PC being too fast (hate stable and accurate delay values, eh?), thus it would advance to flash blank check/write before the chip can actually finish the operation.

- Might be a faulty or fried ARM chip inside the phone
    - Might be a faulty cable
    - Might be a faulty dongle

Probable solution:
    Try correcting the above mentioned issues that could cause this.

Error 3612
    Description:
    - Might be closely related to error 3608
    Probable solution:
    see above

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest flash R3C002 EMEA1 (wersja polska) z funkcją disableotpimei do telefonu Sony Ericsson T610, ponieważ obecny soft nie działa poprawnie – brak działania Bluetooth i aparatu. Próby wgrania ARM przez SEMCtool kończą się błędem 003612 przy 1%, co może wskazywać na uszkodzenie lub złe połączenie układu flash ARM. Wgranie softu przez Diva jest możliwe, ale dostępne wersje nie zawierają disableotpimei, a wgranie innego flasha skutkuje czterema blokadami. Błąd 3608 i 3612 wskazuje na problem z wymazaniem pamięci ARM, co może być spowodowane uszkodzeniem chipu, złym lutowaniem, uszkodzonym kablem lub zbyt szybkim działaniem komputera podczas flashowania. Ręczne bootowanie ARM w SEMCtool jest rozważane jako potencjalne rozwiązanie, jednak nie przyniosło efektu. Wskazano, że problem z Bluetooth i aparatem może nie wynikać bezpośrednio z braku disableotpimei, a raczej z uszkodzenia sprzętowego lub nieodpowiedniego softu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA