logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja routera ADSL ASMAX AR 701 u - podział Chello

zenkins77 28 Gru 2005 00:46 2198 3
REKLAMA
  • #1 2121477
    zenkins77
    Poziom 2  
    Witam!

Prosze o pomoc w następującej sprawie: od tygodnia posiadam internet Chello opcja Classic z modemem Motorolla SB 510 1E. Mam możliwość podziału tego łącza dodatkowo jeszcze na dwa komputery i tutaj pojawia sie problem do tej pory funkcjonowała u mnie podzielona Neostrada Router ADSL AR 701 u + Hub zapewniały prawidłowe jej funkcjonowanie bez większych problemów. Obecnie jak nadmieniłem wyżej korzystam z Chello i mam problem z podziałem tego łącza po prostu nie wiem jak sie do tego zabrać za pewne należy nieco inaczej skonfigurować router - niestety nie wiem jak to zrobić :?: Modem połączony jest z karta sieciową 3 com Etherlink 10/100 PCI - internet działa bez problemu w momencie podłączenia modemu do routera a komputera do huba, który podłączony jest do routera - chyba tak powinno być:?: nie ma możliwości korzystania z netu :cry: Jeżeli ktoś mógłby jasno wyjaśnić mi, ale tak na prawdę bardzo prosto wyjaśnić jak powinienem skonfigurować router (bo wydaje mnie sie ze tu o to raczej chodzi) to będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2121579
    kolos59
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Jak się domyślam masz modem podłączony do kabla telefonicznego i wyjście z niego typu enthernet czyz tak ?? Domniemam Ze niczym nie różni się od modemów stosowanych przez telekomunikacje?? Po pierwsze czy łączysz modem z ruterem tym samym kablem co z komputerem ?? Jezeli tak to nie będzie działać! Kabelek modem - komp jest skrosowany :/ , zeby połączyć modem z ruterem uzyj kabla równoległego bez krosu. Po drugie skonfiguruj ruter , wpisz wszystkie adresy wan modemu (brame, maske,ip, itp. ). Ustaw dynamiczne przyznawanie ip Podłącz kablem równoległym ruter z kompem i zobacz czy działa. Zamiast huba proponował bym switcha (w ruterze nie masz kilku wyjść?? jezeli masz proponował bym zupełnie zrezygnować z huba) Jezeli juz to robiłeś i nic nie pomogło to jezeli masz mozliwość przetestuj to na innym ruterku jezeli nadal nie działa to mozna się spodziewać jakiś blokad podziału w modemie.
  • REKLAMA
  • #3 2132726
    zenkins77
    Poziom 2  
    Dzieki sprobuje to przetestować odezwe sie kiedy problem juz rozwiąze.

Pozdrawiam
  • #4 4635123
    DC2003
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Chello!? Z tego co wiem nie ma to nic wspólnego z ADSL! Nie ma tam żadnego gniazdka telefonicznego tylko koncentryk. Jest tylko jedna możliwość, oryginalny modem i ruter WIFI z wejściem RJ45 WAN.
REKLAMA