logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech G Pro X 2 LIGHTSPEED 2,4 GHz - zanika dźwięk po 10 minutach Windows 11

XiaomiMI5s 31 Lip 2026 18:46 252 6
REKLAMA
  • #1 21948150
    XiaomiMI5s
    Poziom 8  
    Witam,

Niedawno zakupiłem słuchawki Logitech G Pro X 2 i mam problem z połączeniem LIGHTSPEED (2,4 GHz).

Po około 10 minutach użytkowania nagle zanika dźwięk na kilka sekund, po czym wszystko wraca do normy. W momencie ponownego pojawienia się dźwięku w słuchawkach słychać charakterystyczne piknięcie, tak jakby słuchawki ponownie nawiązały połączenie z nadajnikiem. Wygląda to tak, jakby słuchawki na chwilę się rozłączały i po chwili automatycznie łączyły ponownie.

Problem występuje wyłącznie przy połączeniu LIGHTSPEED 2,4 GHz. Przy połączeniu Bluetooth wszystko działa poprawnie, jednak w tym trybie nie mogę korzystać z dedykowanej aplikacji Logitech G Hub ani używać mikrofonu podczas grania.

Dla porównania przetestowałem słuchawki na starszym laptopie i tam problem nie występuje - połączenie LIGHTSPEED działa stabilnie bez żadnych przerw.

Próbowałem różnych portów USB, ale problem nadal się pojawia.

Czy ktoś miał podobny problem i wie, co może być jego przyczyną? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Specyfikacja komputera, na którym występuje problem:

Płyta główna: ASUS PRIME Z390-P
    Procesor: Intel Core i5-9600KF
    System: Windows 11 Home
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21948195
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    XiaomiMI5s napisał:
    Problem występuje wyłącznie przy połączeniu LIGHTSPEED 2,4 GHz

Może coś innego w sieci WiFi nadaje na tym samym kanale.
  • REKLAMA
  • #3 21948196
    XiaomiMI5s
    Poziom 8  
    Mam router 2,4 GHz i tak czerpie neta do adaptera Wi-Fi wpiętego do PC.
    Adapter ten odpinałem z PC, ale nadal słuchawki sprawiały problem, jak wyżej.

Laptop, na którym nie ma problemów, jest w tym samym pokoju.

Myślę, że jest jakiś konkretny problem związany z danym PC, jakieś ustawienia w Windowsie lub może w BIOS-ie? A może jakiś sterownik powoduje ten problem?
    Bo normalnie słychać w słuchawkach po przerwaniu, że się ponownie podłączają, i w Menedżerze urządzeń wtedy się odświeża.
  • #4 21948199
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    XiaomiMI5s napisał:
    Laptop na którym nie ma problemów jest w tym samym pokoju.

Fakt, że na starym laptopie problem nie występował, może wynikać z innego usytuowania laptopa względem routera lub tego, że laptop korzystał wyłącznie z pasma 5 GHz, podczas gdy Twój obecny komputer PC może generować większy ruch w paśmie 2,4 GHz lub stać bliżej źródła zakłóceń.

1. Zmiana ustawień routera (Pasmo 2,4 GHz)Zmień szerokość kanału: Przełącz z 40 MHz na 20 MHz (zmniejszy to tłok w paśmie).
    Ustaw sztywny kanał: Wybierz ręcznie kanał 1, 6 lub 11 zamiast trybu "Auto".

2. Przełącz PC na 5 GHz: Jeśli komputer korzysta z Wi-Fi, połącz go z pasmem 5 GHz lub kablem Ethernet.
    Odsuń odbiornik USB: Użyj przedłużacza USB, aby dongle LIGHTSPEED był z dala od anten Wi-Fi komputera i tyłu obudowy.
  • REKLAMA
  • #5 21948262
    XiaomiMI5s
    Poziom 8  
    Nic to nie zmieniło, przed chwilą podczas gry w CS-a rozłączyło i połączyło. To nie jest wina zakłóceń.

Dodano po 2 [minuty]:

Dzieje to się zawsze podczas 10-15 minuty od podłączenia.
  • REKLAMA
  • #6 21954638
    XiaomiMI5s
    Poziom 8  
    Podbijam, ktoś coś?
    To nie są zakłócenia!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Słuchawki Logitech G Pro X 2 LIGHTSPEED mają okresowe zaniki dźwięku podczas połączenia bezprzewodowego 2,4 GHz w Windows 11. Po około 10 minutach użytkowania dźwięk zanika na kilka sekund, a następnie wraca wraz z charakterystycznym piknięciem sugerującym ponowne połączenie słuchawek z nadajnikiem. Problem występuje wyłącznie w trybie LIGHTSPEED 2,4 GHz; Bluetooth działa prawidłowo, lecz nie zapewnia dostępu do aplikacji Logitech G Hub ani używania mikrofonu podczas grania. Na starszym laptopie połączenie LIGHTSPEED pozostaje stabilne. Zmieniano porty USB, ale nie przyniosło to poprawy. Rozważano zakłócenia od routera 2,4 GHz oraz adaptera Wi-Fi podłączonego do komputera. Odłączenie adaptera Wi-Fi nie usunęło objawów, mimo że laptop działający poprawnie znajdował się w tym samym pokoju. Zaproponowano zmianę szerokości kanału routera z 40 MHz na 20 MHz, wybór kanału 1, 6 lub 11, użycie pasma 5 GHz albo Ethernetu oraz odsunięcie odbiornika USB za pomocą przedłużacza. Objaw nadal występował podczas gry w CS-a, regularnie po 10–15 minutach, a odświeżanie Menedżera urządzeń wskazywało na chwilowe rozłączenie i ponowne podłączenie; przyczyna pozostała nieustalona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA