logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd bramy came ax 71230 problem z podłączeniem

Arrek13 11 Sty 2021 11:52 831 5
  • #1 19174845
    Arrek13
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam. Jestem tu pierwszy raz.
    Potrzebny schemat połączenia siłownika bramy jednoskrzydłowej came AX71230 do centrali ZA3P i dwóch par fotokomórek DIR10 za bramą i przed bramą POŁĄCZENIE FITOKOÓTRK DLA TESTU BEZPIECZEŃSTWA .Przy użyciu 10,2,TX,C.NC.Pytanie czy w centrali NC powinno być połączone z zaciskiem na centralce C1 i równocześnie CX. Postępując jednakowo dla kolejnej pary fotokomórek?
    Jak powinienem ustawić przełączniki od 1...do 10 oraz dwa dodatkowe poniżej
    Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc oby była zrozumiała dla laika .
  • Pomocny post
    #2 19175314
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3625
    Wg. instrukcji: http://docs.came.com/pdf/FA01079-PL.pdf?1534840885 ciężko się pomylić.
    Podpięcie fotek DIR 10 z fototestem (DIP 10 na ON), podłączenie: schemat strona 9 prawy dół, NC fotki odbiorczej do C1 centrali.
    Chcesz chyba podpiąć drugą parę fotek także na zamykaniu więc sprawa się nieco skomplikuje.
    Nie wiem czy wyda z testem, ale drugą parę fotek musisz podpiąć stykami szeregowo do pierwszej.
    Czyli - Zaciski TX obu fotek nadawczych przypinasz do zacisków TX "swoich" fotek odbiorczych, zaciski 2 obu fotek nadawczych podpinasz do zacisku TS centrali, zaciski 10 obu fotek odbiorczych podpinasz do 10 centrali, zaciski 2 obu fotek odbiorczych podpinasz do zacisku 2 centrali i teraz: zacisk 2 (ten przy C1) centrali łaczysz z zaciskiem C jednej z fotek odbiorczych, zacisk NC tej fotki odbiorczej łączysz z zaciskiem C drugiej odbiorczej i dopiero NC tej drugiej łączysz z zaciskiem C1 centrali.

Ustawienie DIPów dla pracy sekwencyjnej bez automatu (licząc od DIP1): OFF, ON, OFF, OFF, OFF, OFF ,OFF, ON, OFF, ON (fototest)
    Na małej listwie: na razie OFF, OFF

Silnik (jeśli jest jedno skrzydło) podpinasz do zacisków W, X ,Y potencjometr TRM2 na minimum, zworka na zaciski 1 i 2 (te obok S)

Zacisk Cx - jak podejrzewam - nie przyda ci się bo jest dla fotek tylko na otwieraniu i (w zależności od ustawenia DIPa 2 na małej listwie poniżej) zatrzyma skrzydła na otwieraniu lub odwróci ruch na zamykanie - i może być zonk. Brak fotek podpiętych do Cx na otwieraniu - DIP 8 na ON.
  • #3 19175358
    Arrek13
    Poziom 4  
    Dziękuję. Jak tylko chwilą pozwoli bo praca to podłącze. Pisząc RX rozumiem że chodzi tu o NC do centrali CX. I nie potrzeba nic mostkowac.
    Sam siłownik podłączony mam do U-brazowy, V-czarny.,W-niebieski.
    Mam jeszcze jedno pytanie kiedy siłownik wie że brama jest domknięta bądź otwarta jeśli nie ma krańcówek. Czy tu istotnym jest ustawienie do hamowania?
    Dziękuję z góry z poświęcony czas. Zwłaszcza teraz kiedy kazy jest dalece pochłonięty swoimi sprawami.
  • Pomocny post
    #4 19175363
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3625
    Zmeniłem nazewnictwo w międzyczasie (już nie ma RX i TX) jak idzie o nazwy fotek - przeczytaj poprzedni post jeszcze raz.
    Cytat:
    Pisząc RX rozumiem że chodzi tu o NC do centrali CX

Nie - ZACISK NC fotki odbiorczej do zacisku C1 centrali. Cx pozostaje wolny a DIP 8 i 10 na ON, Przy dwóch parach fotek będzie nieco inaczej - opisane powyżej.

Cytat:
    Sam siłownik podłączony mam do U-brazowy, V-czarny.,W-niebieski.

W instrukcji zalecają do X, Y i W
    Cytat:
    I nie potrzeba nic mostkowac.

Trzeba zmostkować zacisk 1 z 2 czyli STOP z minusem.
    Cytat:
    Mam jeszcze jedno pytanie kiedy siłownik wie że brama jest domknięta bądź otwarta jeśli nie ma krańcówek. Czy tu istotnym jest ustawienie do hamowania?

Nie wie - działa tylko na orientacyjnych czasach - i w instrukcji jest błąd - jeden z potencjometrów odpowiada za całkowity czas działania silnika (ale nie wiem który) - prawdopodobnie T.L. - ustawiasz czas nieco dłuższy niż potrzeba (o kilka sekund) - siłowniki mogą pobuczeć na blokadzie - zapas potrzebny na zimę/rdzę na zawiasach.
    Tu hamowanie to zdaje się oznacza zwolnienie pod koniec ruchu (znowu błąd instrukcji). Przy DIP9 na on 10 ostatnich sekund jazdy to ruch zwolniony.
  • #5 19176053
    Arrek13
    Poziom 4  
    Dziękuję!!! Jak tylko czas pozwoli podporządkuje podłączenie do powyższych zaleceń! Jak się okazuje instrukcja to nie wszystko. Pozdrawiam.
  • #6 19200390
    Arrek13
    Poziom 4  
    Brama działa😊☺️☺️Jeszcze tylko posostaje dograć czas otwierania i zamykania. Dziękuję bardzo!!
REKLAMA