logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Praca] [Ogłoszenie] Pomogę w tworzeniu płytki PCB (KiCad, termotransfer i trawienie, lutowanie)

Pitru97 23 Lip 2026 22:48 294 1
REKLAMA
  • #1 21944008
    Pitru97
    Poziom 4  
    Ostatnio postanowiłem przejść cały proces tworzenia PCB od schematu aż do działającej płytki PCB.
    Zacząłem od czegoś mało skomplikowanego i dość prostego więc znalazłem dwa schematy elektryczne odwzorowałem je w KiCadzie i przygotowałem layout płytki PCB. Następnie wyciąłem laminat, naniosłem toner, wytrawiłem, nawierciłem i polutowałem zarówno elementy SMD jak i THT Nie obyło się bez wielu powtórzeń od problemów z naniesieniem tonera przy pomocy laminatora po problemy nadtrawionymi ścieżkami . W końcu udało się stworzyć dwie proste płytki (które widać na zdjęciach) w tym jedną dwu warstwową.

[Praca] [Ogłoszenie] Pomogę w tworzeniu płytki PCB (KiCad, termotransfer i trawienie, lutowanie)
    [Praca] [Ogłoszenie] Pomogę w tworzeniu płytki PCB (KiCad, termotransfer i trawienie, lutowanie) [Praca] [Ogłoszenie] Pomogę w tworzeniu płytki PCB (KiCad, termotransfer i trawienie, lutowanie) [Praca] [Ogłoszenie] Pomogę w tworzeniu płytki PCB (KiCad, termotransfer i trawienie, lutowanie) [Praca] [Ogłoszenie] Pomogę w tworzeniu płytki PCB (KiCad, termotransfer i trawienie, lutowanie) [Praca] [Ogłoszenie] Pomogę w tworzeniu płytki PCB (KiCad, termotransfer i trawienie, lutowanie)

Myślę że się na tym nie zatrzymam i chciałbym spróbować zrobić bardziej skomplikowane projekty na większych płytkach.
    Jeśli ktoś robi własny projekt lub jakiś prototyp i potrzebuje wsparcia chętnie podejmę się pomocy oczywiście w zakresie własnych umiejętności.
    Mogę pomóc w:
    -Przeniesieniu schematu elektrycznego do KiCada
    -Przygotowaniu layout PCB w KiCadzie
    -Wygenerowaniu plików Gerber
    -Zrobieniu płytki fizycznie własnoręcznie lub zamawiając ją przez PCBWay z którego sam korzystam (zależnie od Ciebie)
    -Polutowaniu elementów SMD i THT
    -Podstawowym sprawdzeniu płytki pod kątem zwarć i ciągłości połączeń

Jeśli masz projekt ,prototyp który chcesz zrealizować lub potrzebujesz wsparcia w wykonaniu płytki napisz pod tym postem lub na Email:piotr4ek4@gmail.com. Chętnie porozmawiam i sprawdzimy czy będę w stanie pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 21951443
    yaty
    Poziom 4  
    Cześć, podziwiam Twoje projekty z płytkami PCB, samodzielne trawienie obwodów to świetna umiejętność.
    Widzę, że zajmujesz‑się projektowaniem i lutowaniem układów elektronicznych.
REKLAMA