logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Western Digital 40GB - brak dysków stałych, nie można zainstalować systemu

Wi5i3n 27 Gru 2005 23:50 1695 7
  • #1 2121332
    Wi5i3n
    Poziom 2  
    apropo tematu...
    Posiadam dysk marki Western Digital (40gb) i w owym bocie zagniezdziło mi się
    jakieś robactwo lub coś w tym rodzaju gdyż dysk padł. Nie da rady
    zainstalowac żadnego systemu operacyjnego (chcoiaz probowałem tylko produkty
    Microsoft'u) próbowałem wyczyścić boot'a za pomocą FDISK/mbr ... i nic a
    dlaczego? bo gdy tlyko spróbuje uruchomić fdiska wyświetla mi komunikat,
    że "Nie ma dysków stałych". ;/ Sam już nie wiem co robić moze ktoś pomoże???
    byłby naprawdę wdzięczny)
    btw. wybaczcie za aż tak kolokwialną formę wypowiedzi ;)
  • #2 2121580
    rumi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam!

Objawy wskazują na fizyczne uszkodzenie dysku. Są programy specjalistyczne poszczególnych firm, ale dostęp do nich jest ograniczony.

Powodem takiego zachowania może być uszkodzony firmware, tu problem czym to sprawdzić... Elektroda chyba posiada w swoich zasobach programy do takich zadań (szukaj np. HDD Tools?).

Powodzenia
  • #3 2121594
    wielkirybak
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    HDD Regenerator to bradzo dobry progam do naprawy dysku choć nie jest darmowy.
  • #4 2123376
    Wi5i3n
    Poziom 2  
    Powiedzmy tak... czyta go bios więc ściągnołem sobie prgramik WDClear, który zapisuje wszystko zerami...
    sciągnołem odpaliłem i...
    "Test stopped Maximum Error Count Exceeded"
    w tabeli:
    Head:1 || Sector: 38 || Count: 1 || procent: 0 % ||Errors 101
    więc chyba nic z tego...
    Czy ten dysk moze jeszcze działac ?

Dodano po 2 [minuty]:

Jak jakieś programy to tylko w dosie gdyż kompa się z nim nie odpali nawet na slave...
  • #5 2124709
    gliner
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    A spr elektronike ??? bardzo sie grzeje jak sie grzeje za bardzo to elektronika (mam podobny problem z maxtorem 40 GB ale elektro ok HDDRegenerator go nie ruszy bo zaduzo bledow) jak go bios widzi to MBR jet ok moze troche uszkodzony low format by mu moze pomogl
  • #6 2125143
    qnx
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    może spróbuj z instalki linuksa, a Low Level Format napewno by pomógł tylko gdzie taką płyte znaleźć :D
  • #7 2125219
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    panowie - gratulacje dobrego humoru z tym low level format.

Wi5i3n - badsectoow masz pelno. sprawdz hdd regeneratora
  • #8 2126725
    Bezimenny
    Poziom 15  
    Ja mam na WD 800 BB i jest na nim z 1000 złych sektorów i końca nie widzę, ale partycja C jest czysta więc dysk działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk twardy Western Digital o pojemności 40 GB, który przestał być wykrywany przez BIOS i nie pozwala na instalację systemu operacyjnego Microsoft. Próby naprawy za pomocą FDISK i nadpisania MBR nie przyniosły efektu, a narzędzie WDClear zgłaszało liczne błędy (np. "Maximum Error Count Exceeded" z błędami na konkretnych sektorach i głowicach). Wskazuje to na fizyczne uszkodzenie dysku lub uszkodzony firmware. Zalecane są specjalistyczne programy do diagnostyki i naprawy, takie jak HDD Regenerator, który jest płatny, oraz narzędzia dostępne na forum Elektroda (np. HDD Tools). Wskazano również na możliwość uszkodzenia elektroniki dysku, zwłaszcza jeśli dysk się przegrzewa. Proponowano wykonanie niskopoziomowego formatowania (Low Level Format), choć znalezienie odpowiedniego nośnika instalacyjnego może być trudne. Dysk jest wykrywany przez BIOS, co sugeruje, że MBR jest przynajmniej częściowo sprawny, ale obecność licznych uszkodzonych sektorów uniemożliwia normalne działanie. W dyskusji pojawił się przykład dysku WD 800 BB z dużą liczbą złych sektorów, który mimo to działa poprawnie na partycji systemowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA