logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FRITZ!Box – pętla ponownego uruchamiania co 30 sekund po użyciu narzędzia do przywracania, migają di

wg20032003 02 Sie 2026 11:12 225 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21948835
    wg20032003
    Poziom 2  
    Witam

Pomyślałem, że napiszę na tym forum, żeby poprosić o radę.

Router Fritz!Box znajduje się w niekończącej się pętli: wygląda na to, że restartuje się co 30 sekund. Można uzyskać dostęp do strony logowania i zresetować hasło, ale nic poza tym.

Skorzystałem z narzędzia do przywracania i udało mi się przywrócić bootloader, ale wygląda na to, że to nie rozwiązało problemu.

Jakieś pomysły?

Sekwencja świecenia diod LED wygląda następująco:
    - Dioda zasilania – zapala się
    - Po kilku sekundach zapala się dioda WLAN, a diody zasilania i WLAN migają jednocześnie
    - Następnie dioda WLAN świeci światłem stałym
    - Zapalają się wszystkie diody LED i proces się powtarza

AI: Jaki to dokładnie model FRITZ!Box i jakiego narzędzia do odzyskiwania/przywracania lub wersji oprogramowania użyłeś?
    5690 Pro
    Narzędzie Fritz Restore
    AI: Czy używasz oryginalnego zasilacza i czy próbowałeś uruchomić urządzenie z odłączonymi wszystkimi kablami z wyjątkiem zasilania i jednego kabla LAN podłączonego do komputera?
    Tak.
  • REKLAMA
  • #2 21949124
    Erbit
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    First, replace the power supply. It should have the same voltage and slightly more power.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21949602
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    @wg20032003
    The FRITZ!Box stores the active boot partition in a variable called linux_fs_start (with a value of either 0 or 1). Sometimes, the recovery tool flashes the working system onto one partition, but the router keeps trying to boot from the corrupted one.

Since you can access the bootloader, you can manually switch the active partition via an FTP client:
    - Set a static IP on your PC: IP: 192.168.178.2, Subnet Mask: 255.255.255.0, Gateway: 192.168.178.1.
    - Unplug the router's power cable.
    - Open Command Prompt (CMD) on your PC, type ftp 192.168.178.1, but do not press Enter yet.
    - Plug the power cable back in and immediately (within the first 2-3 seconds) press Enter in CMD.
    - When prompted for credentials, use adam2 for both the username and password.
    - Check the current active partition by typing: quote GETENV linux_fs_start
    - If the output is 0, switch it to 1 (or vice versa) by typing:quote SETENV linux_fs_start 1 (or 0 if it was 1).
    - Type bye to exit, then unplug the router from the power outlet for 10 seconds.

Ensure that the "Fritz Restore" tool you used is the official recovery file provided directly by AVM for this specific model.
    - Download the official recovery file (FRITZ.Box_5690_Pro-0x.xx-recover.exe) from the official AVM FTP server
    - Important: Completely disable your antivirus software and Windows Firewall before running it. These programs frequently block the UDP broadcasts required to flash the image.
    Click:
    ftp.avm.de/fritzbox/fritzbox-5690-pro/other/recover/
  • REKLAMA
  • #4 21949859
    wg20032003
    Poziom 2  
    Dziękuję wam obojgu za wnikliwe uwagi. Nie próbowałem jeszcze innego zasilacza, ale zrobię to dzisiaj.
    @KOCUREK1970, dziękuję za sugestię i dałeś mi promyk nadziei. Też uważam, że problemem jest uszkodzona partycja, choć nie wiedziałem, jak to naprawić, poza uruchomieniem narzędzia do odzyskiwania danych. Dam znać, jak tylko wypróbuję to, co zasugerowałeś. Pozdrawiam.
  • #5 21950328
    Erbit
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    wg20032003 napisał:
    However, since the reboots continue, I'm not able to go any further than that.

If I'm right, the reboots may be related to a faulty power supply. Restarts occur when power consumption increases (for example, when the router turns on WiFi). Partition problems can result from constant reboots. Therefore, I would make sure the power supply is working. It's best to replace the power supply.
REKLAMA