logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Avanto MRI MSUP 10142046 – dioda LED grzałki świeci się nieprzerwanie, przepalony bezpieczni

orfeastops57 22 Lip 2026 10:29 309 0
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21942997
    orfeastops57
    Poziom 1  
    Temat: Aparat MRI Siemens Avanto – problem z grzałką płytki MSUP / Przepalony bezpiecznik i dioda LED, która nie gaśnie

Zrzut ekranu galerii z fotografią płytki PCB z ponumerowanymi elementami i opisem bezpieczników Zbliżenie płytki PCB z elementami SMD, bezpiecznikami i sprężynowymi stykami na górze

​Witam wszystkich,
    ​Pracuję nad systemem MRI Siemens Avanto, który obecnie charakteryzuje się niskim ciśnieniem magnesu. Po podłączeniu płytki MSUP (Magnet Supervision Unit) system w ogóle nie reagował.
    ​Po sprawdzeniu płytki MSUP stwierdziłem przepalony bezpiecznik w obwodzie grzałki. Wymieniłem bezpiecznik, ale teraz dioda LED „Heater” na płytce MSUP świeci się nieprzerwanie, a ciśnienie magnesu nadal nie rośnie.
    Ponieważ instrukcje serwisowe firmy Siemens zawierają jedynie ogólne schematy blokowe i schematy połączeń, a nie schematy drukowanych płytek na poziomie poszczególnych elementów:
    ​Czy ktoś posiada schematy płytki, schematy obwodów lub tabele napięć odniesienia dla tej płytki MSUP?
    ​Czy ktoś spotkał się już wcześniej z tym konkretnym problemem? Czy jest to zazwyczaj spowodowane zwarciem tranzystora mocy MOSFET/IGBT na stopniu wyjściowym sterownika, czy też powinienem sprawdzić również sekcję sterownika bramki / optokoplera?
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi techniczne, schematy lub wskazówki dotyczące diagnostyki tej płytki!
    Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, rezystory i diody. Nie znalazłem niczego nietypowego.
    Z góry dziękuję.
    AI: Czy możesz podać dokładny numer katalogowy/wersję płytki MSUP, lokalizację/oznaczenie i wartość znamionową przepalonego bezpiecznika, a najlepiej dołączyć wyraźne zdjęcie sekcji wyjściowej grzałki na płytce?
    Wartość bezpiecznika: 3 ampery, nazwa: F7
    Model MSUP: 10142046
  • REKLAMA
REKLAMA