logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy grzejnik łazienkowy 400 W przy 90/70°C wystarczy z Junkersem i wentylacją 220 cm²?

kindlar 21 Lip 2026 21:16 108 2
REKLAMA
  • #1 21942757
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    Mam spór ze Spółdzielnią Mieszkaniową w bloku (stare budownictwo). Spółdzielnia nakazuje mi montaż grzejnika łazienkowego o mocy równej 400 W przy parametrach 90/70/20 °C (zgodnie z jakimś starym projektem a łazienka ma miec 24+ w całym okresie grzewczym), twierdząc, że mój obecny, większy grzejnik "rozregulowuje pion" (co ciekawe, na zaworze jest zrobiona kryza/nastawa wstępna). Proszę o techniczną weryfikację dwóch rzeczy:
    1. Kwestia wentylacji i strat ciepła:W łazience mam przepływowy ogrzewacz wody (Junkers) z otwartą komorą spalania. Zgodnie z przepisami w drzwiach łazienkowych mam prześwit/kratkę min. 220 cm² i zapewniony ciągły napływ powietrza kompensacyjnego. Czy przy takiej wymianie powietrza, moc 400 W fizycznie wystarczy, żeby utrzymać normatywne +24°C w okresach przejsciowych gdy temeratura zasilania jest niska?
    2. Parametry 90/70 °C w dzisiejszych realiach:Spółdzielnia twardo wpisała wymóg dobierania mocy dla 90/70. Zastanawiam się, czy dzisiejsze węzły cieplne (wymiennikowe) w ogóle puszczają na bloki 90°C przy mrozach? Jeśli z węzła pójdzie np. 70/50 albo 75/65, to ten grzejnik "projektowo 400 W" odda znacznie mniej ciepła. Będę wdzięczny za argumenty z fizyki budowli i praktyki instalatorskiej, które pomogą mi odbić piłeczkę, lub za sprowadzenie mnie na ziemię, jeśli to spółdzielnia ma rację.
    Informacje z AI już pozbierałem, teraz proszę oo info praktyków.
  • REKLAMA
  • #2 21942772
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Łazienka pewnie jest bez okna, wiec na pewno taki grzejnik wystarczy. Teraz chyba maksymlanie się puszcza 80°C i toprzy co najmniej 20-stopniowym mrozie.
  • #3 21942778
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    Dziękuję za zapewnienia, może ktoś jeszcze się wypowie. Łazienka jest bez okna, jej kubatura to 8m3.
    Nadmieniam, że przy aktualnym grzejniku w okresach przejściowych dogrzewam łazienkę dodatkowym źródłem ciepła, choć ustawa nakazuje zarządcy budynku utrzymywanie w pomieszczeniach łazienek 24+ w całym okresie grzewczym a nie tylko przy temp. zewn -20C.
    Poprosiłem zarządcę o krzywą grzewczą sterownika pogodowego z węzła cieplnego po stronie wtórnej aby zobaczyć ile ciepła planują przekazać w określonej temp zewnętrznej. Czy te 90/70 prawdziwe i jak jest w temp +10C zewnętrznej.
REKLAMA