logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Elmes STP zamiast Came ZBX7N: fotokomórki DIR10 i krańcówka 3 przewody?

fredfm 23 Lip 2026 21:56 102 3
  • #1 21943982
    fredfm
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Spaliła mi się centralka silnika bramy przesuwnej Came ZBX7N, chcąc zaoszczędzić, kupiłem sterownik Elmes STP. Podłączyłem póki co bez czujek i bez wyłącznika krańcowego. Najzwyklej w świecie nie wiem jak. Na instrukcji Elmesa mam podłączenie czujek, gdzie są tylko 4 wyjścia: N, C, + i -. W oryginalnym Came Dir10 mam 10, 2, Tx, C i N. Czy da się podłączyć oryginalne czujki do płyty STP? I druga sprawa, nie wiem również, jak podłączyć oryginalny wyłącznik krańcowy, posiada on 3 przewody... Podpowie ktoś, bo już głupieję... Dziękuję!

Płytka sterownika bramy z zielonymi złączami, przekaźnikami i wiązką przewodów w obudowie
  • Pomocny post
    #2 21944030
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    fredfm napisał:
    Na instrukcji Elmesa mam podłączenie czujek, gdzie są tylko 4 wyjścia: N, C, + i -. W oryginalnym Came Dir10 mam 10, 2, Tx, C i N.

W czym widzisz problem, po kolei, styki fotokomórki RX (odbiorcza) podłączasz C pod COM nowej centrali, NC pod FK, 10 pod ZFK, 2 pod COM, TX pod TX drugiej fotokomórki (nadawcza) i 2 z tej fotokomórki pod COM.

fredfm napisał:
    nie wiem również, jak podłączyć oryginalny wyłącznik krańcowy, posiada on 3 przewody...

Co do krańcówek to musisz wiedzieć które styki/przewody to COM i NC, podłączasz je dla zamknięcia pod KC i COM, dla otwarcia pod KO i COM nowej centrali.
  • #3 21944377
    fredfm
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dziękuję! Krańcówki ogarnąłem, musiałem rozkręcić i usunąć wspólny przewód COM. Jednak fotokomórki podpięte zgodnie z Twoją sugestią nie działają nadal...
  • #4 21944407
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Jedyne co możesz zrobić to usunąć połączenie TX - > TX między fotokomórkami i w fotokomórce nadawczej (TX) pod usunięty przewód podpiąć zasilanie + z zacisku ZFK, albo jak to nie poskutkuje to może te foto DIR10 się nie nadają do nowej centrali.
REKLAMA