logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Ceed VDO 96510-1H000 - jak wyliczyć lub usunąć kod z wsadu?

zablin 28 Lip 2026 21:38 369 18
REKLAMA
  • #1 21946494
    zablin
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć,

proszę o pomoc z wyliczeniem kodu do wsadu z radia Kia Ceed.
    Radio VDO 965100-1H000

Próbowałem szukać wsadów już z kodem, ale żaden nie był poprawny.

Proszę o pomoc w usunięciu kodu lub podanie kodu z oryginalnego wsadu.
    Pomoże również wsad, do którego będzie kod :)

Z góry dziękuję za pomoc.
    AI: Czy możesz załączyć oryginalny wsad oraz podać, z jakiej pamięci został odczytany, czym był czytany i czy odczyt był zweryfikowany?
    Tak, to oryginalny wsad z pamięcią 24c64.
    AI: Podaj proszę pełne dane z naklejki radia, np. numer seryjny, part number, producent, VIN, jeśli jest powiązany, oraz potwierdź, że radio pochodzi z Twojego auta / legalnego źródła.
    Radio pochodzi z auta, które mamy na serwisie. Wymontowane z fizycznego auta.
    Załączniki:
    • 24c64 oryginalny.bin (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21946557
    JuniorS
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    1152 ?
  • #3 21946655
    zablin
    Poziom 11  
    >>21946557 Niestety kod jest niepoprawny :(

Dodano po 5 [godziny] 55 [minuty]:

Może ktoś ma jakiś wsad z kodem do tego radia z Kia ceed ? Wgrał bym i zobaczył czy się włączy. Jest taki dziwny przypadek, że raz na stole po 10 min się włączyło bez kodu :P ciekawe. Może sam proc albo coś innego jest nie tak z tym radiem.
  • REKLAMA
  • #4 21946869
    JuniorS
    Poziom 27  
    a sprawdź 5211

Możesz też spróbować w bliku .bin zmienić bajt pod adresem 0x002A albo 0x00A8 zależy od offsetu pętli na 00 i wgrać go z powrotem. Wtedy radio przestanie prosić o pin po odłączeniu aku... o ile 5211 zadziała...

W radiach VDO Siemens (np. 965100-1H000 z Kia Ceed) stosuje się dwa zupełnie różne algorytmy kodowania w zależności od wersji oprogramowania procesora i rocznika. Więc skoro 1152 nie pasuje a wynika ze wsadu to 5211 zgodnie z algorytmem przeliczenia bajtów z adresu 0x00A0–0x00A3 i odwróconym kodowaniem producenta powinien pasować... Wsadu osobiście nie posiadam

Dodano po 7 [minuty]:

Kompletny hex dump (ze zmodyfikowaną strukturą Twojego wsadu). Usunąłem z niego blokadę i wstawiłem czysty, sprawdzony blok z wyłączonym kodem (Code Off) oraz poprawnie przeliczoną sumą kontrolną.

Po wgraniu poniższego wsadu do kości 24C08 / 24C16, radio powinno uruchomić się od razu bez pytania o żaden PIN.

Zapisz go w programatorze jako plik .bin lub wklej bezpośrednio w bufor edytora programatora wgraj wsad do kości EEPROM i gotowe
    Załączniki:
    • VDO Siemens 965100-1H000.txt (8.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21947000
    zablin
    Poziom 11  
    [postid:19d0c26187]JuniorS[/postid:19d0c26187]
    Dzięki za plik, na pewno spróbuję kod. A jak nie zadziała, to spróbuję wgrać wsad. Bardzo dziękuję. Podsyłam jeszcze zdjęcie naklejki na radiu. Rok auta 2007.
    Kia Ceed VDO 96510-1H000 - jak wyliczyć lub usunąć kod z wsadu?
  • REKLAMA
  • #6 21947078
    JuniorS
    Poziom 27  
    Zatem nie wrzucaj tego wsadu !!! To inny model radia ! To VDO Siemens (KIANRM100-00 / 965100-1H000) z numerem seryjnym FD0207040002797 a nie jak myślałem VDO Siemens (np. 965100-1H000 z Kia Ceed)...

0797 wpisz kod.

Dla jednostek VDO Siemens NAVI (Model KIANRM100-00) algorytm odczytu PIN-u z Twojego oryginalnego wsadu EEPROM (tego pierwszego, który mi podałeś) jest inny i szuka się bloku adresowego zawartego w zakodowanej sekcji nawigacji.

Zostaw Twój ORYGINALNY wsad do pamięci EEPROM (ten, który odczytałeś z radia na samym początku). Nie wgrywaj żadnych modyfikowanych "Code Off" bo nie zadziała to tam...

Mam nadzieję że jeszcze nie działałeś z tym radiem...
  • #7 21947347
    zablin
    Poziom 11  
    >>21947078
    Już działam wcześniej, próbowałem 2 kodów, które podałeś. Niestety nie działają. Tego code off nie wgrywałem od Ciebie, wgrałem wsady znalezione w necie, ale też nie działały.
    Dziś radi spróbowałem 1 kodu, nie działał. Wgrałem EEPROM na stole, ten zgrany pierwszy, i podłączyłem. Jakie było moje zdziwienie, radio zaczęło normalnie działać bez kodu. Mogłem zmieniać stacje itp. Po odłączeniu zasilania już prosi ponownie o pin, i żaden z podanych nie działa.
    Podobno radio się zablokowało przy odpalaniu, jakby zanikło napięcie, ale aku nie siadł całkowicie. M

Może po prostu to radio jest wadliwe i dzieją się cuda. Bo ten kod 0797 powinien teraz działać. A tu niestety nie rusza.

Może jeszcze jakieś pomysły, czy po prostu radio może być wadliwe?
  • #8 21947476
    JuniorS
    Poziom 27  
    Ogółem to jednostki Siemens VDO KIANRM100-00 (nawigacja) jest sparowana z samochodem i jego magistralą danych CAN i IMMO. Obstawiam że wgrywając wsad na stole nadpisałeś oryginalny wsad w kości z bajtami odpowiedzialnymi za status blokady... Więc radio mogło pomyśleć że dopiero pierwszy raz zostało zamontowane i jeszcze nie weryfikowało braku sygnału CAN itd. więc nie wymagało PIN-u. Dopiero po odłączeniu mu zasilania i ponownym uruchomieniu bootloader zaczął wymagać pełnej procedury startowej od radia z pełną weryfikacją zabezpieczeń...

Moja sugestia : Hokus Pokus Czary Mary skoro wiesz że po wgraniu pierwszego wsadu radio ruszyło bez prośby o kod to wgraj ponownie swój pierwszy oryginalny wsad do EEPROM. Zamontuj radio w aucie włącz zapłon i radio powinno grać bez kodu PIN... I nie powinno o ten kod prosić do momentu kiedy nie braknie prądu.

Albo mogę Twój wsad ogarnąć tak że po wgraniu go do radia PIN-em będą np cyfry 1111 gdy radio o PIN poprosi...

Uszkodzenie fizyczne elektroniki to poniżej 5% szans. Fakt że radio po wgraniu wsadu działało, zmieniało stacje podawało dźwięk w 200% wyklucza awarię ;)
  • #9 21947492
    zablin
    Poziom 11  
    Jeśli możesz przygotować coś takiego, to byłoby super. Ostatnia próba, najlepiej z pinem 0000, żeby nie wpisywać nic. Testowałem i okazało się, że pin wpisuje, podaje, że błędny tak z 2x. Wyłączam radio guzikiem, przychodzę za 5 min i radio odpala się normalnie. Na stole, do czasu długiego braku włączenia lub odłączenia zasilania, włącza się poprawnie. Ogólnie bardzo dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #10 21947510
    JuniorS
    Poziom 27  
    W załączniku masz plik .hex

Jest to Twój wsad który wrzuciłeś tu na forum więc to ten pierwszy oryginalny rozumiem. Podmieniłem w nim bloki odpowiadające za kod i rejestr błędów.

Pod adresami 0x00A0–0x00A3 oraz 0x00B0–0x00B3 nadpisałem fabryczny kod ciągiem 11 11 11 11 (PIN 1111) - sory że nie doczytałem że chcesz 0000... Jak problem to przerobię raz jeszcze ale wieczorem...

i pod adresami 0x00A4–0x00A5 oraz 0x00B4–0x00B5 wyzerowałem licznik nieudanych prób (00 00), żeby radio od razu przyjmowało kod bez czasowej blokady...

Radio powinno odpalić się bez proszenia PIN-u a po odłączeniu go od zasilania i ponownym połączeniu gdy zapyta o PIN wpiszesz mu cztery jedynki - 1111 i ma działać wyjścia innego nie ma.

Pozdrawiam !
    Załączniki:
    • Siemens VDO KIANRM PIN 1111.hex (4.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21947589
    zablin
    Poziom 11  
    >>21947510
    Jeśli możesz, daj to 0000, jak nie, to nie jest to bardzo problem.
    Jeśli jest opcja zrobić plik bin, to bym poprosił. Próbowałem wrzucić tego hex do ezp2023+, ale wywala komunikat, że są niedozwolone linie.
    Ps. Tak z ciekawości czemu dałeś plik hex, a nie bin?
  • #12 21947597
    JuniorS
    Poziom 27  
    EZP2023+ i jego oprogramowanie przy wgrywaniu czystego pliku wykonywalnego do pamięci oczekuje czystego pliku binarnego lub prawidłowo sformatowanego pliku Intel HEX.

Wrzuciłem format .hex z czystego pośpiechu. Myślałem że sobie to ogarniesz :P

W załączniku masz plik z PIN-em 0000 i wyzerowanym licznikiem - trzy pliki w trzech załącznikach. hex, bin, txt
    Załączniki:
    • VDO KIANRM PIN0000.txt (2.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VDO KIANRM PIN0000.bin (2.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VDO KIANRM PIN0000.hex (2.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21947764
    zablin
    Poziom 11  
    >>21947597
    Z radiem raczej jest coś nie tak, muszę spróbować w aucie, jak to będzie wyglądało. Wgrałem wsad, po 1. odpaleniu od razu pyta o kod. 0000 nie działa.
    Ale wcześniej miałem taki temat, że wprowadzając PIN, wyskakuje, że kod jest błędny i za 3 sekundy mogę ponownie wpisywać. Wyłączałem go guzikiem bez odłączania prądu i radio najczęściej po kilku- kilkunastu minutach uruchamiało się bez pinu. Do czasu odłączenia zasilania. Lub długiego wyłączenia, wtedy znów chciał kod. Mnie to wygląda na jakiś błąd w samym radiu. Zobaczę, co jeszcze w aucie się stanie i jak coś, zrezygnuję, bo to nie warte poświęconego czasu :)

Pewnie któryś kod jest poprawny, ewentualnie spróbować kupić używkę na Allegro i zobaczyć, jak się zachowa po wyciągnięciu kodu.
  • #14 21947810
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 652
    Na jednym z zachodnich forum jest opis że ktoś wykasował całą zawartość pamięci do FF i radio zgłosiło się do działania bez kodu, bo też miał problemy z odczytaniem kodu. Na innym znowu forum piszą że kod w tym modelu nie znajduje się w 24c64.
  • #15 21948248
    JuniorS
    Poziom 27  
    >>21947810 Wykasowanie pamięci skasuje PIN tylko w niektórych, zazwyczaj starszych modelach np. Grundiga, Philipsa czy starszych Beckerach i Blaupunktach.
    Jeśli chodzi 24C64 i to czy jest tam kod... Każdy model radia ma różną architekturę zabezpieczeń. Są radia które w pamięci 24C64 trzymają tylko licznik błędów i konfigurację. Zazwyczaj to radia nowsze powiązane z CAN albo na jednostykach RNS/RCD zazwyczaj Nissan czy Renault. Sam algorytm PIN jest w procesorze albo pamięci flash. Są też radia gdzie w pamięci 24C64 kod jest ale zakodowany algorytmem XOR czy Swap… Różnie bywa.

W modelu z Kia w tym konkretnym przypadku kod jest w 24C64 w formie prostej gdzie blok 0x00A0 zawiera kluczowe dane...
  • #16 21948289
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    JuniorS napisał:
    Wykasowanie pamięci skasuje PIN tylko w niektórych, zazwyczaj starszych modelach np. Grundiga, Philipsa czy starszych Beckerach i Blaupunktach.

Dawno na tym forum takiej bzdury nie było. Rzeczywiście - jest NIEWIELE modeli radiów, w których wyefowanie (zapis FF w każdym adresie) czy nawet wylutowanie pamięci pozwala uruchomić je bez kodu (czy z jakimś kodem domyślnym) ale nie będzie wśród nich (nawet starego) Grundiga, Philipsa, Beckera czy Blaupunkta (choć tu akurat może któraś z pierwszych hybryd by na to pozwoliła ale raczej z rozwaloną syntezą - powiedzmy 1 czy 2 radia).
  • #17 21948293
    JuniorS
    Poziom 27  
    >>21948289 Spoko. Palnąłem głupotę, bo poleciałem na skróty. Uogólniłem zdecydowanie za bardzo szczególnie z Grundigiem. Ale zdarzyło mi się to już nie pamiętam czy z Grundigiem czy Philipsem... Pamiętam że procesor na starcie sprawdzał właśnie komórkę kodu i jeśli było tam FF to był pomijany warunek wpisania PIN a jak wiadomo czysta pamięć ma wartość FF... Nie podam dokładnie modelu radia a nawet i auta jakaś Nexia czy Nubira to mogła być.

Niemniej jednak z lenistwa napisałem tego babola i biorę na klatę. Masz rację.

Blaupunkt natychmiast by wywalił error Philips się zawiesi a Becker to już w ogóle zablokuje procek. Zawsze łatwiej napisać stare znane firmy niż te wszystkie nowe nonejmy
  • #18 21948333
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 652
    JuniorS napisał:
    W modelu z Kia w tym konkretnym przypadku kod jest w 24C64 w formie prostej gdzie blok 0x00A0 zawiera kluczowe dane...

Zapewne miałeś takie radio na stole (ja akurat nie) i to sprawdziłeś na 100%, chociaż siedem lat temu na innym forum człowiek też miał problem z tym radiem i doszedł do innego wniosku o który pisałem wyżej.
    https://forum.gsmhosting.com/vbb/f179/code-kia-ceed-radio-needed-2552400/
  • #19 21948344
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    emik napisał:
    Zapewne miałeś takie radio na stole (ja akurat nie) i to sprawdziłeś na 100%, chociaż siedem lat temu na innym forum człowiek też miał problem z tym radiem i doszedł do innego wniosku o który pisałem wyżej

Miałem nieprzyjemność spotkać to radio i wtedy też doszedłem do wniosku, że kodu w żadnej 24C64 nie ma.
    Podstawiałem m.in. pliki jox1 (jego poprawny kod to 1993, nie zamazany 1XX3). Otwarta pozostała możliwość jakiegoś oszukania radia - taka modyfikacja pamięci, by ruszyło bez kodu, zwłaszcza, że czasami tak startowało. Nie skończyłem z sukcesem wtedy, niestety.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio VDO Siemens 965100-1H000 z Kia Ceed żąda kodu PIN i odrzuca podawane kody. Odczyt wykonano z pamięci 24c64; próbowano kodów 1152, 5211, 0797 oraz zmodyfikowanych wsadów znalezionych w Internecie. Po identyfikacji naklejki ustalono wariant VDO Siemens KIANRM100-00, dla którego sugerowano inny algorytm odczytu kodu niż w pozostałych wersjach 965100-1H000. Proponowano modyfikację bajtów pod adresami 0x002A, 0x00A8, 0x00A0–0x00A3 i 0x00B0–0x00B3, wyzerowanie liczników pod 0x00A4–0x00A5 i 0x00B4–0x00B5 oraz ustawienie kodu 1111 albo 0000. Przygotowano pliki HEX, BIN i TXT, lecz programator EZP2023+ zgłaszał niedozwolone linie dla jednego formatu. Radio po ponownym wgraniu pierwszego wsadu przez pewien czas działało bez kodu, ale po odłączeniu zasilania ponownie żądało PIN-u. Podawane kody, w tym 0000, nie zadziałały. Rozważano wpływ magistrali CAN, IMMO, statusu blokady, procesora lub pamięci flash, a także możliwość uszkodzenia radia. Ostatecznie działanie bez kodu było tylko czasowe, a przyczyna i prawidłowy kod pozostały niepotwierdzone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA