logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena zestawu komputerowego, gamingowego do 7.500 zł

Alechead 11 Sie 2026 18:48 132 5
REKLAMA
  • #1 21953606
    Alechead
    Poziom 2  
    Hejka, proszę o opinię na temat poniższego zestawu komputerowego. Budżet do 7500 (z klawiaturą, myszką i monitorem).

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-51...or-zestawu-komputerowego&configId=1560889

Skrótowo poniżej:
    1. GPU: RX 9060 XT 16 GB GDDR6
    2. CPU: Ryzen 7 8700F
    3. MB: ASRock B650M-HDV/M.2
    4. RAM: Apacer Panther 32 GB (Dual Channel) 5200 MHz
    5. PSU: Corsair RM650e 650 W
    6. Dysk: SanDisk SN5100 1 TB
    7. Chłodzenie: Endorfy Fera 5 Dual Fan
    8. Karta sieciowa: TP-Link Archer TX3000E
    9. Monitor: Gigabyte G27Q20.

Przeznaczenie gamingowe. Wg kalkulatorów PSU i Bottleneck'a wszystko powinno śmigać, ale wolę się upewnić.

Z góry dzięki.
    AI: Jaką obudowę planujesz do tego zestawu i czy masz już wybrane konkretne modele klawiatury oraz myszki w ramach budżetu?
    Obudowa: PREYON Nest Aero ARGB
    Mysz: Logitech G102 Lightsync
    Klawiatura: MSI Forge GK320 Red Switch
    AI: W jakie gry celujesz i w jakiej rozdzielczości/odświeżaniu chcesz grać, oraz czy możesz podać ceny albo linki do konkretnych ofert tych podzespołów?
    Counter-Strike, League of Legends, GTA V i inne, ale raczej mniej wymagające od GTA V.
    WQHD w 144-200 Hz.

Dodano po 3 [minuty]:[/size]

EDIT: zdaję sobie sprawę z różnic w częstotliwości odświeżania monitora w różnych rozdzielczościach i użytych przewodach (HDMI vs DisplayPort).
  • REKLAMA
  • #2 21953615
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 617
    Alechead napisał:
    Ryzen 7 8700F

dlaczego ten procesor a nie ryzen 7500F albo 9500F?
  • REKLAMA
  • #3 21953621
    Alechead
    Poziom 2  
    >>21953615 Uznałem, że będzie lepszy, ponieważ ma więcej rdzeni i lepszy wynik w benchmarku za stosunkowo niewielką różnicę w cenie. Chyba że jest coś, czego nie widzę, a jednak działa na korzyść 7500F...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21953670
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 617
    Alechead napisał:
    Chyba że jest coś, czego nie widzę, a jednak działa na korzyść 7500F

o tym jak dobrze procesor się sprawdza w grach decyduje ilość cache. Zarówno 7500F jak i 9500F mają więcej cache więc w grach działają lepiej. Jeśli robiący gry by optymalizowali je pod 8 rdzeni to może 8700F by trochę nadrabiał tym że ma 2 rdzenie więcej, ale tego nie robią, więc najbardziej opłaca się kupić procek 6 rdzeniowy z większą ilością cache.
  • REKLAMA
  • #5 21954487
    Tomek_Krecik
    Poziom 30  
    Ocena: 236
    Zbyt długo się nie zastanawiaj bo AMD zapowiedziało podwyżki.
    W Chinach już poszły 20% Radki do góry.
    Ja bym brał 9070xt.
    Fajna karta.
  • #6 21954669
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8306
    Dorzucę swoje przemyślenia.
    Szukając taniego procesora do gier (<1000 zł) można też przemyśleć Ryzen 7500X3D. Jeśli nie 6 rdzeni, to Ryzen 7700 jest też niezłym kandydatem (i szybszym niż 8700F). Wybierać najtańsze wersje (OEM, MPK) jeśli są dostępne, bo nie różnią się niczym od droższych BOX (poza brakiem chłodzenia, które się i tak nie nadaje do zestawu do gier).

Pomimo że lubię ten model Asrocka (naprawdę nie ma się do czego mocno przyczepić, bo jest to tania płyta, ale sekcję zasilania wstawili jak do dwa razy droższej), to warto wiedzieć, że przez długi czas Asrock miał problem, że wydajniejsze procesory, w szczególności modele z cache 3d, ulegały spaleniu (dosłownie brązowe przypalenia) na płytach Asrocka. Oczywiście nie wszystkie, jakiś tam odsetek. Jak to bywa w świecie technologii, oficjalnie Asrock stwierdził, że może coś jest na rzeczy i wydał poprawki BIOS, ale po forach nadal się ciągnęła opinia, że lepiej unikać Asrocków do mocniejszych modeli AM5. Do tej pory nie zostało do końca rozstrzygnięte czy kwestią problemów była wada projektów, czy faktycznie wady BIOS, jednak planując mocniejsze modele CPU (lub upgrade do takiego w przyszłości) warto mieć to na uwadze. Jako że nikt się do końca nie chciał przyznać do problemu, to nie można być w 100% pewnym, że problem został rozwiązany.

RAM podejrzewam że jest to 5200/CL40. O ile cena nie jest BARDZO atrakcyjna, to dość wolny RAM z dość dużymi opóźnieniami będzie hamował sprzęt. Ja bym wziął DDR5-6000-CL30, bo to jest optimum dla platform AM5 i 99% procesorów lata bez problemu na profilu EXPO/XMP o takich parametrach. Unikałbym pamięci Patriot, bo miałem kilka zestawów, które mimo deklarowanego 6000/CL30 albo 6000/CL32 miały problemy z platformą AMD przy tych prędkościach (gdzie po wymianie na inne pamięci o tych samych parametrach problemów już nie było). Ze sprawdzonych rozsądnych mogę polecić Goodram IRDM DDR5-6000-CL30. W zasadzie to większość zestawów AM5 na nich złożyłem i chyba tylko na jednym miałem problem (który poprawiłem redukując im taktowanie do 5800 MT/s, ale potem wyszło, że jak się im dołoży 0.05V to i na 6000 chodziły dobrze - ten problem mógł wynikać ze słabszej serii procesora, pamięci albo płyty).

Corsair RMe jest OK, chociaż jest to okrojona wersja w stosunku do RMx. Jak najbardziej się nada i nie jest to na pewno zły zasilacz, ale w tej cenie można szukać innych ciekawych modeli.

O dysku jednym zdaniem - jest to dysk, którego bym nie kupił do komputera. Tak jak i żadnego innego dysku QLC. Mimo że parametry szybkościowe producent deklaruje rozsądne, to nadal są to pamięci QLC niskiej trwałości i relatywnie niskiej wydajności (tylko rozsądne buforowanie sprawia, że ten dysk ma jakikolwiek start wydajnościowy, sama bezpośrednia wydajność użytych pamięci to porażka). Jedynym plusem tego dysku jest cena, innych brak. Warto poszukać dysku z pamięciami TLC, idealnie jeszcze z buforem DRAM. Przykład często polecany - Kingston KC3000. Jest zapewne sporo droższy (nawet nie sprawdzałem ile, wiem w ciemno). Jeśli na KC3000 nie starczy, to można szukać jakiegoś jeszcze względnie rozsądnego DRAM-Less'a z pamięciami TLC, na który buidżet pozwoli. Ale zdecydowanie nie polecam dysków z pamięciami QLC, jakkolwiek marketing producenta ich nie będzie chwalił.

Chłodzenie jest OK, ewentualne zamienniki godne rozpatrzenia: https://techlord.pl/thermalright-burst-assassin-120-120mm-p-18490.html lub jego wersja ARGB: https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesor...60-deeac9fd406c&utm_content=a2fd4949bcc4# - albo bardziej wypasiony Peerless Assassin: https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-chlodnic...60-deeac9fd406c&utm_content=56f6b2018784# lub w wersji ARGB: https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesor...60-deeac9fd406c&utm_content=89393a3bc52e#

WiFi jest OK jeśli chcesz standard AX, fajnie że ma anteny, które można wystawić na obuwie, nie same pałki montowane za komputerem. W zasadzie pod radiatorem powinien siedzieć moduł WiFi Intela, więc powinno być OK.

Monitor zupełnie rozsądny, QHD, IPS, z dość sporym pokryciem przestrzeni barwowej wykraczającej poza standardowe sRGB, do gier czy codziennych zadań będzie to fajny monitor.

Jeśli chodzi o obudowę to zaproponuję https://www.ceneo.pl/182236193 (Chieftec Hunter 3). Porządnie wykonana, jest kontroler/splitter do wentylatorów i ARGB w zestawie.

Co do kart to 9070XT albo RTX5070 byłoby fajnie wziąć, ale ich ceny teraz są delikatnie pisząc nieciekawe. Zresztą ceny 16 GB kart niższego od nich segmentu (9060XT/5060Ti) też ciężko nazwać ciekawymi.
REKLAMA