logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Green Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230V

rychu7569 23 Lip 2026 17:20 45 0
REKLAMA
  • #1 21943852
    rychu7569
    Poziom 2  
    Witam, posiadam UPS Green Cell Power Proof 2000VA 1400W (link producenta https://greencell.global/pl/ups/1093-green-ce...-proof-z-wyswietlaczem-lcd-czysty-sinus.html), od jakiegoś czasu po odłączeniu go od zasilania sieciowego i pozostawieniu go wyłączonym na np. 30 min, 1h nie ma znaczenia i ponownym włączeniu do sieci 230 AC piszczy parę razy i uruchamia się normalnie, lecz ostatnio po podłączeniu do sieci 230V zaczął piszczeć ciągle i wskazuje na wyświetlaczu błąd, jednak gdy odłączę od sieci 230V i uruchomię go z baterii to włącza się normalnie czekam parę sygnałów dźwiękowych wyłączam i ponownie podłączam do sieci 230V wtedy pracuje poprawnie bez piszczenia i wskazywania błędu. UPS posiadam już 4 lata akumulatory zostały wymienione i są w dobrym stanie. Na płytce nie widać żadnych uszkodzeń, nadpaleń oraz spuchniętych kondensatorów, przemierzyłem większość elementów półprzewodzących (diody, tranzystory) i nie znalazłem problemów. UPS ładuje akumulatory do wartości około 28,4 V tyle wskazuje aplikacja, test 10 sec także działa poprawnie, zaniki zasilania ups reaguje poprawnie czyli przełącza się na baterie a po powrocie zasilania z sieci przełącza się z powrotem na pomijanie falownika oraz doładuje akumulatory i wszystko ok. Proszę o jakaś pomoc w diagnozie co mogło ulec uszkodzeniu, korzystanie w takiej formie jest uciążliwe, ups jako nowy działał poprawnie nie piszczal po podłączeniu zasilania objawy kilku pisknięć zaczęły się po okolu 2 latach użytkowania i najpierw co zrobiłem to wymieniłem akumulatory bo były zużyte nie wskazywały poprawnych napiec (nawet po naładowaniu prostownikiem szybko traciły napięcia). Te same objawy nie zależnie czy jest coś podłączone do ups czy nie, gdy ups się włączy metoda bateryjna to wskazuje poprawne napięcia na wyjściu czyli 230V i 50 Hz (w takiej sytuacji obstawiam ze falownik działa poprawnie) oraz poprawne po przejęciu na zasilanie z sieci 230 V. Wyświetlana ikonka błędu na wyświetlaczu trójkąt z wykrzyknikiem w środku pod dołem FAULT brak jakiegokolwiek numeru błędu, po uruchomieniu aplikacja nie wskazuje żadnych błędów a testy 10Sec przechodzi bez problemu. UPS jest Typem: "Line interactive AVR" oraz czystą sinusoidę.

Jakość zdjęć wykonana telefonem średniej jakości. Z góry dziękuje wszystkim za jakieś sugestie gdzie mogę szukać uszkodzenia.

Green Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230V Green Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230V Green Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230V Green Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230V Green Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230VGreen Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230V Green Cell Power Proof 2000VA 1400W - ciągłe piszczenie i błąd po podłączeniu do sieci 230V
    AI: Jakie dokładnie napięcie sieci 230V mierzone multimetrem jest na wejściu UPS w chwili, gdy pojawia się ciągłe piszczenie i FAULT, oraz czy problem występuje także po podłączeniu UPS do innego gniazdka/obwodu instalacji?
    0V brak zasilania na wyjściu.
    AI: Czy w momencie startu z sieci, gdy pojawia się FAULT, słychać załączanie przekaźników w środku UPS i jakie są wtedy napięcia na akumulatorach oraz na wyjściu UPS — pojawia się 230V czy wyjście pozostaje martwe?
    słychać załączanie przekaźników chwilowe, potem tylko piszczenie, akumulatory wskazują napięcie około 27,5V są w szeregu, na wyjściu ups ciągle 0V.
  • REKLAMA
REKLAMA