logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić Asus RT-AX1800U jako AP z Zyxel NR7303 5G i EX3501 po LAN?

Celamovsky 04 Sie 2026 23:03 165 9
REKLAMA
  • #1 21950338
    Celamovsky
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć, w domu piętrowym u góry mam zamontowany zestaw od T-Mobile, Zyxel NR7303 5G (antena zewnętrzna) oraz EX3501 (router).
    Ogólnie Internet „u góry” jest dobry, urządzenia podłączone do tego Internetu działają płynnie.
    Niestety poprzez strop, piętro i tak dalej Wi-Fi z góry nie dociera już na dół, a jak dociera, to bardzo słaba jakość, czyli klasyka problemu.
    Ekipa, która montowała alarmy i generalnie całe okablowanie, zrobiła mi na dole gniazdka z portami LAN, tak więc telewizor ma Internet po kablu właśnie z tego gniazdka.
    Dokupiłem router Asus RT-AX1800U, bo chciałem właśnie z innego gniazdka LAN na dole wpiąć się w ten router i zrobić, by w trybie Access Point ten Asus dawał Wi-Fi, ale nie tworzył nowej sieci - tylko rozszerzał już istniejącą.
    Router Asus po odpakowaniu podłączyłem kablem pod laptopa i skonfigurowałem jako AP, IP ustawiłem zgodnie z instrukcją jako automatyczne, wpisałem nazwę sieci i hasło dokładnie takie samo jak mam do urządzenia z T-Mobile.
    Sieć widzę jedną i łącząc laptopa, który jest dosłownie 3-4 metry (bez żadnych ścian, w linii prostej) od routera Asusa, Internet w laptopie jest bardzo słaby, tnie zwykłe strony, po czasie ładują się zdjęcia, grafiki. Dodam, że router Asus nie znajduje się w żadnej zamkniętej szafce, stoi na szafce RTV pod telewizorem, a anteny mają swobodę.
    Gdy udostępnię Internet z telefonu do laptopa, to jest wszystko OK.

Nie wiem, czy coś jeszcze muszę przestawić w tym routerze Asusa? Może coś wyłączyć? A może problem leży w tym, że muszę zalogować się na router od T-Mobile i tam coś przestawić, włączyć lub wyłączyć?

Generalnie mam wrażenie, jakby laptop łączył się z siecią Wi-Fi, ale tą z „góry domu”, a dodatkowe urządzenie w trybie AP nic nie dawało...

Starałem się wytłumaczyć krok po kroku, co zrobiłem.

Być może o czymś ważnym zapomniałem.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21950394
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    To dlaczego kupiłeś router wiedząc, że będzie potrzebny Access point?
    Routery przy niewłaściwym skonfigurowaniu potrafią sporo namieszać.
    W domu stosuje dedykowane urządzenie tylko do tego celu:
    TP-Link TL-WA1201 AC1200Mbps

Napisz co i do jakiego portu podłączyłeś. Mile widziane zdjęci wtyczek oraz zrzuty ekranów konfiguracyjnych.

Dodano po 3 [minuty]:

Celamovsky napisał:
    Generalnie mam wrażenie, jakby laptop łączył się z siecią Wi-Fi, ale tą z „góry domu”, a dodatkowe urządzenie w trybie AP nic nie dawało..

Aby laptop się łączył z Access Pointem to nie tylko SSID I hasło muszą być takie same ale także POZIOM ZABEZPIECZEŃ.
    Na przykład jeśli „na górze” jest WPA3 a na dole WPA2 (bo ustrojstwo jest starsze i nie zapewnia nowego szyfrowania) to WIN11 laptop z zasady nie połączy się siecią o słabszym szyfrowaniu.
  • REKLAMA
  • #3 21950399
    Erbit
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Wykonaj test nr 1 -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html i pokaż dane na forum. Z tego testu będzie między innymi widać, jakie masz szyfrowanie na obu AP. Test zrób na dole. Na Androidzie możesz użyć "WiFi Monitor" -> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.signalmonitoring.wifimonitoring&hl=pl

Interesuje mnie zakładka "sieci" z rozwiniętą listą AP. Możesz też pokazać "kanały".
  • #4 21950438
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Celamovsky napisał:
    Generalnie mam wrażenie, jakby laptop łączył się z siecią Wi-Fi, ale tą z „góry domu”, a dodatkowe urządzenie w trybie AP nic nie dawało...

Zapewne masz rację
    Celamovsky napisał:
    Być może o czymś ważnym zapomniałem.

Zdecydowanie ;-)
    zapomniałeś o tym że nie będzie działał FR na tak różnych urządzeniach i nie będzie przekazywania klientów WiFi

Jak chcesz wiedzieć do czego się łączysz to po prostu Asusa ustaw z inną nazwą, bo i tak nie będziesz miał fast roamingu.

Albo jeśli jednak taka była Twoja idea aby była jedna siec z przekazywaniem, to jak w tysiącu podobnych wątków budujesz system WiFi z FR na zgodnych urządzeniach, czy to będą AP, czy routery w trybie AP tworzące MESH, czy gotowy zestaw typu DECO to już do wyboru.
  • #5 21950446
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5814
    Asus oczywiscie do zwrotu, EX3501 pracuje w trybie MESH , powinien obsługiwać tez backhaul po Ethernet więc logicznym zakupem jest drugi taki sam jako satelita MESH do tego od T-mobile i spięcie ich po ETHERNET. Powinien między nimi działać aktywny roaming w sieci lokalnej WIfi.
    Nie kupuj czasami jakiegoś AP od TP-Linka bo nie ma gwarancji ze jego Easy MESH bedzie współpracował z Zyxel MPro Mesh na EC3501. Na smiecie typu WA1201 niezgodne nawet z TP-Link Easy MESH nie zwracaj uwagi, to wyrzucone w błoto 200 zł. EX3501 kupisz za około 350 zł bo nie sa tanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21951925
    Celamovsky
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziękuję za wszelkie podpowiedzi, aktualnie przebywam na urlopie, więc się zajmę tematem po powrocie (proszę nie zamykać).
    Mam jedno tylko zasadnicze pytanie - naprawdę nie będzie to działać z Asusem i wymagane jest nowe urządzenie?

Faktycznie, nie sprawdziłem, jak szyfrowane jest urządzenie od T-Mobile, a jak Asus, i może w tym leży konflikt?

Na tę chwilę Asus jest odłączony totalnie i działa to tak, jak działało wcześniej.

Mam taką myśl, że zresetuję Asusa, skonfiguruję na nowo i podłączę, i sprawdzę, czy urządzenia, które chciałbym, żeby na dole się łączyły, faktycznie z Asusem się z nim łączą.

NIE CHCĘ ROBIĆ DRUGIEJ OSOBNEJ SIECI, chcę, by wszystko działało w jednej i się automatycznie przełączało, sprawnie i inteligentnie.

Widzę, że i tak będę musiał sieć założyć od nowa, a nawet dwie sieci (ale chodzi o częstotliwość, czyli 2,4 i 5), bo mam dwie klimy, które nie obsługują 5 GHz i się nie łączą, a dotychczas ta jedna sieć to właśnie było 5 GHz.

Nie chciałbym iść w kolejne koszta i wymieniać urządzenia.
  • #7 21951930
    Erbit
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Celamovsky napisał:
    Chcę, by wszystko działało w jednej i się automatycznie przełączało, sprawnie i inteligentnie.

„Sprawne przełączanie” (aczkolwiek niekoniecznie inteligentne) to konieczność uruchomienia protokołów 802.11k, v, r, a przede wszystkim tego ostatniego, czyli opisywanego wyżej jako FR (fast roaming). Co do zasady te protokoły działają tylko w obrębie „jednego producenta”, więc:
    Celamovsky napisał:
    Naprawdę nie będzie to działać z Asusem i wymagane jest nowe urządzenie
    .
  • #8 21951938
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Twój problem nie jest niczym nowym, pełno takich wątków na E, i to z takimi niepotrzebnymi kombinacjami też...

Jak ma działać to zrób jak wszyscy - kup właściwe i zgodne z FR urządzenie (lub kilka dla lepszego pokrycia sygnałem) połącz przewodem LAN (EB) i będzie jak u innych -
    czyli działać w 99% czasu i przypadków. ;-)
  • REKLAMA
  • #9 21952752
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    Celamovsky napisał:
    NIE CHCĘ ROBIĆ DRUGIEJ OSOBNEJ SIECI, chcę, by wszystko działało w jednej i się automatycznie przełączało, sprawnie i inteligentnie.

Musisz pamiętać tylko o jednym - to, co istotne jest dla Ciebie, jest zupełnie pomijalne i nieistotne dla operatora.
    Dziś coś jest, a jutro tego nie ma jako funkcja czy zasób - zatem NIGDY, ale to NIGDY nie buduje się sieci Wi-Fi w połączeniu ze sprzętem operatora.
    Sprzęt operatora ma tylko dać internet po LAN, a Wi-Fi buduje się na sprzęcie niezależnym.
  • #10 21952833
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5814
    Ale w jego wypadku dostał sprzęt na uzyczenie i ma dwa wyjścia, pierwsze to dokupienie do EX3501 od operatora kolejnego własnego i zbudowanie na nich sieci lokalnej z fast roamingiem.
    Drugie to nie korzystać z EX3501 i dokupić zestaw 2 szt. z k,v,r i backhaul po Ethernet do sieci lokalnej. Nie wiem czy ten Asus co kupił jest zgodny załozeniami jesli tak to dokupić drugi choć uważam ze to był nieprzemyślany zakup, Za jego cenę są routery z szybszym radiem i portem WAN 2.5GE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Asus RT-AX1800U skonfigurowany jako punkt dostępowy nie zapewnia na dole oczekiwanego dostępu do istniejącej sieci Wi-Fi. Główny router i antena zewnętrzna T-Mobile znajdują się na piętrze: Zyxel NR7303 5G współpracuje z routerem EX3501, a urządzenia podłączone u góry działają płynnie. Sygnał Wi-Fi przez strop i piętro jest na dole bardzo słaby, natomiast telewizor korzysta z Internetu przez przewodowe gniazdko LAN. Asus został połączony z laptopem, ustawiony w trybie Access Point, z automatycznym adresem IP oraz identyczną nazwą sieci i hasłem jak urządzenie T-Mobile. Wskazano, że zgodność wymaga także takiego samego poziomu zabezpieczeń, ponieważ różnica między WPA3 i WPA2 może uniemożliwić połączenie laptopa z Asusem. Zaproponowano test WiFi Monitor, sprawdzenie szyfrowania, kanałów i listy punktów dostępowych. Podkreślono, że automatyczne przełączanie wymaga 802.11k, 802.11v, 802.11r i zgodnych urządzeń, zwykle jednego producenta. Alternatywą ma być drugi EX3501 jako satelita MESH z przewodowym backhaulem Ethernet. Asus pozostaje odłączony, a ponowna konfiguracja i sprawdzenie połączeń urządzeń na dole nie zostały jeszcze wykonane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA