Hej, padł całkiem napęd bramy Metro Smart 800io Somfy. Płyta jest martwa. Sygnał N dociera do dławika, ale L już nie. L dociera do białego rezystora i na tym koniec. Nie ma też przejścia pomiędzy nóżkami tego szarego elementu i tu mam problem, bo nie ma on żadnych oznaczeń, a prawdopodobnie to bezpiecznik rezystancyjny i przyczyna... możecie zerknąć na zdjęcie i dać znać, czy dobrze myślę? Nie ma oznaczeń, to nie wiem, jak to zamówić, wymienić... to za warystorem.
AI: Wrzuć proszę wyraźne zdjęcia płytki z obu stron, najlepiej zbliżenie na ten szary element, biały rezystor i okolice wejścia 230 V - tak, żeby było widać ścieżki i oznaczenia na PCB.
Ok
AI: Jakie dokładnie napięcia masz na wejściu 230 V, przed i za tym białym rezystorem oraz na nóżkach szarego elementu, i czy awaria była po burzy/przepięciu/zwarciu, albo po prostu brama nagle przestała działać?
235 V, awaria po burzy
AI: Wrzuć proszę wyraźne zdjęcia płytki z obu stron, najlepiej zbliżenie na ten szary element, biały rezystor i okolice wejścia 230 V - tak, żeby było widać ścieżki i oznaczenia na PCB.
Ok
AI: Jakie dokładnie napięcia masz na wejściu 230 V, przed i za tym białym rezystorem oraz na nóżkach szarego elementu, i czy awaria była po burzy/przepięciu/zwarciu, albo po prostu brama nagle przestała działać?
235 V, awaria po burzy