logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dołożyć OFF-GRID z magazynem do ON-GRID bez zgłoszenia.

esselite 10 Sie 2026 12:26 357 4
  • #1 21952900
    esselite
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Czy realizowaliście coś takiego?

Posiadam obecną, legalnie działającą instalację ON-GRID na starych zasadach, która wysyła do sieci. Nie chciałbym jej dotykać i nic w niej zmieniać, bo tam jakaś dotacja była.
    Chciałbym dołożyć OFF-GRID, bez zgłoszeń, z magazynem energii, żeby to chodziło w miesiącach wiosenno-letnio-jesiennych, a ON-GRID niech sobie zbiera energię na zimę.

Nie chcę rozważać sensu ekonomicznego, ale czysto technicznego i czy PGE może mieć z tym problem?

Nie chcę przerabiać nic w obecnej instalacji, a PGE będzie chciało zwiększenia przyłącza z obecnych 11 kW na dużo więcej, jak dołożę magazyn i PV (przez to ich sumowanie mocy), więc stąd pomysł na osobnego OFF-GRID-a, który nie musi też być na komponentach z listy dopuszczonych.

Jakiś polecany ATS, którym można to rozdzielić? Chciałbym taki sterowalny Tuya do integracji z HA.

• #2 21952963
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Kup falownik hybrydowy z magazynem i podłącz dom pod złącze load, a tamta instalacja niech wpycha do sieci.
  • #3 21953116
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 531
    Jeżeli to ma być przełączanie tylko wiosna/zima to rozważ przełącznik manualny, przełączasz 2 razy w roku.
    np. taki

Zakładam, że przełączanie będzie realizowane w ten sposób.

• #4 21953840
    esselite
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    No właśnie wolałbym automatyczny ATS, żeby sam się przełączył, jak wyspa jest przeciążona.
    Podstawowe zasilanie ma być do ATS podłączone z falownika + magazyn. Ale jak któraś z faz by była przeciążona, a to jest możliwe w domach bez problemu, że puścimy ponad 4 kW na fazie, lub też gdy energia w magazynie się skończyła, to ATS straci zasilanie i powinien przełączyć automatycznie na zasilanie z sieci.

Ja wiem, że falowniki hybrydowe mają wbudowane takie obejście i normalnie sieć daje się do falownika, a ten sam się przełączy na sieć, jak z magazynu będzie za mało, ale tu mi chodzi o to, żeby ten falownik hybrydowy jako urządzenie nie był w żaden sposób galwanicznie połączony z siecią ze słupa, żeby PGE się nie przypier..ło, że zmodyfikowałem instalację bez ich wiedzy. No i też samo urządzenie ma być urządzeniem spoza listy PTPiREE. Ten falownik + magazyn ma być wyspą, zawsze i tylko dom ma się do niego przyłączać.
  • #5 21956569
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 902
    Przecież nie będzie podłączony wcale do wyjścia tylko do wejścia.
    Nie rozumie w czym widzisz problem. To co podłączasz sobie w w domu do instalacji nie jest problemem operatora.
REKLAMA