logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica DFM66C8EOiBH MV 637 DCB - błąd E1 i woda pod filtrem odpływu

sokot 06 Sie 2026 12:32 159 7
REKLAMA
  • #1 21951083
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witam,

Zmywarka Amica wyswietla błąd E1. Doczytałem że to problem z dopływem wody. Model zmywarki to DFM66C8EOiBH / MV 637 DCB.
    Dopływ z węzyka raczej jest a w momencie gdy wyskakuje błąd woda pojawia się pod ciśnieniem z dziwnego miejsca (pod filtrem odpływu). Nie wiem może tak powinno być ? Tam jest dziurka razcej fabryczna a nie wynikająca z uszkodzeń. Zrobiłem zdjęcie tego miejsca i je załączam. Prosiłbym o sugestię.

Amica DFM66C8EOiBH MV 637 DCB - błąd E1 i woda pod filtrem odpływu

Edit: sprawdzałem jeszcze raz wydaje mi się że zbiornik na wode nie napełnia się do końca ponieważ ta woda wylewająca się spod filtra jest jakby zmieszana z powietrzem - charakterystyczny jest dość syczący dźwięk który by to sugerował.

Pozdrawiam serdecznie,
    Marcin
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21951183
    sokot
    Poziom 5  
    >>21951134 Hej, rozkręciłem ją i nagrałem film. wydaje sie że woda wogóle nie nabiera się do przepływomierza podczas gdy powinna chyba to robić (na wyświetlaczu jest ikonka kraniku) później oczywiście stąd bierze się "plucie" wodą i powietrzem spod filtra, bo nie ma poprostu wody. Zawór wody sprawdziłem i woda z niego leci. Wydaje mi się że może zepsuty jest ten kabel z tą grubą koncówką co wodę podaje (to chyba się nazywa to aqua stop) ponieważ woda w ogóle nie napełnia przepływomierza (a pewnie powinna). Zamieszczam filmik momentu gdy według mnie zmuwarka powinna pobierać wode a tego nie roabi.

Po tym nieudanym napełnianiu od razu jest błąd E1 i pralka pluje wodą spod filtra (pierwsze zdjęcie)
    Chyba dobrym pomysłem było by sprawdzenie multimetrem czy na tych kablach od aqua stop jest prąd ? tam powinno być napięcie zmienne czy stałe ? wie ktoś może jakiej wartości tam się spodziewać ?
  • REKLAMA
  • #4 21951211
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3768
    Wewnątrz zmywarki masz przyłącze elektryczne. Wypinasz wąż aqua stop z płaszcza dajesz go wiadra itp. podłączasz zasilanie zewnętrzne i sprawdzasz. Taki elektrozawór z pralki działa na tej samej zasadzie: https://youtu.be/b4Muoolg2-Q?is=k5pavB9YMnp6atJn
    Zawór węża auqa stop jest zasilany napięciem sieciowym. W ogóle sprawdziłeś filtr siateczkowy w auqa stop?
  • #5 21951218
    sokot
    Poziom 5  
    Teraz sprawdziłem rezystancje na wypiętym zaworze aqua stop i ma w okolicach 8 Mega omów więc jest chyba ok. Filtr siateczkowy to jest coś w tym zgrubieniu przy kranie ? Trzeba to rozebrać i sprawdzić ? Sprawdze jeszcze na krótko ten eaqua stop może pomimo że rezystencja jest ok to jest zapchany
  • REKLAMA
  • #6 21951225
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To jest prawidłowa rezystancja takiej cewki:
    Prawdopodobnie będzie uszkodzona:
    Załączniki:
    • Amica DFM66C8EOiBH MV 637 DCB - błąd E1 i woda pod filtrem odpływu Screenshot_20260806-165557.png (183.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Amica DFM66C8EOiBH MV 637 DCB - błąd E1 i woda pod filtrem odpływu Screenshot_20260806-165212.png (194.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21951232
    sokot
    Poziom 5  
    ok dzięki za info jeszcze sprawdze czy łapie na krótko. Napisz mi proszę jeśli możesz czy te zawory aquastop to są jakies uniwersalne czy musze szukać specjalną dla mojego modelu. Wiedz że ceny somocno rozstrzelone

Dodano po 6 [minuty]:

ok, na krótko też nie łapie więc chyba mamy winowajcę. Pytanie czy musze zamawiać jakąś specjalną do tego modelu czy wystarczy że pojade do castoramy i tam kupię ?
  • #8 21951248
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    W Castoramie nie wiem czy są części do pralek i zmywarek. Żeby Ci pasowała wtyczka bez przeróbek to tu masz najtańszy zamiennik oryginału: https://expertagd.pl/waz-doplywowy-z-aquastop-2m-do-zmywarki-samsung-dd62-00102a
    Można zrobić rzeźbę typu elektrozawór z pralki pojedynczy bo sam tak robiłem, ale musisz do tego mieć jeszcze krótki wąż dopływowy do pralki i jakąś szafkę obok zmywarki by ten wynalazek schować. Wtedy wychodzi najtaniej. Tutaj oryginalny: https://north.pl/karta/waz-doplywowy-z-aquast...5m-do-zmywarki-amica-1032070,714-CH-3625.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Amica DFM66C8EOiBH / MV 637 DCB zgłasza błąd E1. Zgodnie z odczytanymi informacjami kod E1 może wskazywać problem z dopływem wody. Dopływ z wężyka wydaje się prawidłowy, jednak w chwili pojawienia się błędu woda wypływa pod ciśnieniem z nietypowego miejsca znajdującego się pod filtrem odpływu. W tym miejscu widoczna jest dziurka, którą zgłaszający uznaje raczej za fabryczną niż powstałą wskutek uszkodzenia. Pojawienie się wody spod filtra odpływu zostało powiązane czasowo z wystąpieniem błędu E1, ale nie ustalono, czy jest to normalne działanie zmywarki, czy objaw nieszczelności albo nieprawidłowego przepływu. Wspomniano o sprawdzeniu obecności dopływu z wężyka, bez podania pomiaru ciśnienia, demontażu, kontroli innych podzespołów lub wykonanej naprawy. Dołączone zdjęcie przedstawia wskazane miejsce, lecz nie rozstrzyga przyczyny. Ostatni stan pozostaje niewyjaśniony: nie potwierdzono źródła wypływu ani przywrócenia prawidłowego działania zmywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA