logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ.7 Plus (TE716219RW/21) – dużo wody w tacy ociekowej

Elektrośmieć 06 Sie 2026 12:51 162 6
REKLAMA
  • #1 21951099
    Elektrośmieć
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,

Udało mi się uratować i przywrócić do życia ekspres do kawy Siemens EQ.7 Plus, który trafił do mnie z elektrośmieci. Początkowo woda w ogóle nie docierała do szklanki.

Do tej pory wykonałem następujące prace serwisowe:

Zespół zaparzacza (blok zaparzający): Całkowicie rozebrałem i wyczyściłem zaparzacz. Wymieniłem wszystkie uszczelki (O-ringi) na nowe oraz nałożyłem nowy smar spożywczy przeznaczony do ekspresów.

Zawór ceramiczny: Stary zawór miał przecieki, więc wymieniłem go na nowy.

Konserwacja i czyszczenie: Przeprowadziłem pełny cykl odkamieniania (odkamieniaczem w płynie) oraz czyszczenie z tłuszczów kawowych przy użyciu dedykowanych tabletek czyszczących.

Obecny stan i problemy:
    Po złożeniu i przeprowadzeniu powyższych czynności ekspres zaczął wydawać kawę do filiżanki, ale pojawiły się dwa nowe problemy:

Kawa wypływa tylko z jednego otworu (z jednej dyszy wylotowej): Prawdopodobnie strumień jest zablokowany gdzieś w samym podwójnym dyspensorze/wylocie kawy.
    Dużo wody trafia do tacy ociekowej (tacki ociekowej): Podczas cyklu parzenia znaczna ilość czystej wody lub pomyj ucieka bezpośrednio do tacy ociekowej zamiast przechodzić przez zaparzacz do filiżanki.

Siemens EQ.7 Plus (TE716219RW/21) – dużo wody w tacy ociekowej Siemens EQ.7 Plus (TE716219RW/21) – dużo wody w tacy ociekowej Siemens EQ.7 Plus (TE716219RW/21) – dużo wody w tacy ociekowej Siemens EQ.7 Plus (TE716219RW/21) – dużo wody w tacy ociekowej

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i podpowiedzi!
    AI: Czy jesteś w stanie określić, skąd dokładnie woda trafia do tacy - z odpływu zaworu ceramicznego/drenażu, spod zaparzacza, z okolic króćców/przewodów, czy pojawia się dopiero po zakończeniu cyklu? Najlepiej opisz moment: płukanie, mielenie, parzenie, koniec parzenia.
    Nie potrafię jeszcze dokładnie wskazać, skąd ucieka woda, ale na pewno nie cieknie z nowego zaworu ceramicznego. Pompa na 100% nie wyrzuca wody bezpośrednio do tacy - przez przezroczystą rurkę nadmiarową nic nie leci podczas parzenia.
    AI: Jak wygląda krążek kawowy po parzeniu - jest zbity i suchawy, bardzo mokry/błotnisty, rozsypany, czy w pojemniku są luźne fusy z wodą? Czy podobny wyciek do tacki występuje też przy płukaniu lub puszczaniu gorącej wody bez kawy?
    Stan krążka kawowego: Krążek po parzeniu jest dość mokry i nie zawsze zachowuje zwartą strukturę (czasem bywa rozpadający się).
  • REKLAMA
  • #2 21951210
    machnicki.krzysztof
    Poziom 13  
    Ocena: 79
    Wymieniony simmering w zaparzaczu pod dolnym tłokiem?
  • REKLAMA
  • #3 21951974
    Elektrośmieć
    Poziom 2  
    >>21951210 Sorry, nie do końca zrozumiałem, o jaką część chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 21951982
    machnicki.krzysztof
    Poziom 13  
    Ocena: 79
    Uszczelka pod dolnym tłokiem.
    Możesz zdjąć osłonę, którą jest na tacce ociekowej (zablokować microswitch, żeby nie rzucał komunikatu o braku tacy i mógł ruszyć), przy zaparzaniu będzie wtedy widać, czy woda leje się z tego miejsca.
  • REKLAMA
  • #5 21954548
    Elektrośmieć
    Poziom 2  
    A tak, kupiłem cały zestaw uszczelek do zaparzacza i wymieniłem, z dodatkiem smaru.
  • #6 21954575
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 271
    Elektrośmieć napisał:
    Kawa wypływa tylko z jednego otworu (z jednej dyszy wylotowej)

Trzeba rozebrać i wyczyścić wylewkę kawy, tą przednią część, którą reguluje się wysokość. W starszym modelu jest na zatrzaskach od tyłu (chyba 6 ich było), tu pewnie podobnie.
  • #7 21954765
    Elektrośmieć
    Poziom 2  
    >>21954575 Dziękuję, już wyczyściłem. Faktycznie było dużo brudu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Siemens EQ.7 Plus (TE716219RW/21) to ekspres do kawy z problemem dużej ilości wody w tacy ociekowej. Początkowo woda w ogóle nie docierała do szklanki. Zaparzacz został całkowicie rozebrany i wyczyszczony, a wszystkie jego uszczelki O-ring wymieniono oraz posmarowano smarem spożywczym przeznaczonym do ekspresów. Nieszczelny zawór ceramiczny zastąpiono nowym. Wykonano także pełne odkamienianie odkamieniaczem w płynie oraz czyszczenie z tłuszczów kawowych przy użyciu tabletek czyszczących. Po ponownym złożeniu kawa zaczęła wypływać do filiżanki, lecz tylko jednym otworem podwójnego dyspensera. Wskazano możliwość niedrożności przedniej wylewki kawy, którą należy rozebrać i wyczyścić; w starszym modelu jest ona mocowana od tyłu na zatrzaskach. Zasugerowano również kontrolę simmeringu, czyli uszczelki pod dolnym tłokiem zaparzacza, przez obserwację miejsca wycieku przy zdjętej osłonie tacy i zablokowanym mikrowyłączniku. Wykonane czynności przywróciły wypływ kawy do filiżanki, ale pozostaje niepotwierdzone usunięcie nadmiaru wody w tacy oraz niedrożności jednej dyszy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA