logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilnie poszukuję 4 przycisków lub całego pilota do łóżka rehabilitacyjnego Le Couviour

zrobtosam.exe 24 Lip 2026 08:47 267 18
  • #1 21944106
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Dzień dobry,

pilnie poszukuję czterech sprawnych przycisków widocznych na załączonych zdjęciach. Są one zamontowane w przewodowym pilocie do starego łóżka rehabilitacyjnego firmy Le Couviour S.A.

Z uzyskanych przeze mnie informacji wynika, że przyciski wyglądają na stare przełączniki mechaniczne typu Tact Switch firmy Mitsumi, prawdopodobnie zbliżone do Mitsumi Standard Mechanical Type 2, być może oznaczenie E25-33-137. Nie mam jednak pewności co do dokładnego modelu, dlatego liczę na pomoc osób, które miały wcześniej do czynienia z takimi elementami.

Dane z tabliczki znamionowej łóżka:

* producent: Le Couviour S.A. France,
    * model/oznaczenie: LI142A,
    * REF: LI142A**40850001,
    * data produkcji: 06.04.1994,
    * zasilanie: 220 V, 50 Hz, 140 W.

W pilocie znajdują się cztery przyciski chwilowe, które odpowiadają za podnoszenie i opuszczanie dwóch części łóżka. Została już podjęta próba rozebrania przełączników oraz wyczyszczenia znajdujących się w nich blaszek stykowych, jednak niestety nie przyniosło to rezultatu.

Czy ktoś z forumowiczów:

* rozpoznaje dokładny model tych przycisków,
    * może potwierdzić, czy są to przełączniki Mitsumi,
    * zna dostępny obecnie zamiennik o podobnych wymiarach i sposobie działania,
    * posiada cztery używane, ale sprawne sztuki do odsprzedania,
    * ewentualnie ma do sprzedania cały sprawny pilot do takiego łóżka?

Może być również pilot z uszkodzonym przewodem lub inną wtyczką, jeżeli sam układ przycisków jest sprawny. Oryginalny kabel wraz z wtyczką mogę przelutować.

Sprawa jest pilna, ponieważ łóżko służy babci mojej żony, która ma ponad 90 lat i poważne problemy zdrowotne. Bez sprawnego pilota regulowanie pozycji łóżka jest bardzo utrudnione.

W załączniku zamieszczam zdjęcia pilota, płytki z przyciskami oraz tabliczki znamionowej łóżka. Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę, ofertę sprzedaży przycisków lub całego pilota, a także kontakt do osoby, która zajmuje się naprawą takich urządzeń.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 21944129
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3911
    Niestety, nie znam tego urządzenia, więc nie jestem w stanie potwierdzić. Na podstawie zdjęcia można przypuszczać, że to switch Mitsumi bez diody LED. Jeśli to możliwe, wylutuj jeden z nich, wstaw zdjęcie, zwymiaruj i sprawdź raster. Przyciski (prawdopodobnie właściwe) Mitsumi są dostępne na przykład tu: https://mechbox.co.uk/products/mitsumi-white-...ssVRkAXE87_KA6RKtfwTocS7O9kU-f13IIND0pgQOibRI
    A wyglądają tak:
    Pięć czarnych przełączników z białymi trzpieniami i metalowymi pinami na białym tle
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21944287
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    >>21944129 Dzięki za link, też to znalazłem ale tam niestety nie ma ich na stanie. Kolega pewnie nie zwrócił uwagi że tam na guziku zakupowym pisze "sold out" czyli wyprzedane. Co do wylutowania nie jest to takie proste... Dlatego że to łóżko jest w ciągłym użytku ze względu na stan zdrowia. Pilota po wyczyszczeniu złożyłem i o ile 2 trochę lepiej działają o tyle jeden strasznie się zacina, czasami nie chce działać ale, po kilku próbach i większym wysiłku jeszcze działa. Najlepiej byłoby kupić, przywieść pilota do siebie przylutować przyciski, zawieść i podpiąć. Do zywmiarowania jeśli miałby ktoś podobny do sprzedania to temat jest do ogarnięcia, niema tak daleko jakieś 7km.

Liczę na to że ktoś będzie miał takie używane z demontażu lub też uszkodzonego pilota ze sprawnymi guzikami.
  • #5 21944378
    Mobali
    Poziom 43  
    Fakt, rzeczywiście nie zwróciłem uwagi, że są wyprzedane. Co do wylutowania, to jednak polecam. A skoro łóżko jest w ciągłym użytku, to możesz tam przecież wlutować tymczasowo dowolny inny przycisk, chociażby na przewodach. W ten sposób zachowasz funkcjonalność sprzętu, a na podstawie zdjęć i pomiarów być może uda się znaleźć lepszy zamiennik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21944932
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    Myślałem o tym ale byle czego nie wlutuje ze względu na wysokość, rozstaw nóżek w tym przypadku jest drugorzędny. Ma kolega jakieś propozycje zaminnika?
  • #8 21945009
    Mobali
    Poziom 43  
    zrobtosam.exe napisał:
    ...jakieś propozycje zaminnika?
    Żeby cokolwiek pasującego zaproponować, potrzebny jest raster i dokładne wymiary. Bardzo trudno wyłącznie na podstawie zdjęcia odgadnąć, co zmieści się w obudowie i jeszcze wystawać nie będzie. W sumie układ tego pilota jest tak prosty, że można zdecydować się po prostu na zbudowanie zamiennika na bazie łatwo dostępnych i solidnych przełączników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21945034
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Spróbuj zastosować kontakt - preparat do styków. Może to coś pomoże.
    Pozdrawiam
  • #10 21945089
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1097
    Na zdjęciach przyciski nie wyglądają na uszkodzone.
    Czy sprawdziłeś styki przełączników omomierzem? jeśli tak jakie są wyniki pomiarów każdego przełącznika?
    Czy sprawdziłeś przewód pomiędzy pilotem, a sterownikiem? jeśli tak w jaki sposób to wykonałeś.

Styki w przełącznikach wyglądają na zaśniedziałe/poczerniałe. Jeśli nie masz chemii do czyszczenie styków, możesz je delikatnie oczyścić papierem ściernym o gradacji 2000.

Chyba, że są wypalone - sprawdź, albo zrób ich lepsze zdjęcie.
  • #11 21945511
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    Czyszczenie styków papierem ściernym to bardzo kiepska porada, mało profesjonalna.
  • #12 21945571
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    misiek1111 napisał:
    delikatnie oczyścić papierem ściernym o gradacji 2000.

Tak jak kolega wyżej wspomniał, nie używaj papieru ściernego, tylko zwykły papier, takie paski złożone na pół, nasączone np. izopropanolem i tym przeczyść styki, wkładając paski pomiędzy styki i wykonując ruchy góra-dół. Papierem ściernym zniszczysz podłokę styku.

Dodano po 1 [minuty]:

zrobtosam.exe napisał:
    Została już podjęta próba rozebrania przełączników oraz wyczyszczenia znajdujących się w nich blaszek stykowych, jednak niestety nie przyniosło to rezultatu.

A czym było to robione?
  • #13 21945599
    misiek1111
    Poziom 37  
    Panowie pominęli istotny fragment zgłoszenia:
    zrobtosam.exe napisał:
    Sprawa jest pilna, ponieważ łóżko służy babci mojej żony, która ma ponad 90 lat i poważne problemy zdrowotne. Bez sprawnego pilota regulowanie pozycji łóżka jest bardzo utrudnione.
  • #14 21945631
    Mobali
    Poziom 43  
    misiek1111 napisał:
    Panowie pominęli istotny fragment...
    Mylisz się. Właśnie najszybszym rozwiązaniem tego problemu jest wylutowanie i poprawne zregenerowanie wyłączników. Poszukiwanie zamienników, szczególnie bez precyzyjnych danych, plus dostawa towaru na pewno potrwa dłużej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21945653
    misiek1111
    Poziom 37  
    Kobieta leży plackiem na łóżku - nie ma czasu na długotrwałe czynności.
    Poza tym, co Ci da ich wylutowanie, wszystko jest na wierzchu:

Pilnie poszukuję 4 przycisków lub całego pilota do łóżka rehabilitacyjnego Le Couviour

Biały popychacz można wyjąć i jest pełny dostęp do styków.
    Poza tym 2, wylutowanie przełączników z przed ¼ wieku niesie za sobą ryzyko, że się rozpadną.
    Poza tym 3, rozmowa bez sensu, bo klient nie wykonał podstawowych pomiarów. Nie wiadomo tak naprawdę gdzie jest problem, w przełącznikach, kablu, sterowniku, zasilaczu, czy silnikach.
  • #16 21945667
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    A ja dodam ,że niby pilny temat a brak odzewu ze strony autora tematu...
  • #17 21945684
    Mobali
    Poziom 43  
    Wylutowanie było potrzebne do dokładnego zwymiarowania, określenia rastra i wstawienia dobrych zdjęć ilustracyjnych. Także do określenia możliwości użycia zamiennika warto wylutować oryginalny element. Ta czynność zajmuje zaledwie kilka minut, więc chyba nie tu jest problem? Nie dramatyzuj więc, proszę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21946914
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    Lisek64 napisał:
    Zapytaj u nich https://sprzedajemy.pl/piloty-...h-warszawa-4-4a1708-nr63693139 
    W przykładowych zdjęciach (drugie) wygląga jak Twój

Dziękuje, drugie zdjęcie wygląda na taki sam - w poniedziałek nie udało mi się dodzwonić, wczoraj dostałem informację że ten pan przebywa na urlopie w Turcji i podał mi inny numer kontaktowy, ale niestety ta pani która odebrała telefon powiedziała że nie jest w stanie mi pomóc.

Mobali napisał:
    Żeby cokolwiek pasującego zaproponować, potrzebny jest raster i dokładne wymiary.
    - to dopiero najwcześniej jutro być może udałoby się zrobić gdyż jestem poza domem na rozjazdach.

misiek1111 napisał:
    Czy sprawdziłeś styki przełączników omomierzem?
    - nie

misiek1111 napisał:
    Czy sprawdziłeś przewód pomiędzy pilotem, a sterownikiem?
    - nie, na przewodzie brak widocznych uszkodzeń, z jednej strony kable dobrze zalutowane a z drugiej strony wtyczka dobrze wygląda i piny w środku tak samo.

Telo napisał:
    A czym było to robione?
    - tak jak kolega wyżej napisał papierem ściernym z izopropanolem. Dwa z nich chodzą trochę lepiej po wyczyszczeniu, jeden gorzej a jeden bez zmian. Na dwóch z nich był jakiś dziwny nalot.

Mobali napisał:
    Właśnie najszybszym rozwiązaniem tego problemu jest wylutowanie i poprawne zregenerowanie wyłączników.

Wylutowanie nie stanowi problemu, pytanie jak to poprawnie zregenerować?

misiek1111 napisał:
    Biały popychacz można wyjąć i jest pełny dostęp do styków.

Czy po wyjęciu białego popychacza nie będzie problemu go tam z powrotem włożyć?

Telo napisał:
    A ja dodam ,że niby pilny temat a brak odzewu ze strony autora tematu...

Tak wyszło że mnie wrzucili na delegację z bardzo krótką informacją przed, na chwilę obecną to jeszcze jako tako działa, góra - dół po przeczyszczeniu w miarę ale te dwa pozostałe bardzo kiepsko przy czym jeden z nich prawie w ogóle - trzeba bardzo mocno wciskać.

Nie mogę sobie pozwolić na dłuższe wypięcie tego pilota niż na kilka godzin, miałem cichą nadzieję że być może ktoś będzie miał używanego sprawnego pilota lub też uszkodzonego ale z dobrymi przyciskami... Nie sądziłem też że znalezienie takich przycisków będzie stanowiło takie wyzwanie.
  • #19 21946994
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Popychacz powinien się równie łatwo włożyć i wyjąć. Kabel sprawny, Styki przeczyść alkoholem i szmatką.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pilnego poszukiwania czterech sprawnych przycisków lub całego przewodowego pilota do starego łóżka rehabilitacyjnego Le Couviour S.A. Ustalono, że w pilocie mogą być zastosowane mechaniczne przełączniki typu Mitsumi Tact Switch, prawdopodobnie zbliżone do Mitsumi Standard Mechanical Type 2, ale bez pewności co do dokładnego modelu. Zaproponowano sprawdzenie wymiarów, rastra i zdjęć po wylutowaniu jednego elementu, a także poszukiwanie zamienników lub używanego pilota z demontażu. W toku rozmowy pojawiły się sugestie czyszczenia styków preparatem do styków, izopropanolem lub wymiany/próby tymczasowego zastąpienia przycisku, jednak podkreślano brak precyzyjnych danych i konieczność pomiarów oraz weryfikacji całego toru: przełączników, przewodu, sterownika i zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA