logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie pamięci RAM: 512MB 533MHz z 128MB 133MHz - czy to możliwe?

wojtek_ch 28 Gru 2005 18:16 8268 30
REKLAMA
  • #31 2149571
    Ptysiek85
    Poziom 1  
    Mam problem ?Miesiąc temu kupiłem pamięć 512 ddr i dołożyłem do swoich 128 ddr. Przez miesiąc chodziło elegancko tylko wczoraj mojejmu bratu pojawił się komunikat o " usuwanie pamięci fizycznej " i odliczyło do 30 i zrestartował sie .Potem komputer nie wykrywał tej kości 512. o co może chodzić ?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Można łączyć pamięci RAM o różnych pojemnościach i częstotliwościach, pod warunkiem że są tego samego typu (np. DDR SDRAM). Wspólna praca będzie odbywać się z parametrami najwolniejszej kości, co oznacza obniżenie taktowania szybszej pamięci do poziomu wolniejszej. Pamięci różnego typu (np. SDR i DDR, DDR i DDR2) nie będą współpracować. Dual channel wymaga pamięci o identycznych parametrach, producencie i timingach, choć w praktyce można łączyć różne moduły, ale bez gwarancji stabilności i pełnej wydajności. Niektóre płyty główne taktują pamięć według danych SPD pierwszego modułu, a inne według najwolniejszego. W przypadku łączenia pamięci o różnych prędkościach, obie będą działać z prędkością wolniejszej. Zaleca się umieszczenie najwolniejszej kości w banku o najniższym numerze. Kupowanie zestawów (kitów) pamięci gwarantuje kompatybilność i pracę w trybie dual channel. W systemie można sprawdzić ilość pamięci, a szczegółowe dane o taktowaniu i producencie odczytuje BIOS lub programy takie jak Everest czy AIDA32. W praktyce łączenie pamięci różnych producentów i parametrów jest możliwe, ale może powodować problemy ze stabilnością lub wykryciem modułów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA