Dzień dobry, mam problem z Renault Master 2.3 dCi, 2018 rok. Od dwóch miesięcy pali mi się błąd 24A8 - błąd pompki chłodzenia chłodniczki EGR. Wszystko odpowietrzone, układ chłodniczy, pompki sprawne, sprawdzano. Chłodniczka EGR wymieniona również. Do tego od jakiegoś czasu zapala mi po 10 sekundach od momentu przekręcenia stacyjki. Nie kręci, nic się nie dzieje, nie przygasają żadne kontrolki. Po prostu trzeba przytrzymać i po 10 sekundach zapala. Co może być przyczyną?
AI: Jakim testerem był odczytany błąd 24A8 i jaki jest dokładny opis błędu ze sterownika - przerwa w obwodzie, zwarcie, za niskie/wysokie napięcie, brak przepływu? Czy błąd wraca od razu po skasowaniu, czy dopiero po jeździe?
Od razu po skasowaniu.
AI: Przy tym opóźnionym rozruchu czy było sprawdzane, czy przez te 10 sekund dochodzi napięcie na rozrusznik/przekaźnik rozrusznika oraz czy komputer widzi sygnał ze stacyjki, sprzęgła/hamulca i immobilizera? Są zapisane jakieś inne błędy w ECU/UCH?
Nie ma innych błędów.
AI: Jakim testerem był odczytany błąd 24A8 i jaki jest dokładny opis błędu ze sterownika - przerwa w obwodzie, zwarcie, za niskie/wysokie napięcie, brak przepływu? Czy błąd wraca od razu po skasowaniu, czy dopiero po jeździe?
Od razu po skasowaniu.
AI: Przy tym opóźnionym rozruchu czy było sprawdzane, czy przez te 10 sekund dochodzi napięcie na rozrusznik/przekaźnik rozrusznika oraz czy komputer widzi sygnał ze stacyjki, sprzęgła/hamulca i immobilizera? Są zapisane jakieś inne błędy w ECU/UCH?
Nie ma innych błędów.