logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ogrzewanie gazowe 54m2: Zasobnik ERMET 140l z wężownicą - zastosowanie Junkersa zamiast pieca

loginjacek 14 Sty 2023 23:15 597 4
REKLAMA
  • #1 20385832
    loginjacek
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Dzien dobry. Zmieniam ogrzewanie piecowe na gazowe w 54m2 mieszkaniu w kamienicy. Teraz jest tam junkers służący do podgrzewania cwu. Wolę instalację z zasobnikiem niż piecem dwufunkcyjnym. Naturalną zmianą byłoby zastąpienie junkersa piecem jednofunkcyjnym, ale zastanawiam się nad pozostawieniem junkersa. Jest nowy, założony zgodnie z procedurą więc nie wymaga ponownego składania wniosków (w moim przypadku trzebaby zacząć od konserwatora zabytków, co wydłuża procedurę o miesiąc), nie trzeba instalować wkładu kominowego do pieca kondensacyjnego... Dlatego pomyślałem o zasileniu grzejników z wężownicy zasobnika. Znalazłem poziomy zbiornik ERMET z płaszczem i wężownicą. https://bojlersklep.pl/pl/p/Bojler-ERMET-140l...wuplaszczowy-z-wezownica-2-zrodla-ciepla/1363 Do płaszcza podłączyłbym obieg z junkersa a do wężownicy kaloryfery. Wężownica ma 0,58m2. O ile wiem to przekłada się na 13,6kW dla czynnika 75/40oC. Byłby więc nadmiar mocy bo dla tego mieszkania wystarczy 5kW na co. Płaszcz ma 1,32m2 więc byłby zapas mocy do ogrzania cwu. Czy taki układ taki jak w załączniku będzie działać?
    Załączniki:
    • 230114 sm46 ogrzewanie.pdf (230.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20385901
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Powiem tak, nie wiem jak u ciebie. Znajomy dokładnie tak kombinował. Nic z tego nie wyszło i po 2 miesiącach kupił piec co. A teraz trochę mojej własnej analizy problemu. Chcesz ze stalowej powierzchni 0,58 m2 wężownicy uzyskać ciepło, na całe mieszkanie ? Nie ma szans. Nawet gdybyś gotował wodę w tym zbiorniku , to i tak wątpię.
    loginjacek napisał:
    Wężownica ma 0,58m2. O ile wiem to przekłada się na 13,6kW
    Skąd taka wiedza. Na zdrowy rozum jeśli ta wężownica miała by taką wydajność, to jaką moc miałby grzejnik 10 żeberek?
  • REKLAMA
  • #3 20386164
    loginjacek
    Poziom 5  
    domel.an napisał:
    Skąd taka wiedza. Na zdrowy rozum jeśli ta wężownica miała by taką wydajność, to jaką moc miałby grzejnik 10 żeberek?

Ogrzewanie gazowe 54m2: Zasobnik ERMET 140l z wężownicą - zastosowanie Junkersa zamiast pieca
    tak podał producent, chyba że źle interpretuje info na stronie:
    https://sklep-hydros.pl/z-podwojna-wezownica/...bojler-140l-z-podwojna-wezownica-u-ermet.html

Woda ma >3000 większą pojemność cieplną niż powierze:
    Ogrzewanie gazowe 54m2: Zasobnik ERMET 140l z wężownicą - zastosowanie Junkersa zamiast pieca
    więc do podgrzania o 1oC konkretnej objętości wody potrzeba >3000 więcej energii niż zużyjemy do podgrzania o 1oC tej samej objętości powietrza, a kubaturę wody w zbiorniku 140l mamy tylko o rząd 1000 razy mniejszą niż kubaturę powietrza w mieszkaniu ~150m3. To oznacza 3 krotny zapas zmagazynowanej w zasobniku, a jeszcze płaszcz 1,3 m2 ma wydajność ogrzewania go ponad 2 razy szybciej niż wężownica 0,58m2 odbierze ciepło. Ale kluczowa jest kinetyka przekazywania ciepła z wężownicy do grzejników. Czyli to co napisał bardziej doświadczony Kolega domeLan. Czy wężownica o powierzchni 0.58m2 da radę przekazać te powiedzmy 5kW z zasobnika do grzejników? Albo bardziej precyzyjnie, zbiornik z jak dużą wężownicą musiałbym kupić żeby dała radę? Może ktoś jeszcze ma z czymś takim doświadczenia?
  • REKLAMA
  • #4 20394738
    loginjacek
    Poziom 5  
    Dziś rozmawiałem ze znajomym hydraulikiem, który wyraził wątpliwość, że to będzie działać bo Junkers musi mieć odpowiedni przepływ, żeby się załączyć. Sprawdziłem, że dla modelu WRDP-11 2B zakres przepływów w instrukcji to 2-11 l/min. Na obiegach junkers-płaszcz oraz wężownica grzejniki trzeba by zainstalować dwie pompy obiegowe. Ta na obiegu junkersa załączałaby się przy spadku temperatury w zbiorniku poniżej ~40oC i wyłączała jak osiągnęłaby ~60oC. Wydajność pompy np. IBO OHI 25-40/180 (42 l/min -88 l/min), wystarczy żeby uruchomił się junkers.
    Powiedział też że jeśli już to lepiej podłączyć grzejniki do płaszcza bo wzrośnie nieduża przy 4 kaloryferach objętość układu (płaszcz) ma większą objętość niż wężownica, do której podłączyć trzeba obieg junkersa. Nie czuję dlaczego objętość układu CO jest ważna, ale pewnie ma rację.
  • #5 20592614
    loginjacek
    Poziom 5  
    Nie zastosowałem tego rozwiazania. Zastosowałem tradycyjną instalację co z piecem dwufunkcyjnym.
REKLAMA