logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy tak można? Kolumna 8ohm a wysoki ton 4ohm? Prosze o pomo

maxbike 27 Gru 2005 22:31 1496 8
REKLAMA
  • #1 2121027
    maxbike
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    TONSIL GTC 11/100 4OHM++
    Art.Nr.: 328464

Modell GTC 11/100
    Sinus-/Musikbel. 120/180 W
    Impedanz 4
    Übertragungsbereich 2000 - 25 000 Hz
    Resonanz 1200 Hz
    Korb-O 110 mm
    Einbau-O 75 mm
    Einbautiefe 30 mm
    Gewicht 600 g

jakie będą efekty kiedy włożę ten głośnik do kolumny która ma impendacje 8 OHM. Zalezy mi żeby włożyć ten głośnik, gdyz zwrotnica w kolumnie dzieli mi wysoki przy 2800Hz, a inne konstrukcje Tonsila 110mm przenoszą dopiero od 4kHz. Proszę o poradę.
    Kolumna: http://www.tawoaudio.pl/index.php/addpage/show/11 - tylko wmojej sa jeszcze Alphardy 110mm, dlatego chce zmienić.
  • REKLAMA
  • #2 2121089
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Można tylko że moc jaka będzie dostarczana wzrośnie 2 krotnie ponieważ jest on 4 ohm-owy a reszta 8 ohm-owa , wieć jest większe prawdopodobieństwo spalenia.Ale zyskasz dodatkowe 3 db.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2121346
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Z tego co wiem to zwrotnica wyrównuje impedancje (opór) głośnika. myśle ze jak najbardziej, ale zawsze proponuje Ci zastosobać głośniki o tej samej impedancji. to chyba wiesz. myśle ze Ci sie taka informacja przyda.
  • REKLAMA
  • #4 2121406
    maxbike
    Poziom 11  
    ja wiem, tylko głośnik GTC 8ohmowy ma już pasmo od 4kHz. Zwrotnica ma nachylenie bodajże + 3dB/okt. Czy to coś zmienia? I odczuwalny byłby brak pasma od 2800 do 4kHz przy głośniku 8 Ohmowym?
  • #5 2121520
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Raczej chyba -6dB/oct.

Zwrotnica nie zmienia oporu głośnika. On jest sam w sobie zmienny, glosnik jest rezonująca w polu magnetycznym cewką... zwrotnica ma na celu oddzielenie od glośnika częstotliwości lub zakresów, które albo beda mu szkodzić elektrycznie albo będa nieuzyteczne.

jesli chodzi o wysokotonowy 4 Om (to nie wiem czy tonsil w ogóle robi wysokkotonowki tego typu). ja bym sie nie martwił dałbym do glośnika rezystor 4 omy w szereg - od razu zadziałał by jako tłumik. Tam za filtrem moc to bedzie jakieś 5 Watów max.

Wszystko zalezy od basowca jaki tam siedzi.

Te GTC mają jakieś ponad 90dB skutecnzości powinny grac podobnie głośno jak te dwie Tesle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2122182
    maxbike
    Poziom 11  
    Zwrotnica ma na pewno nachylenie +3dB/oct..

Gdzie kupić taki rezystor i jak go zamontować? Nie za bardzo się na tym znam...

Znalazłem ten głosnik 4 Ohmowy u CONRADA, chce go bo ma pasmo od 2kHz, a wersja 8 Ohm od 4kHz.
  • Pomocny post
    #7 2122207
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Rezystor kupisz w sklepie elektronicznym poprostu powiesz rezystor 4Ω a oni Ci dadzą.Jest to wydatek kilku dziesięciu groszy.Pozdrawiam
  • #8 2122921
    maxbike
    Poziom 11  
    A nie zmieni się wtedy jego pasmo przenoszenia?
  • REKLAMA
  • #9 2122934
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Rezystor lączy się w szereg jak napisałem

zwrota+ ----REZ---[+ -]----- zwrota -

Zalezy od indukcyjności rezystora, jak kupisz rezystor masowy nie drutowy albo bifilarny myśle że nie powinno być problemu.

Po za tym tłumiki też się robi rezystorami, i raczej nikt nie narzeka, że mu brakuje pasma. Zawsze można dac autotransformator, ale to zbyt dużo roboty.

Lepiej zwykły rezystor. 4,3 Oma lub 4,7 Oma (bo takie pewnie dostaniesz najbliższy na 5W)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika wysokotonowego TONSIL GTC 11/100 4Ω w kolumnie o impedancji nominalnej 8Ω. Wskazano, że podłączenie głośnika 4Ω do zwrotnicy i kolumny 8Ω spowoduje wzrost mocy dostarczanej do głośnika, co może zwiększyć ryzyko jego uszkodzenia, ale jednocześnie da około 3 dB wzrostu głośności. Zwrotnica nie zmienia impedancji głośnika, a jej zadaniem jest separacja pasm częstotliwości. Aby uniknąć przeciążenia, zalecane jest zastosowanie rezystora tłumiącego 4Ω w szereg z głośnikiem, co zmniejszy moc i ochroni przetwornik. Rezystor taki można łatwo kupić w sklepie elektronicznym i podłączyć szeregowo za zwrotnicą. Dodanie rezystora nie powinno znacząco wpłynąć na pasmo przenoszenia głośnika, pod warunkiem użycia odpowiedniego typu rezystora (masowego, nie drutowego). Autor preferuje głośnik 4Ω ze względu na szersze pasmo od 2 kHz, podczas gdy wersja 8Ω zaczyna przenosić od 4 kHz, co lepiej odpowiada podziałowi zwrotnicy przy 2800 Hz. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące nachylenia zwrotnicy (około -6 dB/okt) i skuteczności głośników TONSIL GTC (około 90 dB).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA