logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Termet Aqua Comfort Eco GT-19-03 - reset przed iskrą po odlręceniu wody

wojtek__ 06 Sie 2026 03:05 99 2
REKLAMA
  • #1 21950908
    wojtek__
    Poziom 14  
    Ocena: 150
    Witam.
    Przepływowy gazowy podgrzewacz wody Termet Aqua Comfort Eco GT-19-03 z zamkniętą komorą spalania. Wiek 2 lata po gwarancji. Po puszczeniu wody z kranu, piecyk próbuje odpalić, włącza wentylator spalin, ale zanim zasili generator iskry, resetuje się, zaświeca wszystko na ekranie, gaśnie i tak w kółko. Czy miał, ma ktoś taki problem? Podejrzewam, że winny jest moduł sterowania. Kondensatorów (dwu letnich!) jeszcze nie wymieniłem, ale jeśli to nie kondensatory, to gdzie szukać przyczyny na module?

Termet Aqua Comfort Eco GT-19-03 - reset przed iskrą po odlręceniu wody Termet Aqua Comfort Eco GT-19-03 - reset przed iskrą po odlręceniu wody Termet Aqua Comfort Eco GT-19-03 - reset przed iskrą po odlręceniu wody Termet Aqua Comfort Eco GT-19-03 - reset przed iskrą po odlręceniu wody
  • REKLAMA
  • #2 21950983
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Ten wentylator splin, który się odpala lub jego przekaźnik nie powoduje skoku napięcia na zasilaniach układów logiki?
  • #3 21951283
    wojtek__
    Poziom 14  
    Ocena: 150
    >>21950983
    Wentylator raczej jest ok.

Po odpięciu generatora iskry, nie resetuje się, tylko pokazuje brak zapłonu E1. Teraz, po nocy, raz mi odpalił, i powtórka z rozrywki, z tym, że uruchamiał też na pół sekundy generator iskry i się resetował.

Historia jest też taka, że zastałem kocioł z uszkodzonym generatorem iskry, który nie dawał iskry na świece zapłonową. Generator został wymieniony na nowy i teraz dawał iskrę na świece. Z tym, że były teraz takie resety, jak opisałem.

Przejechałem lutownicą po wielu pinach dookoła przekaźnika zasilającego generator iskry i resetowanie póki co ustało, moduł generator iskry zasila i piecyk odpala. Także być może jakiś zimny lut powodował, że przy zasilaniu generatora iskry moduł wariował. W każdym razie dziękuję za pomoc i będę informował, jak się będzie coś z piecykiem działo

Temat zamykam....
REKLAMA