logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Samsung Galaxy S8 po 15 latach ma tylko lekki spadek pojemności baterii?

Arkadiusz1986r 13 Sie 2026 11:41 405 11
REKLAMA
  • #1 21954344
    Arkadiusz1986r
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Chcę podzielić się moim doświadczeniem z Samsung Galaxy S8.
    Używam go dziennie. Oglądam youtube, przeglądam internet, korzystam z GPS Fuelio, gram w gry.
    Zakupiłem go 15 lat temu. Po kilku latach bateria przestała trzymać parametry. Telefon potrafił się wyłączać po kilku godzinach a czasami nawet z kilkunastu procent robiło się 0 i się wyłączał. Ja dalej uparcie z niego korzystałem. Nie pamiętam ile czasu dokładnie upłynęło czy rok, mniej albo trochę więcej, ale w każdym bądź razie po tym czasie bateria wróciła prawie do normy, bo trzyma jakieś 20% krócej niż jak była nowa.
    Jakby ktoś nie wierzył to mam jeszcze dowód zakupu i mogę nagrać filmik, zrobić screeny.
  • REKLAMA
  • #2 21954389
    waltersalata
    Poziom 26  
    Ocena: 293
    Arkadiusz1986r napisał:
    Chcę podzielić się moim doświadczeniem z Samsung Galaxy S8.
    Używam go dziennie. Oglądam youtube, przeglądam internet, korzystam z GPS Fuelio, gram w gry.
    Zakupiłem go 15 lat temu. Po kilku latach bateria przestała trzymać parametry. Telefon potrafił się wyłączać po kilku godzinach a czasami nawet z kilkunastu procent robiło się 0 i się wyłączał. Ja dalej uparcie z niego korzystałem. Nie pamiętam ile czasu dokładnie upłynęło czy rok, mniej albo trochę więcej, ale w każdym bądź razie po tym czasie bateria wróciła prawie do normy, bo trzyma jakieś 20% krócej niż jak była nowa.
    Jakby ktoś nie wierzył to mam jeszcze dowód zakupu i mogę nagrać filmik, zrobić screeny.

15 lat temu byl rok 2011. Premiera Samsung Galaxy S8 byla 2017.
  • #3 21954395
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    waltersalata napisał:

15 lat temu byl rok 2011. Premiera Samsung Galaxy S8 byla 2017.

A cóż szkodzi pochwalić się naginając fakty? Przecież 9 lat to też dobry wynik.
  • #4 21954419
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Mam wrażenie, że długość działania telefonu to nie tyle same właściwości baterii, co w dużym stopniu oprogramowanie które nią zarządza. Mam A52, w którym pomimo trybu offline i wyłączonego wszystkiego co się da, bateria potrafi zejść o 30% w ciągu nocy. Innego dnia, telefon przez noc nie rozładowuje się prawie wcale. Skąd takie rozbieżności - nie mam zielonego pojęcia.
  • REKLAMA
  • #5 21954502
    collie2
    Poziom 28  
    Ocena: 235
    James596 napisał:
    bateria potrafi zejść o 30% w ciągu nocy. Innego dnia, telefon przez noc nie rozładowuje się prawie wcale. Skąd takie rozbieżności - nie mam zielonego pojęcia.

A o Pegasusie słyszał?
  • #6 21954751
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Właśnie sprzedaliśmy S8 żony po 7 latach użytkowania. Do końca oryginalna bateria, faktycznie zaskakująco jeszcze długo trzymała, chociaż przyznaję, że nie była to zbyt intensywna eksploatacja. Bez gier, tylko Internet, WhatsApp i normalna, niezbyt intensywna komunikacja, chociaż było trochę słuchania podcastów przez słuchawki Bluetooth. W całym tym okresie nie zauważyliśmy jednak jakiś wahań parametrów ogniwa. Raczej równomierny spadek pojemności. Gdyby nie zestarzenie technologiczne, ten smartfon mógł pewnie jeszcze trochę posłużyć.
  • #7 21954794
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    collie2 napisał:
    A o Pegasusie słyszał?

Co najwyżej taki podłączany do telewizora. :)

W poprzednim Samsungu po kilku latach było to samo co w A52, wahania "trzymania" baterii których powody znał tylko sam soft telefonu.
    Na pewno przy niskich temperaturach trzymała znacznie krócej.
  • REKLAMA
  • #8 21954841
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1857
    Arkadiusz1986r napisał:
    Zakupiłem go 15 lat temu.

A mój S7, odziedziczony po córce - ma 10 lat i jest z 2016 roku (odszedł na wiosnę w zaświaty, podczas aktualizacji :( ).
    Po co piszesz takie bzdury, nudzisz się?
  • REKLAMA
  • #9 21954879
    waltersalata
    Poziom 26  
    tomekptk napisał:
    Właśnie sprzedaliśmy S8 żony po 7 latach użytkowania. Do końca oryginalna bateria, faktycznie zaskakująco jeszcze długo trzymała, chociaż przyznaję, że nie była to zbyt intensywna eksploatacja. Bez gier, tylko Internet, WhatsApp i normalna, niezbyt intensywna komunikacja, chociaż było trochę słuchania podcastów przez słuchawki Bluetooth. W całym tym okresie nie zauważyliśmy jednak jakiś wahań parametrów ogniwa. Raczej równomierny spadek pojemności. Gdyby nie zestarzenie technologiczne, ten smartfon mógł pewnie jeszcze trochę posłużyć.

Samsung spowalania wszystkie starsze telefony aby wydluzyc czas pracy na baterii.
  • #10 21954886
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    waltersalata napisał:
    Samsung spowalania wszystkie starsze telefony aby wydluzyc czas pracy na baterii.

Nie zauważyliśmy żadnego spowolnienia. Zwykle spowolnianie spowodowane jest brakiem prawidłowej obsługi, regularnego czyszczenia pamięci itp. Spowalnianie telefonów przez Samsunga to zdaje się są trochę bajki.
  • #11 21954893
    waltersalata
    Poziom 26  
    tomekptk napisał:
    waltersalata napisał:

Nie zauważyliśmy żadnego spowolnienia. Zwykle spowolnianie spowodowane jest brakiem prawidłowej obsługi, regularnego czyszczenia pamięci itp. Spowalnianie telefonów przez Samsunga to zdaje się są trochę bajki.

Przyzwyczailes sie do powolnego ograniczania mocy procesora wiec nie widziesz tego.
  • #12 21954988
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 225
    Galaxy S8 nie grzeszył czasem pracy na baterii nawet w chwili swojej premiery. Jeżeli jest tak jak pisze autor postu to musiał by bardzo dbać o baterie czyli ładować tylko przez zwykłe wolne ładowanie najlepiej ładowarka o mocy 1 ampera i ładowanie w przedziale od 30 do 80 procent a telefon używany tylko do dzwonienia i SMS. Sam telefon wyłączony z użytku z baterią podładowaną do 50 procent. Ogólnie S8 dość mocno się grzała i obciążała baterie podczas przeglądania internetu czy używania nawigacji. Znacznie lepiej pod względem wytrzymałości lepsza była S10.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Samsung Galaxy S8 to smartfon, którego głównym problemem była wyraźnie zużyta bateria powodująca przedwczesne wyłączanie telefonu. Urządzenie jest używane codziennie do oglądania YouTube, przeglądania internetu, korzystania z GPS Fuelio oraz grania w gry. Po kilku latach bateria przestała trzymać wcześniejsze parametry: telefon potrafił działać tylko kilka godzin, a poziom wskazywany jako kilkanaście procent czasami nagle spadał do 0 i kończył się wyłączeniem urządzenia. Mimo tych objawów telefon był nadal używany bez wskazania wymiany baterii ani wykonania naprawy. Po upływie bliżej nieokreślonego czasu bateria miała stopniowo wrócić prawie do wcześniejszego działania. Aktualny czas pracy został określony jako około 20% krótszy niż przy nowej baterii. Opis obejmuje doświadczenie z długotrwałym użytkowaniem, a także deklarację posiadania dowodu zakupu i możliwości nagrania filmu lub wykonania zrzutów ekranu potwierdzających przedstawione działanie. Ostatecznie Galaxy S8 nadal jest używany, a bateria według opisu działa około 20% krócej niż nowa, po wcześniejszym okresie gwałtownych spadków poziomu i wyłączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA